Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Componența laptelui matern

Laptele matern este lichidul magic care va face ca bebelușul Dumneavoastră să crească mare și sănătos. El conține aproximativ 800 de componente, pe cînd cele mai moderne amestecuri conțin pînă la 200 componente.

  Diferența este izbitoare. Este clar că un copil alimentat la sîn   primește mai multe elemente benefice decît cel alimentat  artificial.  Totodată, raporturile dintre aceste 800 componente sunt, în continuă, schimbare, în dependență de vîrsta copilului și de momentul alăptării (ziua sau noaptea).

De exemplu:  laptele de noapte este mai bogat în grăsimi decît cel de  zi.  Cantitatea de proteină din lapte scade o dată cu creșterea copilului, căci necesitățile lui în proteine tot scad. Surplusul de proteine reprezintă un factor de risc pentru rinichi, lucrul lor este îngreunat, la fel crește riscul de diabet zaharat, obezitate, etc.

Numai organismul mamei știe ce componență și  ce proporție de elemente nutritivie ale laptelui matern sunt ideale pentru copilul său – la un anumit moment de viață.

Mîncarea artificială este departe de proprietățile magnifice ale laptelui de mamă, dar sunt situații cînd ea este necesară. Totuși, producătorii de lapte adaptat, la momentul actual,  nu pot să  reproducă aceste fluctuații ale elementelor structurale din laptele unei femei – pentru ca să corespundă maxim cu necesităților bebeului, dar tendința este din ce în ce mai bună.

La fel și laptele de la animalele domestice nu corespunde nevoilor organismului în creștere. Laptele obținut de la capre și vaci este foarte bogat în casein și săruri minerale care forțează organismul fraged al copilului, mărind, astfel, riscul de  boli ale sitemului digestiv, rinichilor, anemii de fier și acid folic, alergii, etc.

Unica excepție este  numai laptele de măgar,  care , după componeneța chimică, e cel mai aproape de  laptele matern.

În continuare voi prezenta din ce constă laptelui matern:

Apa din laptele matern

Grăsimile din laptele matern

Glucidele din laptele matern

Vitaminele din lapte

Macro – și microelementele laptelui matern

Factorii imunitari ai laptelui matern

Factori antibacteriali din laptele matern

Factori antivirali din laptele matern

Hormonii din laptele mamei

Fermenții din lapte

Alte componente ale laptelui matern

 

         Componența chimică a laptelui matern (la 1 litru de lapte)

Atenție!  În lume, în mod regulat, au loc rechemări ale amestecurilor destinate hranei pentru copii, din motivul erorilor din rețeta amestecurilor. Să ne amintim de anul 2003, cînd în Israel au murit 4 copii, iar 7 au suferit tulburări grave, iar în anul 2008 în China – 6 copii au murit, iar 50000 – internați .

Adesea are loc poluare bacteriană a produsului, sau în amestecuri se găsesc metale grele  cum ar fi : mercur, aluminiu, plumb, resturi chimice de pesticide și îngrășăminte.  Nu este exclus faptul că unii producători utilizează produse genetic -modificate, a căror impact asupra organismului în creștere,  nu poate fi prevăzut. Cine ne garantează că procurăm un produs de calitate ?

            Important e să conștientizăm faptul  că amestecurile pentru copii  sunt destinate salvării vieții  copiilor care nu au altă alternativă de hrană.

Citește mai mult:

Laptele matern în comparație cu  laptele de vacă

Laptele matern – tipuri

Hrănitul la sîn și dezvoltarea intelectuală a copilului

Laptele matern și sănătatea copilului

Culoarea, gustul și mirosul laptelui matern

Producerea laptelui matern

One Reply to “Componența laptelui matern”

  1. Loretta12 says:

    Merci pentru info, nu stiam ca laptele de magar e cel mai apropiat de laptele matern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*