Alergia si covoarele – solutii
In acest articol as vrea sa ma refer la controversatul element al interiorului, cum ar fi covorul. Multa vreme, dar chiar si la ziua de astazi, medicii recomanda , daca in casa sunt alergici atunci e necesar de a scapa de covor.
De fapt , au dreptate, pe de o parte. Caci in anumite conditii covorul intr-adevar poate deveni o adevarata sursa de probleme ….
In acest articol as vrea sa redau care ar fi careva solutii, ce ne-ar putea permite sa pastram acest element al decorului, mai ales, ca un covor in casa, confera confort.
Am gasit surse, care afirma ca de fapt in camerele unde sunt covoare aerul este mai curat. Din motiv, ca firele sale capteaza praful din aer si il stocheaza.. Atunci cind nu avem covor in camera, praful , pluteste in aer in cantitate mai mare.
Din aceasta reiese, daca ingrijim covorul regulat atunci el nu ar trebui sa constituie o problema, in plus ed devine un aliat al nostru si nu un dusman.
Nimeni nu pune la indoiala ca un covor plin de praf este periculos pentru sanatate din acest motiv ar fi recomandat:
- Curatoria chimica
In urma aceste proceduri se inlatura praful, murdaria, sporii de mucegai, acarienii, alergeni …. Dar este un dar, important e sa alegem o curatarie care lucreaza cu substante inofensive, moi, hipoalergice. Sa excludem parfumurile , sau samponurile pentur covoare foarte parfumate.
Al aspect important este modul de clatire al covorului. Personal am avut nu putina bataie de cap pina sa gasesc o spalaturie care sa acccepte ca covorul sa fie clatit dublu.
In plus, curatatoriile automate de covoare, au plusurile lor, dar la tema clatire imi pare ca lasa de dorit. Cel putin asa impresia mi-am facut cind am vazut inregistrarea video din reclama unei curatorii. De deprafuit , spalat , era bine, dar cind era vorba de clatire, o jale intreaga. Urmaream cum valuri de spuma ( detergent) ramine pe covor si el in asa forma merge la cetrifuga…. apa se scurge, dar o buna parte din chimia utilizata ramine pe tesatura.
Din acest motiv zic, da curatim covoarele, dar urmarim procesul de clatire.
2) Ozonarea
Procedura de ozonare a covorului permite uciderea acarienilor cit si descompunearea maselor fecale ale acestor paraziti ( care de fapt si reprezinta alergeniiii principali).
Pentru a efectua aceasta procedura, aveti devoie de un ozonator ( se vinde prin magazine spcializate) de o intesitate mai marisoare, se pune covorul intr-un pachet mare de polietilena, si punem ozonatorul in pachet. Procedura paote dura citeva minute, depinde de intesitatea ozonatorului.
Dupa ozonare, covorul neaparat se aeriseste, deoarece ozonul este un gaz, toxic, dar el disociaza in oxigen , astfel, pe covor nu va ramine chimie periculoasa.
3) Stergem covorul cu otet
Este recomandarea medicului, ca remediu impotriva acarinenilor. Acest lucru se face cu scopul de a neutraliza fecaliile acestor capuse de praf.
4) Spalarea covorului cu un aspirator special
Cred ca e o metoda buna de neutralizare a alergenilor, doar ca necesita timp si desigur atentie la chimia folosita.
Nu stiu daca aceste aspiratoare suporta sa speli covorul cu solutie de apa si otet sau cu apa cu sare, ceea ce distrugator pentru acarieni si infensiv pentru covor. Ramine de incercat 😀
5) Expunerea la soare a covorului
Razele ultraviolete sunt nocive pentru acarieni , din acest motiv e bine sa scoatem covoarele la soare. Pentru covoarele plate cred ca este o solutie bune, cu conditia ca coloratul suporta razele ultraviolete.
Covorul trebuie sa stea la soare un timp pentru ca sa avem parte de efectul dorit.
Cit despre aspiratoarele aparute pe piata, care contin si ultraviolet, de fapt reprezinta o chestie de marketing. Ele nu sunt eficiente deoarece pentru afectarea capusei de praf e nevoie de o expunere mai indelungata la aceste raze, nu doar citeva secunde , atit cit aspiram.
6) Expunerea covoarelor la ger
Gerul , temperaturile joase sunt nocive pentru capusa de praf, astfel o baie in omat ii va prinde bine covorului …. 🙂 Astfel, nu ezitati sa lasati covorul sa inghete afara impreuna cu “prietenii” sai – capusele de praf. 🙂
Daca sunteti alergic , ar fi bine sa optati mai bine pentru un covor fara plus, e mai comod de curatat si de aspirat.
Cit despre materialul covorului am gasit diverse opinii , le voi expune pe rind:
- Covorul de lana e un mediu mai favorabil petru acarieni decit un covor sintetic.
NU stiu daca este adevarata aceasta opinie si iata de ce: De fapt acarineii traiesc bine acolo unde este praf , resturi de celule umane si aerisire proasta.
Reiesind din aceasta imi pare ca un covor sintetic, mai degraba corespunde cu “necesitatile acarienilor” decit un covor sintetic si iata de ce:
Covorul de lana are o aerisire mai buna a plusului decit unul sintetic.
Covorul sintetic mai bine stringe praful decit unul de lana natural .
Covorul sintetic e mai problematic de curatat.
IN concluzie pot sa spun asa, indiferent de ce covor aveti, daca el e neingrijit el devine o sursa de alergeni.
Citeste mai mult:
Mobila pentru familie cum am ales
Saltea ecologica pentru familie