Saltea de calitate proasta – cum o depistam

Cind a venit vremea sa alegem o saltea pentru dormitor stiam sigur ca ne dorim o saltea buna, ortopedica.

Imi parea ca notiunea de “ortopedic” repezinta un careva criteriu de calitate. Iata rezultatul cautarilor.

Primul lucru care l-am observat e ca TOTI producatorii de saltele clasifica propriile saltele ca ortopedica si acest fapt tine strict de reclama si nicidecum de caracterisitici.

E vorba de un truc de marketing si atit…

Astfel, la un moment dat, dat fiind faptul ca “toti sunt ortopedici”  diferite modele de slatele sunt  numite care mai rasunator: “super ortopedic”, “extraortopedic”, “lux ortopedic” , etc, etc ….

De fapt er vorba de saltele, fie pe arcuri Bonnell fie pe arcuri indviduale, printre care se adauga spuma poliuritanica …. iar deasupra deja sunt puse in diverse forme,  cocos, latex (de cele mai multe ori ertificial cu un procent nu prea mare de latex natural, ), lina, burete …. toate aceste straturi se fixeaza bine cu clei , care miroase adorabil.

Iar husa de cele mai multe ori e sintetica …. Mai rar poate fi din bumbac ….

In rezultat, saltele aveau miros neplacut .

IN plus ma ingrijora prezenta poliuritanului in diferite forme.

Pe forumuri multa lume se plingea ca aveau dureri de  cap, de exemplu, daca dormeau pe saltele cu suprafata de tip “memorie” ….

In cele din urma am inteles ca de fapt pe linga cleiul care se foloseste, straturile care se pun in saltea nici pe departe nu sunt inofensive.

Astfel atrageti atentia la urmtorii factori:

– tipul de arcuri ;

-captuseala;

-miros;

– calitatea husei;

– interesativa de reputatia productorului.

In cele din urma am inteles ca avem nevoie de o saltea pe arcuri dar cu captuseala naturala.

Am gasit asa ceva.  Am ales saltele Vi spring. Sunt niste saltele foarte scumpe. Dar  fabrica uneori vine pe preturi foarte mici saltele care nu corespund exact standartelor . Astfel, dat fiind faptul ca ele sunt cusute manula FARA PIC DE CLEI, uneori, se fac greseli la marimi. De exmplu, la un capat salteau poate fi de 90 cm iar la celalalt 93 cm. Diferenta de 3 cm, pentru noi nu era principiala, astfel am procurat salteaua.

Saltele sunt din arcuri independente, iar deasupra sunt in mai multe straturi plasate lana de oi,  par de cal, stric numai produse naturale. Husa e din bumbac. Saltele sunt foarte comode. Au chiar un miros usor de lina de oi.

In imaginile din articol am plasat structura unor saltele Vi spring.

Suntem foarte multumiti. Copiii se simt excelent.

In Romania, am vazut ceva analog, dar nu stiu, nu leam vazut life.

Pretul acestor saltele e destul de ridicat daca  nu le gasiti la reducere….

Din acest motiv cind am avut nevoie, noi am “plagiat”  ideea Vi spring , iata detalii :

 

 

Va doresc sanatate 🙂 !

 

Saltea ecologica pentru familie

Cind a venit momentul sa schimbam mobila , a aparut intrebarea despre ce fel de saltea vrem sa fie la canapeaua pe care sotul a mesterit-o.

In primul rind, aveam nevoie ca salteaua sa corespunda la urmatoarele cerinte:

  1. Marime nestandart;
  2. Sa fie ecologica;
  3. Sa nu aiba mirosuri neplacute, chimice;
  4. Sa fie confortabila;
  5. Sa fie de duritate medie;
  6. Pretul accesibil.

 

Pentru a face fata la lista de cerinte de mai sus am decis cu sotul sa facem singuri salteau, fara a utiliza

cleiuri, spume sau alti compusi chimici care nu aduc deloc sanatate.

Iata cum am procedat:

1. Am gasit un producator autohton de arcuri.

Noi am comandat un bloc de arcuri bonell,  nu era principial sa fie arcuri independente, deoarece canapeaua era destinata utilizarii de zi nu si pentru un somn prelungit.

2. Am rugat producatorul sa ne faca arcurile de duritate medie si incaltie 11 cm.

3. Blocul de arcuri brut l-am acoperit cu fetru pe care l-am cusut, cu un ac mare si ata sintetica, deasupra blocului. Pentru saltea e bine de folosit fetru cu densitate mai mare pentru ca arcurile sa nu strapunga fetrul. La noi pe piata era de 1200 g/m2 si 1000 g/m2 . Noi  am ales de 1000 g/m2.

Mai era o posibilitatea de a imbraca aceste arcuri cu un strat   de “fetru” ce era compus din in si fibre sintetice. Noi a ales totusi fetrul din bumbac.

Astfel am imbracat blocul in arcuri bonell cu fetru in 2 rinduri, pentru o rezistenta mai buna. Dar se putea si untr-un strat. Noi oricum am procurat tot ruloul de fetru asa ca  am avut de unde ne alinta.

4. Constructia de arcuri acoperita cu fetru am incadrat-o intr- o husa din bumbac ( cu fermuar) pe care am comandat-o la croitoreasa.

Am intrat in prealabil la saloanele ce produc saltele ce sa spun, pentru o husa sintetica cereau destul de mult, din acest motiv am  mers la magazinul de tesaturi, am ales o tresatura tehnica, groasa din bumbac  ( l-am spalat preventiv caci se stringe bine).

5. Am plasat deasupra blocului obtinut o saltea din 100 % lina de oi, pe care am comandat-o la inteprindere din sudul MOldovei ce se ocupa cu produsele din lina.

Am rugat producatorul ca la o saltea e marimea 1.50×2.30 sa puna 10 kg de lina de oi.

6. Pretul s-a primit destul de democratic. In jur de 3.500 lei moldovenesti.

7. Salteau nu are mirosuri chimice si nici pic de clei. E ecologica.

8. E cea mai calda si placuta saltea din casa

9. Experiment reusit !

 

PS. Noi am separat indetionat blocul de arcuri de blocul moale de lina de oi, dar , daca se doreste se poate de plasat toate acestea intr o singura husa.  E o chestie de gust. Noi am decis ca va fi mai usor de exploatat daca  le separam.

Sper sa va  prinda bine ideea  si sanante ! 🙂

 

Mai mult: Tesaturile de in – ajutor in cresterea copiilor

Scaun auto, cum alegem

scaun auto pentru noi nascuti

O data cu nasterea copilului, pe linga mobilierul nou, trebuie sa mai procuram inca un accesoriu neceasar pentru bebelus. Este vorba de scaunel auto.

Despre necesitatea lui s-a vorbit mult, dar totusi, parintii adesea neglijeaza utilitatea sa. Nu este cazul deloc. Adesea vedem ca taticul sta la volan, iar alaturi mama cu un copil in brate, ce se poate intimpla chiar si la cea mai mica ciocnire…. statistica este subra, asa  sa nu ne jucam cu focul….

In acest articol voi vorbi despre functionalitatea unui scaunel auto pentru copii, la ce sa tragem antetia cind alegem, despe tipurile de scaunele si despre scaunele auto necalitative, care pot pune in pericol viata odorasilor nostri.

Cind am ales scaunel auto pentru copilul meu am reiesit din urmatorii parametri.

fotoliu auto 1) Parametru de virsta

Atunci cind alegem scaunelul trebuie sa ne asiguram ca e potrivit virstei copilasului nostru. Cu cit diapazonul de virsta declarat de producator este mai mare cu atit scaunelul auto este mai putin sigur si invers.

Dupa parerea mea, mai bine de ales un scaunel auto in diapazonul 9-18 kg decit 9-36 kg (chiar daca ultima varinta prevede desigur o economie).

Sunt urmatoarele categorii de scaunele auto, dupa criteriul de virtsa:  detalii aici

 

2) Standartul de calitate

             Scaunelele auto de calitate au un marcaj special si anume: ECE R44/03 sau ECE R 44/04  (stadarte de calitate).

Aceste stadarte denota faptul ca scaunelul auto a fost fabricat conform stadardelor de securitate europene. Aceste semne confirma faptul ca marfa a fost testata dupa metodica europeana si poate fi exploatata.

Sau solicitati  documentele necesare care confirma ca scaunelul auto a trecut testele care confirma ca produsul corespunde stadartelor de siguranta. Daca vinzatorul nu va poate da asa informatie mai bine renunati la asa produs. Siguranta copilului e mai presus de orice.

In video , se vede clar, ce inseamna un scaunel auto necalitativ.


centuri de siguranta3) Tipuri de centuri

             Atrageti atentia la tipul de centuri utilizate. Aceata e foarte important, in special, la scaunele auto pentru cei mai mici. PEntru ei e necesar de a alege centuri late, care se prin din 3 sau 5 puncte (2 centuri la umeri, 2 la solduri si una in zona inghinală.), sa fie cu doseala moale.

In caz de accident asa centuri permit de a evita traume serioase (in special in cazul cind are loc o lovitura frontala).Centurile trebuie sa se intinda bine si sa se regleze usor, pentru ca sa nu apara probleme cu transportul copilului, iarna, cind hainele groase sunt voluminoase.

 

isofix4) Sistemul Isofix

Sistemul ISofix presupune prezenta a doua incuietori compacte ce se afla in partea din spate a scaunelului. Cu limbile de fier, incuiterile, “inghit” vergile metalice ce sunt ascunse in bancheta din spate.  Astfel, pentru a fixa scaunelul auto si pentr a-l scoate sunt necesare doar citeva miscari simple, care nu solicita efort.

Din pacate sistemul ISOFIX are neajunsurile sale.

La tamponari puternice, rezistenta acestei sisteme nu este fara de limite. Din acest motiv,  producatorii limiteaza greutatea copilului pina la 18 kg, pentru sistemele isofix. Scaunele auto, cu sistema isofix,  destinate pentru copii cu greutatea mai mare decit 18 kg, nu veti gasi.

Pentru a scadea din tensiune este utilizata si centura.

 

Partile laterale mici - nu protejeaza bine capul copilului
Partile laterale mici – nu protejeaza bine capul copilului
Fotoliu auto – Partile laterale sunt late, capul copilului e protejat.

 

 

 

   

 

 

 

 

 

5) Protectia laterala

La scaunelul auto pe care dorit sa-l procurati, atrageti atentia, daca are protectie  laterala. Daca produsul nu are asa ceva, atunci mai bine renuntati, deoarece lovitura pe laterala in caz de accident este cea mai periculoasa. Acest fapt este vital, mai ales daca scaunelul este plasat nu la

mijlocul bachetei din sapte, ci spre stinga sau spre drepata (linga geamuri).

6) Comfortul copilului

Alegeti un scaunel care are citeva pozitii de inclinare, astfel incit copilul sa poata sta asezat cit si intins  sa doarma.

Acest fapt ii va permite copilului sa suporte mai usor distantele lungi.

La fel, scaunelul auto e bine sa aiba si pernuta pentru cap, de dorit sa se regleze. Daca scaunelul va fi confortabil copilul va sta fara probleme. De exemplu noi am ales romer duo plus, piciu sta cu placere. Se cere singur in scaunel.

7) Comfortul propriu

Unele scaunele auto sunt foarte greu de fixat. Alegeti ceva mai user friendly. Asigurati-va ca centurile de la automobilul dumneavoastra sunt destul de lungi pentru a fixa scaunelul (ex. unele modele Cybex ).

 8) Husa scaunelului

 Atrageti atentia la calitatea materialului din care e facuta husa. Cu cit e mai natural cu atit copilului ii va fi mai confortabil.

Husa trebuie sa se scoata usor pentru a putea fi spalata.

fotoliu auto comod9) Lasati copilul singur sa aprecieze care scaunel i se potriveste.

 Nu va grabiti, lasati copilul sa incerce diferite modele si veti putea observa in care dintre ele se simte  mai confortabil.

10) Cel mai sigur loc este mijlocul banchetei din spate

Traditional se considera ca cel mai sigur loc este locul din spatele soferului, din motiv ca soferul, in timpul accidentului, in mod instinctiv, expune spre lovitura partea dreapta a automobilui. Cercetarile editiei americane “Pediatrics” au demonstrat ca mai mult din jumatate de decesuri a copiilor mai mici de 3 ani ar fi putut fi evitate daca scaunelul auto ar fi fost plasat la mijlocul banchetei din spate.

Astfel au stabilit, riscul de a primi trauma pentru:

locul din spate, stinga  – 31 %

spate, mijloc – 28 %

spate, dreapta – 41 %

 

11)  Nu utilizati scaunelul auto daca ati fost intr-un accident.

Scaunelul poate avea defecte care nu sint vizibile cu ochiul liber.  Nu utilizati scaunele care au stat mult timp prin depozit, la fel, pot avea defecte.

 12) Rezultatele crash test pentru scaunele auto

In internet putem gasi rezultatele crash test realizate de ADAC, ANCAP, C-NCAP, JNCAP, NHTSA, IIHS, Euro NCAP,etc.

Aceste rezutate, la fel, constituie un criteriu important. Desigur, daca vedem ca modelul ales de noi a picat testul la siguranta, nu mai are sens sa ne uitam inspre asa scaunel.

             Scaunele auto, de calitate, in 95 % protejeaza viata copilului. Retineti aceasta cifra. Si nu numai protejeaza viata, dar datorita scaunelului auto, copilul va scapa de soarta de a ramine invalid.

            Nu fixati copii cu centurile automobilului.

Ele sunt destinate pentru cei mai mari de 12 ani.

 

Mai mult: Scaunele auto – branduri

Scaune auto – branduri

Aici vom face o descriere scurta a mai multor tipuri de fotolii auto.

bebe confort iseos Bebe Confort (Franta)

Avantaje:  putem regla latimea scaunelului, pina la 10 mm (in depdenta de marimea copilului, imbracaminte). Se fixeaza in sesnul micarii automobilului  cit si contra sensului. E una dintre cele mai bune varinate pentru copiii activi. Se regleaza pozitia sezut, culcat.

Dezavantaje: Costul mare. Materialul husei nu e chiar cel mai placut. Lipseste pernuta pentru cap.

Bebe Confort Iseos Safe Side TT (In particular)

Avantaje:Sistem interesant de reglare a unghiului ridicare-sculare cit si reglarea latimii. Note bune la test crash. E usoara, cintareste 8.9 kg

Dezavantaje:Copilul sta sus – de aici se actualizeaza problema ca copilul sta cu picioarele in scaunul din fata. (in schimb copilul vede bine pe geam :))

Spatele scaunelului e jos, copilul repede creste din asa scaunel. Lipseste pernuta pentru cap.

Locul pentru sezut e prea lung, copilul mai are mult de crescut pina ce piciorusele vor putea sa se indoaie din genunchi pentru ca sa nu se sprigine in scaunul din fata.

Materialul de protectie de la centuri poate sa irite pielea copilului, pare a fi prea dur.

IN momentul loviturii (Crash test), scaunelul parca “s-a desfacut” , din contul deformarii elastice proprii, astfel micsorind presiunea exercitata de lovitura asupra copilului.

Rezultatul a fost minunat, anume la acest scaunel s-a constat cea mai mica  incarcatura  asupra cosului pieptului manechenului.

La fel, incarcaturile au fost nu prea mari si la nivelul centurilor de siguranta. Pe linga toate acestea, forta exercitata asupra gitului la fel se micsoreaza.

Cei drept, trebuie de remarcat faptul, ca manechenul a ajuns cu picioarele in scaunul  din fata, datorita ca lunecat c-am mult inainte.

 

Bebecar 889 Plus

bebecarPortugalia, grupa 0+, 415x430x705 mm, masa 8,5 kg

Avantaje:

Posibilitatea de a schimba pozitia  sezut-culcat. Este dotata cu pernuta pentru cap, care il poti scoate la necesitate, capota care protejeaza de vint, soare, sac pentru protectia picioruselor de frig.

Dezavantaje:

Nivel scazut de siguranta.

 

Ortopezilor le-a placut forma si adincimea scaunelului, dar profilul spatelui fotoliului s-a dovedit a fi nu cel mai reusit.

Instrumente pentru fixarea centurii automobilului lipsesc. Anume din acest motiv, in momentul impactului BEBECAR 889, a inceput a luneca de-a lungul centurii si s-a deplat atit inainte incit practic a atins spatele banchetei din fata.

Pentru copil aceasta reprezinta un risc serios de a trauma piciorusele. Pe linga aceasta, din cauza supraincarcaturii, “coconul” intern, a fost zmuls din paltforma sa si in mod spontan s-a lasat pe spate. Minerul destinat pentru transportul scaunelului a zburat de la locul sau si a lovit manechenul la ceafa.

britaxBritax Super-Cruiser (Marea Britanie)


Ortopezii au apreciat aceast scaunel nu prea mult. Nu le-a placut lipsa posibilitatii de a regla unghiul spatelui (culcat-sezut) si profilul neoptimal al spetezei.

Forma pernutei pentru cap e buna, in schimb e prea subtire si copilul sta, practic pe o suprafata tare.

Carcasa e facuta din penoplast…., cei drept a rezistat loviturii.

Centura de siguranta fixeaza atit  scaunelul auto cit si copilul. IN momentul ciocnirii acest sistem de protectie a reusit sa tina manechenul la locul sau. Dar traumatologii au spus, ca o oprire prea brusca a corpului induce o aplecare sporita a capului, ceea ce poate provoca traume grave ale vertebrelor de la nivelul gitului.

Cam Ciao Plus

fotoliu auto camItalia, grupa  0+

Marimi 430x575x630 mm. Masa 4 kg.

Avantaje:

Scaunelul nu este scump. Este relativ usoara – 4 kg.

Dezavantaje:

Este un scaunel care lasa de dorit din punctul de vedere al sigurantei.  Sistemul de centuri de siguranta nu este nici pe departe perfect, chiar sunt nuante care te pun in garda. El nu fixeaza scaunelul bine in masina.

In plus, partile laterale imi par c-am mici, protectia capului copilasului in caz de lovitura laterala este mica.

Fotoliul auto NU e dotat cu fixatori pentru centura automobilului care fixeaza scaunelul. Din acest motiv, nimic nu va incurca centurii sa lunece… ceea ce poate duce la consecinte grave in caz de accident.  Doar in primul moment dupa lovitura, fotoliul auto, dupa inertie se va misca inainte, iar dat fiind faptul ca centura nu tine destul de strins scaunelul la loc, acesta va ajunge in scaunul din fata…

Sistemul de centuri destinat pentru copil, iarasi are neajunsuri. Sistemul e  format din 3 centuri, care se unesc chiar la un lacat mic ce se afla chiar intre picioarele copilului. Lacatul e prea mic si in caz de frinare brusca – el se infige in copil. Deci, protectia organelor genitale a copilului in caz de accident, acest scaunel nu numai ca nu asigura, ci chiar el poate fi factor traumant …..

Testele crash, confirma cele spuse de mai sus.

Chicco (Italia).

Centuri 3- , 5 – , se regleaza dupa virsta copilului.

Carcasa e rezistenta. Sistemele de fixare sunt simple, dar sigure. Forma scaunelului e anatomica. Corespundere optimala cu virsta copilului.

Unele modele, conform testelor ADAC, au primit note bune, altele – mai putin (cum ar fi CHICCO Key 2-3 Ultrafix (15-36 kg) nota 2 (in scala de la 1 la 5)).

chicco fotoliuChicco Shuttle


Fotoliul Автокресло Chicco Shuttle se instaleaza pe o carcasa din fier si poate fi reglat unghiul culcat-sculat.

Ortopezii au apreciat pozitiv  forma scaunelului, spatele sau, pernuta pentru cap si sustinerea laterala.  La fel, un plus este treapta care sustine piciorele copilului, astfel, in drum lung piciorusele nu vor obosi.

Dar in timpul loviturii, scaunelul italian a dat-o in bara. Cadrele lente au aratat ca din cauza ca scaunelul a zburat mult inainte, manechenul mai intii s-a lovit cu talpile de bancheta din fata, iar cu aceasta lovitura a fost consumata o mare parte din energia cinetica, dupa care manechenul brusc, a aplecat capul – miscare periculoasa pentru vertebrele cervicale.

Toate acestea sunt periculoase prin faptul ca pot determina traume ale picioarelor si gitului.

Maxi Cosi Priori (Olanda).

maxi cosi fotoliuE un scaunel calitativ, pentru diferiti copii.

Avantaje: E sigura, gama de culori variata, clema dubla.

Dezavataje: E scumpa.

IN general, ortopezilor le-a placut constructia fotoliului. Are pernute bune pentru sezut cit si partile laterale sunt bine facute, centurile sunt moi.

In schimb nu are pernuta pentru cap.

In momentul impactului, centura externa (a automobilului) “a inhatat” scaunelul – iar consolele care au fixat strins centura, au initiat o reactie rapida a cartusului.

Scaunelul s-a deplasat inainte cu partea superioara, fapt care scade riscul traumelor gitului – manechenul a aplecat capul nu prea brusc.

 

Mothercarе   Challenger

MOTHERCARE CHALLENGERFranta, frupa 0+, marimi 430x555x615 mm, greutate 4,5 kg.

Avantaje: Este un fotoliu relativ usor. Se fixeaza bine in automobil, in caz de neceistate va retine scaunelul la locul sau.

Dezavantaje:

Centurile de siguranta nu au pernute moi, pot sa irite pielea copilului. In plus, scaunelul e prea ingust, fapt care, dupa parerea medicilor, poate sa strice tinuta copilului.

Alt dezavantaj mare e ca lacata pentru centuri nu are nici o pernuta de protectie. Ea sta libera intre picioarele copilului. In caz de impact, zona genitala, va fi la sigur, traumata.

In timpul loviturii, scaunelul nu s-a deplasat mult, dar din motiv ca oprirea a fost prea brusca, incarcatura asupra vertebrelor cervicale e prea mare – fapt care ca duce in mod inveitabil la  traume serioase la nivelul gitului.

 

 

Mothercarе Columbia (Franta )


mothercare columbia
Mothercarе Columbia este un scaunel destinat pentru un sebment mai mare de virsta.

Astfel, pentru copii de la 3-7 ani, fotoliul este utlizat cu speteaza (anume asa a fost testata). Dupa 7 ani, speteaza inalta a scaunelului se demonteaza si copilul sta numai pe pernuta, fixat cu centura pentru maturi.

Ortopezilor nu le-a placut speteaza forma ei si lipsa posibilitatii de a regla unghiul culcat-sezut, dar au laudat pernuta pentru cap.

In timpul testului, dupa lovitura, scaunelul s-a dovedit a de nu trainic.  Speteaza prin care sunt trecute centurile de siguranta nu a putu mentine partea de jos a fotoliului. Indoindu-se impreuna cu partea superioara a scaunelului, pernuta impreuna cu manechenul s-au deplasat inainte si papusa s-a lovit puternic cu picioarele de bancheta din fata.

Rezultatul e urit, pe linga traume ale picioarelor, are loc o supraincarcare a capului si  indoirea periculoasa a  gitului.

 

Play Universal

play universalSpania, grupa 0

Marimi 490x575x750 mm, masa 7 kg.

Avantaje:

Fotoliul pare destul de confortabil.  Partile laterale sunt solide. Pernuta pentru cap – confortabila.

Sub picioarele copilului este o pernuta care le sustine. Carcasa e din metal, se regleaza unghiul culcat-sezut. Centuriel de siguranta au forma si textura (sunt moi) reusita.

Siguranta asigura, pretul nu e exorbitant.

Dezavantaje:

Fotoliul este masiv si greu. Pe de alta parte partile late din parti ale scaunelului vor proteja bine capusorul copilului.  Dar nu orice copil va sta cuminte in asa “zale” :).  Daca copilasul e linistit s-ar putea sa mearga, daca nu mai cautati.
In timpul loviturii, scaunelul s-a comportat frumos. Centurile au fixat manechenul, iar faptul ca nu erau prea intinse, a  permis papusii sa se deplaseze putin inainte, astfel micsorind incarcatura asupra gitului.
Pernuta moale a micsorat puterea loviturii la nivelul capului si spatelui.

Dar din pacate sistemul de fixare a fotoliului in automobil a dat gres (fixarea cu centura pentru maturi). Manechenul s-a izbit, cu forta, cu picioarele in bancheta din fata. Ceea ce poate duce, in caz de accidente, la traume serioase ale picioruselor.

Recaro Start (Germania)

recaroAcest fotoliu a dezamagit ortopezii. Pernuta pentru sezut nu e adaptata deloc pentru poponeata copilasului. Sustinerea laterala a capului lipseste. Schimbarea unghiului sezut-culcat este mic.

In calitate de plusuri sunt urmatoarele fapte: Se regleaza inaltimea spetezei fotoliului, se regleaza “urechile” laterale, cetura poate fi fixata bine la nivelul umerilor la copil.

In timpul loviturii,
incarcatura e foarte mare la nivelul pieptului. Scaunelul practic se lasa pe copil. In schimb asupra capului si gitului incaractura nu e prea mare. Iar dupa lovitura fotoliul moale a prmit capul manechinului inapoi. Pe linga aceasta, acesta este unicul scaunel, la care manechenul nu a ajuns cu picioarele in bancheta din fata. Adica traumele picioarelor sunt excluse.

 

Iata si citeva modele in particular :

Romer King (Germania)

Unghiul e prea ridicat, copilul poate obosi repede. Pozitia sezut- culcat practic nu se diferentiaza.  Scaunelul nu e potrivit pentru un copil activ.

Romer King TS Plus

 romerAvantaje: Conform rezulatelor  General German automobile acest scaunel auto s-a dovedit a fi mai bun decit  Bebe Confort Iseos Safe Side TT.

Se regleaza inaltimea pernutei pentru cap (7 pozitii). Aceasta permite de a regla inaltimea centurilor.

Spatele scaunului este inalt, astfel, capul copilului inca multa vreme nu va trece de inaltimea scaunelului.

Locul pentru sezut e scurt, astfel, piciorusele copilului se indoaie si nu se sprigina in scaunul din fata.

Scaunelul este dotat cu :

– Captuseala speciala pentru umeri, care reduce incarcatura din zona git-cap.

– Canale de ventilare din zona spatelui pentru a forma un microclimat confortabil.

– 3 unghiuri de reglare a unghiului trunchiului: sezut, semiculcat, culcat.

– Scaunele au 3 tipuri de huse + husa de vara.

Dezavataje :

E un scaunel greu – 10.4 kg.

Nu are un miner comod pentru a fi transportat.

Lacatul pentru centuri este lat.

romer duo

Romer duo plus (Germania)

Este un scaunel sigur (testele ADAC).  Confortabil. Se fixeaza usor.

Un neajuns ar fi faptul ca pozitia sezut -culcat nu se diferentiaza prea mult. Dar aceasta reprezinta si un criteriu de siguranta.

 

 

 

 

 Maxi Cosi Plus/ Maxi – Cosi City

maxi cosiOlanda, grupul  0 ( natere –  10/ 13 kg,  0 – 9/ 12 luni ).

Marimi  / 65x43x30 mm. greutate: 2,5/ 3 kg

Avantaje:

Are pernuta pentru cap, care sustine capusorul copilului, mai ales ca bebelusul inca nu e in stare sa faca acest lucru singur, asa ca un ajutor suplimentar va fi la tanc.

Scaunelul are si un loc predestinat obiectelor de prima necesitate (sticlute, jucarie, un scutec….)

Este un scaunel multifunctional, care se poate transforma in leagan, in scaunel chiar si intr-o “geanta” pentur transportat bebelusi. 🙂

Scaunelul poate fi fixat si la carucior.

Dezavataje :

  Nu s-au depistat, modelul prevede practic tot ce este necesar petnru a calatori cu micutul in comfort si siguranta.

 

rokaROCK-A-TOT/ROCK-A-TOT DELUXE

Marea Britanie, grupa 0+ (0 – 13 kg, 0- 15 luni)

Avantaje:

Multifunctionala, ideala pentru cei mai mici calatori. Permite de a transporta copilul, comod atit manual cit si in automobil. Poate fi utliat ca leganel pentru pici.

Dezavataje : E scump.

 

 

ROCK-A-TOT/ROCK-A-TOT VIVIDO

Marea britanie, grupa  0+

Multifunctionala, poate fi folosit ca leagan. E dotat cu pernuta pentru cap cit si pernute pentru centuri – pentru a asigura maxim confort.

Poate fi utilizata si in automobilele ce au centuri scurte.

          ROCK-A-TOT/ROCK-A-TOT BRITAX

britax-rockMarea britanie, grupa  0+

Potrivita pentru copiilor chiar de la nastere. Se instaleaza contra sensului miscarii, nu se instaleaza pe locul dotat cu airbag. Poate fi utilizat pentru transportul copilului ca “gentuta”.

Poate fi utilizata si in automobilele ce au centuri scurte.

 

Bertoni bumper

bumperCind cautam sa alegem un scaunel pentru copilas, ma gindeam sa aleg ceva de genul cu bamper. Imi parea comod si copilul nu se simte strimtorat. Imi doream un brand recunoscut, testat. Dar nu imi era clar, de ce asa model, am vazut numai la bertoni si inca la o firma chinezeasca (nici nu-mi amintesc acum numele), de ce firmele cu renume nu produc modele cu bumper.

Dupa ce am analizat multa informatie, am conchis cu tristete, ca rolul bumperului nu este chiar cel mai bun… In caz de lovitura, bumperul mai mult traumeaza copilul decit il protejeaza. Acesta e motivul de ce firmele ce au un nume nu produc asa ceva.

Daca se ne uitam mai atent la scaunel, vedem ca pe linga nevoia de bumper, scaunelul are partile laterale c-am mici, adica capul copilului nu e bine protejat.Tesatura e foarte ieftina. Pernuta pentru poponeata practic lipseste, este tare. As zice ca siguranta acestui fotoliu lasa de dorit.

Asa ca am renuntat la ideia de bumper si am procurat Romer duo plus. Piciul e multumit. Cind va creste mai mare, deja voi cauta altceva si atunci, desigur voi reveni cu un nou articol :).

Sper ca informatia data sa va fie de folos si drum bun tuturor 🙂 !

 

Mai mult:

Fotolii auto pentru copii

Scaun auto, cum alegem

Fotolii auto pentru copii

Pentru a alege scaunelul auto pentru copil, important este sa-l potrivim in concordanta cu parametri fizici ai copilului. In tabelul de mai jos putem vedea categoriile.

Grupul Greutatea copilului Virsta, aproximativ
0+ Nastere pina la 13 kg Nastere pina la 12-15 luni
0+  si 1 De la nastere pina la 18 kg De la nastere pina la 4 ani
1  9 -18 kg  9 luni – 4 ani
1 si 2  9 – 25 kg  9 luni – 6 ani
1, 2 si 3  9 – 36 kg  9 luni – 11 ani
2 si 3  15 – 36 kg  4 ani -11 ani

  fotoliu auto pentru noi nascuti

Grupul 0 fotoliu auto bebelusi

Aceste scaunele auto sunt desinate pentru copii mai mici de un an, in particular chisr si pentru noi-nascuti.  Sunt niste leagane auto. In ele copilul nu sta asezat, ci culcat.

Asa scaunele se prind cu cu centuri late. Dat fiind faptul ca capusorul este una din cele mai vulnerabile parti a corpului in scaunel este prezenta si o pretectie suplimentara pentru el. Leaganelul auto este destul de sigur pentru bebelus, dar cu conditia ca nu este plasat alaturi de sofer. Daca decideti sa-l fixati pe bacheta din fata, asigurati-va ca airbagul este deconectat, in caz contrar riscati ca copilul sa fie traumat.

fotoliu auto pentru copil

Grupul 0+/1 (de trecere)

Sunt prevazute pentru copii de la 9 luni pina la 4 ani. Au carcasa tare si structural sunt mai complexe. Se fixeaza in spate, in sensul miscarii automobilului.

 

 

 

romer fotoliu autoGrupul 2/3

In aceste scaunele auto pot fi plimbati :), copii de la 3 ani pina la 12 ani. Se fixaza pe bancheta din spate, in sensul miscarii.  Constructia acestor scaunele permite de a scoate spatele scaunelului si de a lasa numai partea pentru sezut.

 

 

 

inaltator autoGrupul  3

Scaunele auto din aceasta categorie sunt prevazute pentru copiii maricei. De fapt nici nu e vorba de scaunel propriu zis, ci de inaltatoare auto. Copilul e fixat cu centura automobilului, pe bacheta din spate, desigur.

 

 

Cind alegeti scaunelul, lasati copilul sa incerce, atrageti atentia la pozitia capului, la cum sta spatele copilului, daca ii este confortabil.

 

Citeste mai mult:

Scaunele auto – branduri

Scaun auto, cum alegem

Umidificator in camera copiilor

umedificator       Pentru un climat confortabil in camera copilului temperatura va oscila intre 18-22 C, iar umiditatea 50-70 %.

Un nivel mai jos al umiditatii aerului este asociat cu uscarea mucoaselor cailor respiratorii superiore si prin urmare creste semnificativ riscul ca copilul sa se imbolnaveasca. Caci anume pe mucozitatile uscate, lipsite de  protecta naturala (mucusul) agentii patogeni (virusi, bacterii) se fixeaza cel mai bine.

 

Pentru a mentine umiditatea necesara in camera copilului putem apela la umidificator.

In continuare voi vorbi, pe scurt, despre plusurile si minusurile acestora.

Umidificator de aer, e un lucru bun si util, dar trebuie ales cu atentie.

 

Umidificator cu ultrasunet

Vreau sa remarc citeva momente care ar putea sa creeze incomoditati:

1) Cind alegeti umidificatorul asigurati-va ca e posibil de spalat toate detaliile aparatului, ca aveti acces in toate orificiile unde patrunde apa. Caci acolo unde e apa sau abur, acolo se dezvolta si multa flora.

Am intilnit modele care practic era imposibil de a fi spalate pe dinauntru (sincer nu stiu la ce s-au gindit producatorii).  Alte modele sunt mai user friedly, trebuie doar sa le remarcati prin gama larga de produse pe piata.
2) Umidificatoarele cu ultrasunet, daca nu sunt ingrijite corepunzator reprezinta adevarate pepeniere de bacterii, ciuperci, virusi…
Adica, daca nu se va respecta igiena riscati sa imbolnaviti copii.  Si veti avea mai multe daune decit beneficii.

3) Apa pentru umidificator, in mod ideal, trebuie sa fie distilata, sau fiarta.

Filtrul schimbat in mod regulat.

Pentru a evita formarea peliculei biologice puteti adauga un inelus (sau orice alt obiect ) din argint in rezervorul cu apa.

la fel, in vasul comunicat putem plasa alt obiect din argint, pentru a intari efectul antibacterian.

4) Umidificatorul cu ultrasunet, trebuie spalt zilnic, pentru a nu permite cresterea bacteriilor (in umidificator sunt conditii prielnice : cald si umed).

5) Chiar de producatorul spune ca umidificatorul cu ultrasunet nu dauneaza santatii, e bine ca aparatul sa fie plasat la ceva distanta de patucul copilului.  Dat fiind faptul ca lungimea de unda e scurta ea se va absorbi usor chiar de cele mai mici bariere. (Eu am pus o pernuta)

 

Umidificatorul cu aburi fierbinti

Umidificatorul cu abur fierbinte, e mai ieftin, apa la fierbere distruge toti microbii, dar intr-o incapere pentru copii e c-am periculos. Aceasta varianta e buna numai daca sunteti siguri ca aveti unde plasa aparatul astfel incit sa nu aiba loc incidente nepalcute.

Umidificatorul cu abur ferbinte e mai sigur din punct de vedere al contaminarii bacteriologice

Un alt moment important, este calitaeta recipientului in care fierbe apa. Imaginativa ca e vorba de un plastic necalitativ, din care fenolii si alte “bunatati” se raspindesc o data cu aburul in camera copilului.

 

Si ultima: Aparate pentru spalarea  aerului, nu ridica prea mult umiditatea, eficienta lor c-am lasa de dorit. Cred ca e vorba mai mult de o chestie de marketing decit de utilitate.

Totusi, nimeni inca nu a anulat curatenia si aersirea incaperilor.

 

Citeste mai mult:

Probiotice sau prebiotice

Scorul Apgar

Nou nascutul – diagnostica maturitatii sale fiziologice

Stafilococul auriu și rezistența la diferiți factori

Lapte pentru copil, care e mai bun: de vacă, capră sau măgariță ?

Scaun auto, cum alegem