Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Hrănitul la sîn și dezvoltarea intelectuală a copilului

Alăptarea copilului, în primele luni de viață acționează pozitiv asupra capacităților intelectuale ale copilului, aceasta este concluzia făcută de învățații canadieni, Universitatea  McGill.
Ei au observat  14000 de copii, născuți în Republica Belarus.
Cercetările, conduse de  Michael Kramer, au avut loc la sfîrșitul anilor 1990, în maternitatea nr.31.  Aprecierea capacităților intelectuale  se realiza cînd  copiii împlineau  vîrsta de 6 ani.

Astfel, s-a dovedit că copiii care au fost hrăniți, strict, la sîn minim 3 luni de zile, înregistrau rezultate mai bune, la testele pentru determinarea capacităților  cognitive.

1) La testele de inteligență verbală copiii hrăniți la sîn au obținut, în mediu, 7,5 puncte mai mult decît cei hrăniți aritficial (barem de 100 puncte).

2) La testele de inteligență non-verbală, copiii hrăniți la sîn au obținut, în mediu cu 2,9 puncte mai mult decît cei hrăniți aritficial.

3) Teste IQ  –  copiii hrăniți la sîn au obținut, în mediu cu 5,9 puncte mai mult decît celaltă grupă.

Pe lîngă acestea copiii din grupa celor hrăniți la sîn pute mai bine : să citească, să scrie, să numere, decît cei alimentați artificial.

Michael Kramer, încă nu aduce o motivație concretă despre faptul cum anume laptele matern influiențează asupra intelectului copilului. Acest efect poate fi explicat prin influiența componenteor specifice ale laptelui matern, dar și prin factorii fizici și sociali care apar între mamă și copil, în timpul alăptării.

Rezultatele acestui studiu, în detaliu, sunt prezentate în revista  Archives of General Psychiatry.
(Sursa: Medportal)

Citește mai mult: Componența laptelui matern

Laptele matern – tipuri

Laptele matern și sănătatea copilului

Culoarea, gustul și mirosul laptelui matern

Producerea laptelui matern

Laptele matern în comparație cu laptele de vacă

One Reply to “Hrănitul la sîn și dezvoltarea intelectuală a copilului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*