Enterovirus la copii

Sursa: Mosmedic.com

Astazi vreau sa va povestesc despre cum s-a manifestat la copiii o infectie cu enterovirus pe care l-am inhatat vara dupa scaldatul in Nistru.

 

Infectia a debutat cu febra, destul de mare, peste 39, chiar 39,4.  Pielea palida, stare de slabiciune.

Ma mers la medic sa vedem ce este caci trei copii aveau febra, dar manifestau simptomatica diferita.

Cel mai mare, avea stare de voma si eruptii in forma de bubite mici pe trunchiul corpului.

Al doilea copil avea numai febra mare si nici un alt simptom suplimentar.

Al treilea avea febra si eurptii in gurita in forma de bule dureroase.

 

Doctorul a examinat copiii si mi-a spus ca e viroza, tratament lichide si voie buna, la febra mare antipiretice (nu le prea iubesc, dar atunci cind febra e foarte mare nu avem de ales).

Combaterea febrei în mod medicamentos

Tratamentul febrei la copii alergici

Febra la copil – scenarii si complicatii

Febra la copil – lucruri interzise !

Doctorul mi-a zis ca e viroza, nu avem ce face, trebuie sa rabdam ….

Ce sa zic, viroza data  fost destul de grea pentru noi. Febra a tinut la copii 5-6 zile. Cu ridicari spontane pinala 39,5 pentru ca sa scada brusc singura pentru o zi si iarasi sa revina.

PEntru prima data  m-am ciocnit cu asa fenomen, anume febra care se manifest in valuri de la normal pina la foarte mare.

Sindromul de intoxicatie era destul de acut, chiar daca copiii beau multe lichide. Copii aveau tegumente palide si aparusera niste simptome care arata ca si sisitemul nervos sufera.

 

Cu Doamne ajuta copiii si-au revenit, singuri, fara tratament suplimentar, pentru fortificarea sitemului nervos le-am administrat vitaminte din grupul B si magneziu, dar mai concret Biocebral sirop pentru copii.

Va doresc sanatate si sa va ocoleasca virusii 🙂 !

 

Mai mult:

Tratamentul febrei la copii alergici

Febra la copil – scenarii si complicatii

Dureri de cap dupa anestezia epidurala, solutii

anestezie epidurala nastereSe stie ca nasterea reprezinta una din cele mai grele incercari atit pentru organismul mamei cit si pentru micutul care vine pe lume. Uneori pentru a mai diminua din aceasta povara sau conform unor indicatii medicale speciale femeile apeleaza la anestezia epidurala. Despre ce e anestezia epidurala, in ce consta, in ce situatii se administreaza este foarte multa informatie…

In acest articol vreau sa relatez, in citeva cuvinte, despre metodele de “usurare” a unui efect advers care poate aparea la 1% din femeile care au primit aceasta anestezie- e vorba despre durerile de cap.

Din pacate, eu am facut parte din acel 1% de persoane care dupa anestezie epidurala se confrunta cu dureri de cap.

Specificul acestor dureri era urmatorul:

IN pozitie culcata durerile de cap erau foarte nesmenificative, sau chiar dispareau. In schimb, numai ma ridicam si apareau niste dureri de cap groaznice ca nu doreai sa traesti. Pe linga aceasta ma deranjau si dureri in zona cefei care iradiau spre git…. Nimic vesel 🙁

Despre motivul fiziologic, de ce apar aceste dureri gasim pe net multa info. Vreau sa spun doar in citeva cuvinte: Dat fiind faptul ca atunci cind m-i s-a administrat medicamentul eu nu am fost “cuminte” din cauza durerilor, in rezultat, a avut loc o punctionare accidentala a invelisului maduvei spinarii sau a durei mater, ceea ce a indus scurgerea lichidului cefalorahidian din spatiul epidural in spatiul medular. In consecinta, pacientul sufera dureri de cap (cefalee) . Durerea poate fi de intensitate diferita, de la caz la caz. La fel timpul de refacere este diferit. La cineva poate dura citeva zile, la cineva o saptamina, doua, sau chiar luni.

Dat fiind faptul ca am avut nenorocul sa ma ciocnesc cu asa problema si spre marea mea bucurie dupa o saptamina mi-am revenit as vrea sa public recomandatiile pe care le-am primit de la neurochirurg si anesteziolog.

 

Recomandari:

1) Consumati cit mai multe lichide. Sau inainte de procedura se picura intravenos lichid suplimentar (1, 1.5 l). – asta deja trebuie sa faca personalul medical.

2) Dupa procedura de anestezie, pina se clarifica daca aveti sau nu asa complicatie, straduiti-va sa stati cit mai mult timp culcat. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa asteptam cu sufletul la gura dureri de cap, doar ca asa abordare va permite sa nu inrautatim situatia in cazul in care nimerim in acel 1 % .

3) Stati cit mai mult culcat pe spate. Dupa explicatia neurochirurgului atunci cind stam pe spate apasam pe acea fisura si ea mai repede se inchide. Anesteziologul a pus ca nu e principial, important e sa stau culcata fie pe spate fie pe o parte. Eu, totusi, m-am straduit sa merg dupa recomandarea neurochirurgului.

4) Evitati sa stati pe sezut! Mai bine sa stati fie culcat pe pate sau pe o parte sau cind e nevoie- in picioare.

5) Pentru a usura durerile putem sa bem ceai mai tare sau cafea.

6) Anesteziologul mi-a administrat la inceput picuratori cu cafeina, dupa care am apelat la injectii intramusculare. Din cite am inteles eu, din cauza ca are loc scurgerea lichidului cefalorahidian scade tensiunea acestei lichid la creer, iar cofeina o rdica un pic, ameliorind durerile de cap.

7) Administrarea medicamentelor cu efect analgetic.

8) In cazuri grave se face o procedura mai aparte. Se ia singe din vena si se introduce la locul unde e fisura si se “plombeaza” cu singe. Astfel lichidul cefalorahidian nu mai curge si durerile de cap se opresc. Desigur daca are rost de facut aceasta procedura sau nu se discuta cu medicul.

8) ORICE MEDICAMENT SE IA DOAR DUPA CONSULTATIA MEDICULUI !

Sper ca aceasta informatie sa va fie de ajutor. DAR daca, aveti neplacerea de a va confrunta cu dureri de cap dupa anestezia epidurala,NEAPARAT, consultati medicul. Numai specialistul decide cit de grava e situatia si care e solutia in fiecare caz, concret.

Va doresc sanatate si cit mai putine dureri de cap !