Home » Camera copilului » Mobila ecologica

In acest articol vreau sa vorbesc despre cum am ales mobila pentru familie. Din motive ca mobila care era disonibila in magazine avea mirosuri chimice am decis cu sotu sa facem mobila la comanda.

Astfel am gasit mesterul si am decis astfel:

Mobila am facut-o din stejar.

Am ales stejarul din motiv ca este un lemn tare ( spre deosebire de conifere: brad sau pin, nu necesita prelucrare cu antisetic impotriva daunatorilor ( cum e frasinul ) deoarece contine substante naturale care il protejeaza , este diposnibil pe piata ( imi place si fagul, dar nu e de gasit in MOldova), este un lemn usor de prelucrat , are elasticitatea potrivita ( salcimul este mai tare decit stejarul , dar mai putin elastic, din acest motiv mobila poate crapa).

Stejarul e rezisten din punct de vedere al negretii ….

Desenul lemnului de stejar si culoarea lui calda , ne-a facut sa ne decidem in favoarea sa.

Dat fiind faptul ca Nu doream placaje de orice fel in mobila, am decis cu mesterul ca partile interioare ale dulapurilor, paturilor sa fie facute din pin. Este un lemn mai ieftin , dar si mai moale. Pentru interiourul si dosul dulapului, patului am considerat ca va fi potrivit.

Si iata cea mai mare dilema, cu ce vom vopsi mobila.

Orice lac de comert mai mult sau mai putin au mirosul cela chimic, de nou, de care noi fugeam atit de mult.

NE-am temut sa apelam pe lacuri pe baza de apa, sau cele acrilice, oricum ne gindeam ca vor emana in tim diversi vapori pe care nu ni-i doream in locuinta.

Ne-am uitat lung in directia productiei OSMO,acolo e ceara cu ulei dizolvata. Dar este un produs destul de scump si iarasi ne-am impiedicat de posibil miros.

Adica, dipa prelucarea dizolvantul are un miros secific, producatorul zice ca se evapora, tot ce e posibil, dar noi NU am vrut sa riscam, sa platim o gramada de bani , iar rezultatul sa fie cu semn de intrebare.

Citind mai multa inforamatie am decis sa pledam pentru ulei si ceara de albine.

Am ales uleiul de floarea soarelui rafinat, care a fost infierbinat bine (pina la momentul cind incepe a face fum) .

Astfel, mesterul a vopsit cu ulei mobila. Uleiul s-a imbibat in lemn, surplusul poate fi sters cu o cirpa.

Unii mesteri propun ulei de in pentru lemn, din motiv ca el se polimerizeaza mai rapid ( adica se usuca mai repede). Dar uleiul de in are un minus, el intuneca mult lemnul cu vremea, iar procesul lui de polimerizare este insotit de miros neplacuit de peste.

Unii producatori pregatesc astefel de ulei de in, care contine si sicative ( saruri ale metaleleor grele ) substante destinate aceelarari procesului de polimerizare in ulei.

Noi nu am vrut sa folosim asa sicative, din motive ca copiii ar putea sa linga mobila , iar perspectiva ca ei sa inghita niste saruri de metale grele nu ma incinta.

Uleiul de floarea soarelui rafinat, nu se polimerizeaza asa ca si cel de in, in schimb el nu intuneca lemnul, nu crapa. Astfel, pentru a accelera polimerizarea lui, noi am optat pentru infierbitarea lui si atit.

Miros neplacut nu are ….

Astfel , uleiul infierbintat, intra in lemn si il protejeaza.

Dupa prelucrarea cu ulei, peste o zi, doua, dupa ce se imbiba bine uleiul mobila a fost prelucrata cu ceara de albine.

Ceara de albine am intins-o pe mobila cu ajutorului unui fen industrial, care incalzea ceara, iar mesterul cu un tifon stergea surplusl ramas, de ceara.

Zburau albinutele in jur in tipul lucrului, o priveliste adevarata 😀 !

Daca aveti posbilitate puteti opta pentru altfel de ceara naturala,, nu cea de albine care e mai moale. Mai tare este ceara de carnauba… sau altele….

Ce sa spun, mobila noastra are aprocimativ 5 ani de zile, de exploatare, suntem multumiti. Avem mobila ecologica care e sanatoasa si se priveste foarte cald si frumos.

Mai jos am sa adaug imaginile, poate nu-s chiar profesionale, dar va veti putea face o impresie.

Mai mult:

Saltea de calitate proasta – cum o depistam

Saltea ecologica pentru familie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*