Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Laptele matern în comparație cu laptele de vacă

O dată cu nașterea bebelușului glandele mamare, încep, să producă hrană pentru puișor.

Laptele matern reprezintă cea mai bună hrană pentru bebeluș, deoarece el este adaptat maxim la necesitățile unui anumit copilul, de o anumită vîrstă și la oră concretă.

Dar din păcate, nu întotdeauna mama poate să alăpteze și apare problema: cu ce voi hrăni copilașul ?

Bunicile nostre în astfel de situații hrăneau copiii fie cu lapte de vacă, fie cu lapte de capră, pe care îl diluau cu apă, (raportul depinde de vîrstă: la început se amesteca 1 parte de lapte și 2 de apă, crescînd treptat, o dată cu creșterea copilului, partea laptelui ).

Cît de corect este acest raport, nu pot să spun, cred că mai bine de consultat medicul.

Eu personal am fost hrănită cu lapte de vacă, diluat cu apă, în raport 1:2 (o parte de lapte și 2 de apă) de la vîrsta de 3 luni. Mămica mea zice că suportam laptele de vacă  foarte bine și creșteam fără probleme.
Sincer să spun, nu am motive să nu cred, căci fiind mică, eram un copil cu obraji rumeni și bolile NU se țineau de mine.

Altă problemă este că, la momentul actual, “relația” omenirii cu laptele de vacă se “strică”. Adică, dacă cu 20 ani în urmă copiii suportau mai ușor acest tip de mîncare, atunci la ziua de zi, spun medicii, sunt mult mai mulți  bebeluși care au alergie  la acest produs.

Astfel, rețetele bunicilor s-ar putea să nu mai fie  valabile și pentru nepoței. Dar dat fiind faptul că totul este individual, fiecare mămică (împreună cu medicul) decide cum va fi mai corect și mai sănătos pentru copil.

Pentru a vă ajuta în luarea deciziei în continuare prezentăm tabele unde comparăm componența laptelui matern cu cea a laptelui de vacă.

 

 

 

 

 

 

 

 

În laptele matern cantitatea de aminoacizi este mai mică decît în laptele de vacă. Doar că în laptele uman, raportul dintre aceste componente este mult mai adecvat pentru nevoile copilului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laptele de vacă, ca și cel uman, nu are o componență stabilă. Ea depinde, mult, de cum este hrănit animalul, în ce condiții este întreținut cît și modalitatea de colectare a laptelui. După ce laptele de vacă a fost muls,el timp de cîteva minute are efect bactericid, dar totuși nu este recomandat de a da copiilor lapte crud, din cauza riscului de a nu contamina paraziți sau infecții.

Mai bine fierbeți laptele înainte de a-l  da copilului.

Vă doresc sănătate și poftă mare la mîncare 🙂 !

Citește mai mult: Componența laptelui matern

Laptele matern în comparație cu  laptele de capră

Laptele matern – tipuri

Hrănitul la sîn și dezvoltarea intelectuală a copilului

Laptele matern și sănătatea copilului

Culoarea, gustul și mirosul laptelui matern

Producerea laptelui matern

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*