Laptele matern – tipuri
Laptele matern reprezintă un produs unical, natural, care își modifică componența pe durata alăptării și pe parcursul diurnei. Raporturile dintre componentele sale (grăsimi, proteine, glucide, vitamine, săruri minerale, etc…) variază pentru a corespunde maxim necesităților copilului la un anumit moment (anumită vîrstă și oră de alăptare).
Astfel, noaptea laptele este mai gras comparativ cu restul zilei sau laptele matur conține mai puține proteine decît laptele cu care hrănește mama un copil de o lună de zile.
Acest lucru se întîmplă pentru că , odată ce copilul crește el nu mai are nevoie de o cantitate înaltă de proteine și organismul reglează necesarul ideal pentru puiul său. Excesul de proteine reprezintă un stres pentru organismul micuț, rinichii lucrează mai greu, crește riscul de diabet zaharat și de obezitate.
Astfel , natura, prin mecanisme cunoscute numai ei, asigură bebelușilor, cea mai bună hrană, optimală în toate punctele de vedere, din păcate , omul este departe de a obține așa performanță în producerea laptelui praf pentru copii.
Avem următoarele tipuri de lapte:
Despre componența, în detaliu, a laptelui matur am vorbit în articolul precedent. Aș vrea să remarc faptul că laptele uni mame diferă de laptele altei mamei. Fiecare mamă produce lapte pentru copilul său, în dependență de necesitățile lui.
Citește mai mult:
Hrănitul la sîn și dezvoltarea intelectuală a copilului
Laptele matern și sănătatea copilului