Febra la copil – scenarii si complicatii

Ridicarea temperaturii la copii, reprezinta unul din simptomele de baza al IRA la copiii de toate virstele.

 

Remarcam faptul ca  la acelasi nivel de hipertermie, febra, la diferiti copii, poate decurge in mod diferit:

 

 

Iata 3 scenarii de baza :

1)  Daca procesul de producere de caldura corespunde, ca intensitate, cu procesul de cedare a caldurii, atunci conchidem ca febra decurge in mod adecvat.

Clinic ea se manifesta astfel:

 • pielea este roza sau usor hiperemica;
 • pielea la atingere este calda si usor umeda
 • copilul se simte relativ binisor;
 • e vorba de febra rosie (sau roza).
 • Acest tip de febra, de regula, nu necesita administrarea antipireticelor.

 

2)  In cazul cind are loc intesificarea procesul de producere de caldura, iar cedarea de caldura este neadecvata din cauza tulburarilor circulatorii periferice (se spazeaza vasele sangvine, copilul e rece, palid) – atunci desfasurarea febrei are un prognostic nefavorabil.

Clinic ea se manifesta astfel:

 • copilul e rece, el ingheata, ii este frig;
 • pielea e palida;
 • piciorusele si minutele pot fi chiar vinetii sau palide;
 • acrocianoza;
 • picioare si mainile sunt reci.
 • e vorba de febra alba (sau palida).

Acesti copii, de regula, au nevoie de administrarea antipireticelor in combinatie cu medicamente vasodilatatoare si antihistaminice (sau neuroleptice).

Daca va ciocniti cu asa situatie, contactati DE URGENTA MEDICUL !!!

   Riscul la febra alba este: din cauza ca vasele sangvine se spasmeaza (se ingusteaza) corpul nu poate ceda temperatura, in asa fel, organismul la suprafata e rece, insa temperatura interna creste foarte rapid si semnificativ, riscind, astfel, sa lezeze organele interne.

PS. Cind e vorba de febra alba, scaderea temperaturii corpului prin stergerea corpului cu apa e CONTRAINDICATA.

Anume din acest motiv, chiar cind e vorba de febra roz, trebuie foarte atent sa aplicam metodele fizice de scadere a temperaturii. Daca stergem copilul cu apa, TREBUIE, sa avem grija ca apa sa fie calda, aproape de temperatura corpului copilului. Daca apa va fi prea rece, riscam sa provocam singuri spasmarea vaselor sangvine.

3) Una dintre variantele clinice ale febrei cu desfasurare nefavorabila este atunci cind e vorba de hipertermie la copiii mici (mai mici de un an), conditionata de o inflamatie de geneza infectioasa si asociata cu intoxicatie.

In asa situatii febra persista ( 6 ore sau mai mult), e ridicata semnificativ ( peste 40 C ) si e asociata cu tulburari ale microcirculatiei, tulburari metabolice, cit si cresterea progresiva a disfunctiei organelor si sistemelor vitale.

(sursa: Лоурин М. И. Лихорадка у детей. Пер. с англ. М.: Медицина, 1985. 255 с.)

Dezvoltarea febrei, pe fonul tulburarilor metabolice si microcirculatorii acute, tulburari ce stau la baza   intoxicatiei organismului, duce la decompensare procesului de termoreglare, cu o crestere brusca a producției de caldura si cu un nivel scazut de cedare de cladura.

Toate aceste disfunctii reprezinta, in sine, un risc sporit ca micul pacient sa faca tulburari metabolice si edem cerebral. Din acest motiv, astfel de tulburari, necesita aplicarea de urgenta a unui tratament integrat.

De regula asta presupune administrarea parenterala a antipireticelor, se lecuieste intoxicatia, se lecuieste infectia, daca este necesar, se aplica terapia anticonvulsiva.  Asa situatii, desigur, presupun implicatia activa a medicului.

Pentru a minimiza riscul de a ajunge la asa scenariu de desfasurare a febrei e vital ca copilul sa fie bine hidratat. Trebuie de urmarit ca sa urineze minim o data la 3 ore, daca aceasta nu se intimpla APELATI MEDICUL.  MAi bine sa se administreze, la timp, o picuratoare decit sa rezolvam complicatiile febrei, care din pacate uneori pot fi foarte grave, pina la letale.

Va doresc sanatate cit mai multa si boli cit mai putine!

 

Citeste ai mult:

Simptomele deshidratării la copil

Cum măsurăm corect temperatura

Febra la copil – lucruri interzise !

Ibuprofen

Paracetamol

Tratamentul febrei la copii alergici

Fiind o mama a doi copilasi minunati, vrei nu vrei, mai devreme sau mai tirziu vine vorba si de tratamentul infectiilor respiratorii acute (IRA).

Atunci cind apareau primele simptome ale IRA ne adresam medicului, care la rindul sau ne indica strategia de tratament in dependenta de diagnoza concreta.

Aici nu voi releva strtegiile de tratament, cu care am facut cunostinta pe proproa naostra piele :(, aceasta o poate face doar medicul.

Aici vreau sa ma opresc la citeva momente, care dupa parerea mea ar fi de folos parintilor atunci cind trebuie sa trateze un copil, ALERGIC, ce sufera de o infectie respiratorie acuta.

Cineva ar spune dar care e diferenta ? Oh, diferenta e mare……

Eu, dupa fiecare IRA suportata, observam ca odorasul devenea mai sensibil vis-a-vis de diversi alergeni. SI nu intelegeam de ce se intimpla astfel ? De ce copilul pina al durea gitul papa fara probleme ou, iar dupa ce suporta o IRA, bubite pe fata ii ieseau nu numai de la ou, dar chiar si de la obisnuitul orez.

De ce ? Care e solutia ?

Ce antipiretic e mai bine de utilizat ?

Cum ramina cu riscul alergiei la mediamente?

 

Raspunsuri multe am gasit in articolul: ” Некоторые аспекты терапии острых респираторных заболеваний у детей с аллергией” (“Unele aspecte ale tratamentului infectiilor respiratorii acute la copii cu alergii”)

scris de : Э. Э. Локшина, кандидат медицинских наук, доцент
О. В. Зайцева, доктор медицинских наук, профессор
С. В. Зайцева, кандидат медицинских наук, доцент
О. В. Громадина

И. В. Шкляева
О. А. Муртазаева

Nu voi reda tot continutul lucrarii, doar voi rupe din context momentele care mi-au parut mai semnificative, straduindu-ma sa nu pierd din semnificatii.

Deci, concluziile facute:

1) Ridicarea temperaturii la copii, reprezinta unul din simptomele de baza al IRA la copiii de toate virstele.

 

2) Febra este o reactie de autoaparare si adaptare a organismului aparuta ca raspuns la influenta agentilor patogeni si se caracterizeaza prin restructurarea proceselor de termoreglare ce conduc la o crestere a temperaturii corpului si, astfel, stimuleaza reactivitatea naturala a organismului.

 

3) Semnificatia biologica a febrei consta in faptul de a creste protectia imunologica a organismului. Temperatura ridicata a corpului duce la cresterea fagocitozei, sporeste sinteza gamma-interferonului, a factorului de necroza tumorala alfa (TNF-α), stimularea raspunsului Th1, activarea si diferentierea limfocitelor si stimularea procesului de producere a anticorpilor [6].

 

4) Febra, de asemenea, impiedica cresterea agentilor patogeni: virusuri, bacterii si alte microorganisme.

 

5) Febra, ca proces, in IRA, de regula, decurge in trei etape:

– In prima etapa – temperatura creste datorita faptului ca procesul de productie de caldura prevaleaza fata de procesul de ced are a caldurii.

– In a doua etapa creste ponderea procesului de cedare a caldurii si in urmatoarele zile, ore, temperatura va raminea nemodificata.

In a treia etapa, are loc stoparea actiunii substantelor pirogene si febra incepe sa scada (“set point” centrului de termoreglare scade la niveluri normale).

Cedarea de caldura se face prin dilatarea vaselor sangive, transpiratie, respiratie.

 

6)  Scaderea temperaturii poate fi treptata sau rapida. In cazul in care are loc o scadere brusca a temperaturii, insotita de o vasodilatatie brusca in combinatie cu intoxicatie, atunci poate surveni un colaps care e periculos pentru viata copilui [7].

CÓLAPS s.n. Stare patologica foarte grava, manifestata printr-o scadere brusca a puterii si incetarea treptata a functiilor cardiace, insotita de pierderea cunostintei.

CÓLAPS, colapsuri, s. n. Insuficienta circulatorie periferica, caracterizata prin pierderea oricarei forte, scaderea brusca a tensiunii arteriale, puls rapid si foarte slab, racirea tegumentelor si a extremitatilor etc  sursa:  http://dexonline.ro/definitie/colaps

Detalii citeste:  Scaderea brusca a febrei, consecinte

 

7)  Rolul hotaritor in patogeneza febrei o are citokina Interleukin 1 family (IL-1 family) (din eng.)

(Citokinele sunt molecule de natura proteica ce transmit informatii intre celule diferite. Au rolul important de a transmite informatii intre celulele sistemului imun – leucocitele. Citokinele intervin si in mecanismele inflamatiei si in apararea contra agentilor infectiosi, in apararea antitumorala, in socul septic. sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Citokine)

IL-1 – este mediatorul cheie in interactiunea intercelulara din faza acuta a inflamatiei. .

Efectele biologice ale IL-1 sunt extrem de diverse. Sub actiunea s-a se declanseaza activarea si proliferarea limfocitelor T, creste productiea de IL-2, se accentuiaza sensibilitatea receptorilor celulari. IL-1 promoveaza proliferarea celulelor B si sinteza de anticorpi, stimuleaza sinteza de proteine din faza acuta (proteina C reactiva ….), de prostaglandine si precursori hematopoietici din maduva osoasa.

 

8) IL-1 are un efect toxic, direct, asupra celulelor infectate de virus.

 

9)  In dezvoltarea reactiile alergice, IL-1 joaca, de asemenea, un rol important.

Este cunoscut faptul ca alergenul care patrunde in organism, activeaza macrofagii si provoaca secretia de mediatori, inclusiv de IL-1, care, la rindaul sau, promoveaza diferentierea limfocitelor T helper in celule T helper de tip unu (Th1) si a doi (Th2).    Mai multe studii au aratat ca pacientii care sufera de atopie, manifesta un raspuns imunitar Th2 directionat ( care e conditionat genetic) ce induce o supraproductie de IgE si dezvoltarea inflamatiei alergice.

La rindul sau, IgE si citokinele celulelor epiteliale lezate stimuleaza o hipersecretie secundara de IL-1, astfel, “incurajind” procesul patologic (de alergie).

Astfel, IL-1 este o citokina, activ sintetizata in porcesul reactiilor alergice [10].

 

10 )  Remarcam la acelasi nivel de hipertermie, febra, la diferiti copii poate decurge diferit.

Detalii citeste: Febra – scenarii de desfasurare si consecinte

 

11) La copiii alergici febra decurge un pic mai diferit.

– IN primul rind, copiii alergici sunt predispusi sa faca febra mai “agresiva” in sens ca durata si ca valoare (mai ridicata). Acest fapt este conditionat de nivelul ridicat de IL -1 (asa cum am mentionat mai sus) la pacientii cu atopie. Astfel, se formeaza un cerc patologic “inchis” de sinteza excesiva a IL-1, in special in faza acuta a reactiei alergice.

– In al doilea rind, copiii predispusi spre alergie, au o probabilitate mare de a face febra de geneza medicamentoasa (asa-numita “febra alergica”).

– In al treilea rind, este necesar sa se ia in considerare faptul ca agravarea alergiilor poate induce o febra de natura neinfectioasa [10].

 

12) Astfel, in tratamentul complex, al copiilor alergici, se recomanda de a include pe linga antipiretice si antihistaminice.

Este evident faptul ca, analgezicele – antipiretice isi manifesta efectul antipiretic doar in situatiile cind e vorba de febra de origine infectioasa.

 

13)  Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, pentru copii, doar doua preparate pentru scaderea febrei :

Paracetamol

Ibuprofen

 

14)Paracetamol vis-a-vis de ibuprofen, metamizol si alte antipiretice

 

15)  Aceste doua medicamente (paracetamol si ibuprofen), sunt relativ, cele mai sigure pentru sanatatea copilului. Chiar si dupa utilizarea prelungita a acestor preparate frecventa situatiilor nedorite a fost, comparabil, nu mare, de aproximativ 8-9% [17, 29-34].

Copiii, in special copiii mici, infectii respiratorii acute apar de multe ori cu sindrom obstructie bronsica, ceea ce ridica intrebarea despre caracteristicile aplicarea de medicamente antipiretice acestor copii si riscul posibil de a provoca bronhospasm. Este cunoscut faptul ca aspirina si alte medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene poate determina bronhospasm la pacientii cu intoleranta aspirina, ca inhiba sinteza de prostaglandine E2, prostaciclina si tromboxani, contribuie la o crestere a sintezei de leucotriene.

La copii, in special copiii mici, infectiile respiratorii acute, adesea, sunt insotite de obstructie bronsica, ceea ce ridica intrebarea privitor la specificul administrarii antipireticelor si eventualele riscuri de a provoca bronhospasm.

 

16)  Este cunoscut faptul ca aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot determina bronhospasm la pacientii cu intoleranta la acidul acetilsalicilic deoarece acest preparat inhiba sinteza de prostaglandine E2, de prostaciclina (Intermediar al  acidului arahidonic) si de tromboxani (Molecule derivate din *addul arahidonic, inrudite cu  prostaglandinele, sintetizate in trombocite si granulocite), contribuie la cresterea sintezei de leucotriene( Molecula eliberata din macrofage si polinucleare neutrofile sub influenta unei enzime, lipoxigenaza. L. au rol important in hipersensibilitatea imediata. Sunt bronhoconstrictoare si cresc permeabilitatea vasculara.)

17)  Paracetamolul nu influenteaza sinteza acestor mediatori ai inflamatiei alergice. Necatind la asta, copilul, care ia paracetamol, poate face bronhoconstrictie, fapt ascociat cu epuizarea glutationului din tractul respirator si scaderea protectiei antioxidante.

Totodata, studiul international, a aratat ca la utilizarea ibuprofenului si a paracetamolului la 1879 de copii astmatici, internati au fost doar 18 dintre ei. Procentul de copii ce au luat paracetamol si ibuprofen e de 50/50 [15]. Astfel, acest studiu demonstreaza o siguranta relativa a acestor medicamente la copiii ce sufera de astm.

In caz de bronsiolita ( Inflamatie a bronhiolelor care afecteaza de obicei copiii sub doi ani si este cauzata de o infectie virala.) la copii in primele 6 luni de viata, ibuprofen si paracetamol, la fel, nu au provocat bronhospasm.

18) Exista date valide care demonstreaza ca ibuprofenul este la fel de sigur ca si paracetamolul, pentru copiii cu astm bronsic in absenta sensibilitatii fata de medicamentele antiinflamatorii, nesteroidiene [10, 14].

Luind in consideratie faptul ca tot mai multi copii sufera de boli alergice ramine actual de a studia impactul medicamentelor antipiretice asupra dezvoltarii inflamatiei de origine alergica.

19 ) Astfel, in cadrul programului international ISAAC (International Study of Asthma and Allergy in Childhood) (Studiul International al Astm si Alergiilor in copilarie), parintii copiilor de 6-7 ani, au fost rugati sa raspunda, in scris, la intrebarile unei achete ce includea puncte despre: astma, rinite alergice, conjunctivite alergice, exeme, alti factori de risc, inclusiv si utilizarea paracetamolului in calitate de antipiretic pentru copii, cit si frecventa administrarii lui pe parcursul a 12 luni.

Cercetarea a cuprins 205 487 copii in virsta de 6-7 ani.

Analiza a aratat o legatura intre utilizarea paracetamolului (in calitate de antipiretic) la copii in primul an de viata si majorarea riscului de a dobindi simptome de astm la atingerea virstei de 6-7 ani.

Riscul de a face astma e dependent direct de dozele de paracetamol administrate si de frecventa utilizarii preparatului.

De asemenea, utilizarea paracetamolului a fost asociata cu un risc sporit de a face manifestari severe de astm, cu riscul, caracteristic pentru populatie, de 22-38% din cazuri.

20) Utilizarea paracetamolului cit la sugari atit si la copii de 6-7 ani, este asociata cu un risc crescut de a prezenta siptome de rinoconjunctivita si eczeme de geneza alergica [35].

Astfel, utilizarea paracetamolului reprezinta unul din potentialii factori de risc in patogeneza astmului [29, 36].

Intr-adevar, riscul de a dezvolta astm poate fi crescut daca paracetamolul actioneaza asupra fatului [36-38] (atunci cind gravida ea paracetamol), [39]- asupra nou-nascutilor, asupra copiilor mai maricei [40], precum asupra adultilor [41].

Aceasta relatie a fost observata atit in cadrul tarilor bine dezvoltate cit si in curs de dezvoltare, in tari cu mod diferit de viata si nu poate fi explicata prin lipsa de administrare a aspirinei de catre pacientii cu astm.

Un studiu randomizat, controlat [42] a aratat ca utilizarea paracetamolului (contra febrei) la copiii cu astm bronsic este asociata cu o crestere dubla a frecventei de vizite la clinici din motive de astm, in comparatie cu frecventa vizitelor dupa administrarea ibuprofenului.

Cresterea nivelului de utilizare a paracetamolului in ultimii 50 de ani a avut loc concomitent cu cresterea gradului de raspindire astmului, la nivel mondial [43].

 

Concluzie:

Utilizarea paracetamolului in primul an de viata cit si ulterior reprezinta un factor de risc, important, de a dezvolta, la varsta de 6, 7 ani, astm, rinoconjunctivita si eczeme de geneza alergica. [44, 45].

Astfel, la copii alergici, antipireticul trebuie administrat strict individual, luind in considerare datele clinice si anamnestice. Alegind medicamentul, trebuie sa acorde o atentie sporita la determinarea dozei. Se vor evita utilizarea preparatelor combinate, care contin mai mult de un antipiretic, sa se inteleaga rolul deshidratarii atunci cind copilul are febra, voma, diaree sau refuza consume lichide.

In plus, administrarea antipireticelor fara a specificarea cauzelor ce au provocat febra este total inacceptabila.

Astfel, dupa cum am remarcat anterior, medicamentele de prima alegere, in tratamentul febrei (de geneza infectioasa si inflamatorie) la copil sunt: paracetamol si ibuprofen, iar care anume dintre ele – se va colabora cu medicul.

 

 

Va doresc sanatate !

 

 Citeste:

Crema hand-made pentru iritatia de sub scutec
Adenoizii si fenotipul copilului
Inhibiția procesului de producere a laptelui matern
Remedii homeopatice – 7 motive CONTRA
Sputa – analiza

Literatura:

 1. Основные респираторные заболевания у детей: лечение и профилактика / Научно-практическая программа Союза педиатров России. М.: Международный Фонд охраны здоровья матери и ребенка, 2002. 69 с.
 2. Детская аллергология. Руководство для врачей / Под ред. А. А. Баранова, И. И. Балаболкина. М., 2006. 688 с.
 3. Стандартизированные эпидемиологические исследования аллергических заболеваний у детей (Программа ISAAC в России). Пособие для врачей. М., 1998. 30 с.
 4. Аллергия у детей: от теории к практике / Под ред. Л. С. Намазовой-Барановой. М.: Союз педиатров, 2010–2011. 668 с.
 5. Таточенко В. К. Рациональное применение жаропонижающих средств у детей // Русский медицинский журнал. 2000, № 3, с. 40–42.
 6. Баранов А. А., Таточенко В. К., Бакрадзе М. Д. Лихорадочные синдромы у детей: рекомендации по диагностике и лечению. М.: Союз педиатров России, 2011. 228 с.
 7. Зайцева О. В. Место анальгетиков и антипиретиков в лечении острых респираторных заболеваний у детей // Consilium Medicum. 2007. № 1. С. 21–23.
 8. Коровина Н. А., Заплатников А. Л. и соавт. Лихорадка у детей. Рациональный выбор жаропонижающих лекарственных средств. Рук-во для врачей. М., 2000. 67 с.
 9. Лоурин М. И. Лихорадка у детей. Пер. с англ. М.: Медицина, 1985. 255 с.
 10. Зайцева О. В. Лихорадка у детей с аллергическими реакциями и заболеваниями // Лечащий Врач. 2003. № 3. С. 48–52.
 11. Ветров В. П., Длин В. В., Османов И. М. и др. Рациональное применение антипиретиков у детей. Пособие для врачей. М., 2002. 23 с.
 12. Chandrasekharan N. V., Hu Dai, Lamar Turepu Roos K., Nathan K. Evanson, Joshua Tomsik, Elton Terry S., Daniel L. Simmons. COX-3, a cyclooxygenase-1 variant inhibited by acetaminophen and other analgesic/antipyretic drugs: Cloning, structure, and expression // Proc Natl Acad Sci. USA: 2002. Т. 99. № 21. С. 13926–13931.
 13. Зайцева О. В. Эффективность Ибупрофена в терапии острой боли у детей // Педиатрия. 2004, № 2, с. 37–41.
 14. Lesko S. M., Mitchell A. A. An assessment of the safety of pediatric ibuprofen: a practitioner-based randomized clinical trial // JAMA. 1995, 273, 929–933.
 15. Lesko S. M., Mitchell A. A. Renal function after short-term ibuprofen use in infants and children // Pediatrics. 1997, 100, 954–957.
 16. The management of fever in young children with acute respiratory infections in developing countries/WHO/ARI/93.90/, Geneva, 1993.
 17. Autret E. et al. Evaluation of ibuprofen versus aspirin and paracetamol on efficacy and comfort in children with fever // Eur J Clin. 1997; 51: 367–371.
 18. Государственный реестр лекарственных средств. М.: МЗ РФ, 2000. 1202 с.
 19. Bertin L., Pons G. et al. Randomized, double-blind, multicenler, controlled Trial of ibuprofen versus acetaminophen (paracetamol) and placebo for treatment of symptoms of tonsillitis and pharyngitis in children // J Pediatr. 1991, 119 (5): 811–814.
 20. Bosek V., Migner R. Year book of pain. 1995; 144–147.
 21. Лебедева Р. Н., Никода В. В. Фармакотерапия острой боли. М.: АИР-АРТ, 1998. С. 184.
 22. Fries J. F., Bruce B. Rates of serious gastrointestinal events from low dose use of acetylsalicylic acid, acetaminophen, and ibuprofen in patients with osteoarthritis and rheumatoid arthritis // J. Reumatol. 2003. 30. 2226–2233.
 23. Федеральное руководство для врачей по использованию лекарственных средств (формулярная система). Вып. 1. М.: ГЭОТАР МЕДИЦИНА. 2000; 975 с.
 24. Таточенко В. К. Принципы назначения детям жаропонижающих средств // Приложение Consilium medicum. 2008. Педиатрия. № 2, с. 124–126.
 25. Merlani G., Fox M., Oehen H. P. et al. Fatal hepatotoxicity secondary to nimesulide // Eur. J. Clin. Pharmacol. 2001; 57: 321–326.
 26. Saha K. Use of nimesulide in Indian children must be stopped // BMJ. 2003; 326: 713.
 27. Таточенко В. К. Опасный жаропонижающий препарат для детей // Педиатрическая фармакология. 2006; 1: 71–71.
 28. Геппе Н. А., Зайцева О. В. Представления о механизмах лихорадки у детей и принципах жаропонижающей терапии // Русский медицинский журнал. 2003. т. 11, № 1 (173), с. 31–37.
 29. Allmers H. Frequent acetaminophen use and allergic diseases: is the association clear? // J Allergy Clin Immunol. 2005; 116: 859–862.
 30. Czaykowski D. et al. Evaluation of the antipyretic efficacy of single dose ibuprofen suspension compared to acetaminophen elixir in febrile children // Pediatric Research. 1994, April; Vol. 35, № 4, Part 2, Abstr. 829.
 31. Eneli I., Sadri K., Camargo C. Jr., Barr R. G. Acetamino­phen and the risk of asthma: the epidemiologic and pathophysiologic evidence // Chest. 2005; 127: 604–612.
 32. Kelley M. T., Walson P. D., Edge H. et al. Pharmacokinetics and pharmacodynamics of ibuprofen isomers and acetaminophen in febrile children // Clin. Pharmacol. Ther. 1992; 52: 181–189.
 33. McKeever T. M., Lewis S. A., Smith H. A., Burney P., Britton J. R., Cassano P. A. The association of acetaminophen, aspirin, and ibuprofen with respiratory disease and lung function // Am J Respir Crit Care Med. 2005; 171: 966–971.
 34. Perrott D. A., Piira T., Goodenough B., Champion G. D. Efficacy and safety of acetaminophen vs ibuprofen for treating children’s pain or fever: a meta-analysis // Arch Pediatr Adolesc Med. 2004; 158: 521–526.
 35. Beasley R., Clayton T., Crane J., von Mutius E., Lai C. K., Montefort S., Stewart A. ISAAC Phase Three Study Group. Association between paracetamol use in infancy and childhood, and risk of asthma, rhinoconjunctivitis, and eczema in children aged 6–7 years: analysis from Phase Three of the ISAAC programme // Lancet. 2008, Sep, 20; 372 (9643): 1039–1048.
 36. Eneli I., Sadri K., Camargo C. Jr., Barr R. G. Acetaminophen and the risk of asthma: the epidemiologic and pathophysiologic evidence // Chest. 2005; 127: 604–612.
 37. Garcia-Marcos L., Sanchez-Solis M., Perez-Fernandez V., Pastor-Vivero M. D., Mondejar-Lopez P., Valverde-Molina J. Is the effect of prenatal paracetamol exposure on preschool wheezing modified by asthma in the mother? // Int Arch Allergy Immunol. 2009; 149 (1): 33–37.
 38. Shaheen S. O., Newson R. B., Henderson A. J. et al. Prenatal paracetamol exposure and risk of asthma and elevated immunoglobulin E in childhood // Clin Exp Allergy. 2005; 35: 18–25.
 39. Newson R. B., Shaheen S. O., Chinn S., Burney P. G. J. Paracetamol sales and atopic disease in children and adults: an ecological analysis // Eur Respir J. 2000; 18: 817–823.
 40. Koniman R., Chan Y. H., Tan T. N., Van Bever H. P. A matched patient-sibling study on the usage of paracetamol and the subsequent development of allergy and asthma // Pediatr Allergy Immunol, 2007; 18: 128–134.
 41. Kuschnir F. C., Alves da Cunha A. J. L. Environmental and socio-demographic factors associated to asthma in adolescents in Rio de Janeiro, Brazil // Pediatr Allergy Immunol. 2007; 18: 142–148.
 42. Rebordosa C., Kogevinas M., Olsen J. Acetaminophen use during pregnancy and risk of wheezing and asthma in childhood // Am J Respir Crit Care Med. 2007; 175: A80.
 43. Cohet C., Cheng S., MacDonald C. et al. Infections, medication use, and the prevalence of symptoms of asthma, rhinitis, and eczema in childhood // J Epidemiol Community Health. 2004; 58: 852–857.
 44. Vlaski E., Stavric K., Isjanowska R., Seckova L., Kimovska M. Acetaminophen intake and risk of asthma, hay fever and eczema in early adolescence // Iran J Allergy Asthma Immunol. 2007; 6: 143–149.
 45. Wong G. W. K., Leung T. F., Ma Y., Liu E. K. H., Yung E., Lai C. K. W. Symptoms of asthma and atopic disorders in preschool children: prevalence and risk factors // Clin Exp Allergy. 2007; 37: 174–179.

Scaderea brusca a febrei, consecinte

Febra este o reactie de autoaparare si adaptare a organismului aparuta ca raspuns la influenta agentilor patogeni si se caracterizeaza prin restructurarea proceselor de termoreglare ce conduc la o crestere a temperaturii corpului și, astfel, stimulează reactivitatea naturală a organismului.

Febra, ca proces, in IRA, de regula, decurge in trei etape:

– În prima etapă – temperatura creste datorită faptului ca procesul de producție de caldura prevaleaza fata de procesul de cedare a caldurii.

– In a doua etapa creste ponderea procesului de cedare a caldurii si in urmatoarele zile, ore, temperatura va raminea nemodificata.

– In a treia etapa, are loc stoparea actiunii substantelor pirogene si febra incepe sa scada (“set point” centrului de termoreglare scade la niveluri normale).

Cedarea de caldura se face prin dilatarea vaselor sangive, transpiratie, respiratie.

Scaderea temperaturii poate fi treptată sau rapidă. În cazul în care are loc o scădere bruscă a temperaturii, însoțită de o vasodilatație brusca in combinatie cu intoxicație, atunci poate surveni un colaps care e periculos pentru viața copilui.

(sursa: Зайцева О. В. Место анальгетиков и антипиретиков в лечении острых респираторных заболеваний у детей // Consilium Medicum. 2007. № 1. С. 21–23.)

CÓLAPS s.n. Stare patologică foarte gravă, manifestată printr-o scădere bruscă a puterii și încetarea treptată a funcțiilor cardiace, însoțită de pierderea cunoștinței.

CÓLAPS, colapsuri, s. n. Insuficiență circulatorie periferică, caracterizată prin pierderea oricărei forțe, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, puls rapid și foarte slab, răcirea tegumentelor și a extremităților etc

sursa: http://dexonline.ro/definitie/colaps

 

PS.(personal) Din acest motiv, e foarte important sa administram antipireticele corect in doze bine calculate. De exemplu, copilului meu, ii este suficienta jumatate de doza de paracetamol. Daca ii administrez doza intreaga conform kg si virstei atunci are loc o scaderea prea brusca a temepratuii si copilul nu se simte bine deloc.

Adica, daca febra e 38.7 C si eu ii administrez un supozitoriu de 125 mg de paracetamol, atunci teperatura scade undeva la 37,8 C sau 37,5 C (desigur plus hidratare), iar copilul se simte binisor, incepe sa se joace, devine mai vioi, poate sa ceara de mincare….

Dar daca ii administrez doza de 250 – aceasta este doza lui legala de paracetamol (doza prescrisa de medic, conform greutatii si virstei) atunci temperatura scade la 37,1 sau 36,8. iar copilul se simte foarte rau. Are miinele reci, transpiratie abundenta, respiratie ingreunata. Copilul e moale.

Desigur, nu trebuie sa uitam si de la ce temperatura incepem sa administram atipireticul.

De exemplu, daca am scapat momentul si febra s-a ridicat , brusc, la 39 C sau chiar 39,2 Csau mai sus,atunci, administrez doza intreaga de medicament. Astfel incit, febra scade, iarasi la nivelul de confort al copilului, in jur de 37,5 C -37,8 C.

Cel mai greu mi-a fost sa gasesc zona de confot al febrei in IRA pentru copilul meu. Astfel, eu am observat ca:

In IRA, la copilul meu, personal, valorile temperaturii mai mici de 37.4 C si mai mari de 38.5 C nu sunt conforatible. Copilul nu se site bine, nici cind febra e prea mare nici cind temperatura corpului e prea joasa ( prea jos in contextul cind copilul suporta o infectie).

Pentru noi, cel mai optimal, in caz de IRA e sa mentinem temperatura corpului in segmentul de 37.5- 38.4 C.

Vreau sa remarc cu litere rosii: ACEASTA ESTE STRICT EXPERIENTA PROPRIE.

FIECARE COPIL E INDIVIDUAL.

Adica, observati copilul si in colaborare cu medicul formati strategia PROPRIE de scadere a febrei, in dependeta de copil, de tipul de febra, de tipul de infectie, etc……

Va doresc sanatate !

 

 

Citeste mai mult:

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

Combaterea febrei în mod medicamentos

Combaterea febrei, metode fizice

Greșelile care s-au făcut și alternativa lor corectă:

1) Temperatură ridicată la copil ! Primul lucru care trebuie de făcut este ca să-i dați copilului cît mai multe lichide pentru a evita deshidratarea. Citiți cu atenție semnele deshidratării. Dacă copilul are temperatură ridicată  39 și nu vrea să bea și nici nu-l puteți forța nicidecum să bea lichide (apă, ceai , compoturi, orice, numai să bea) atunci solicitați asistență medicală, în caz contrar consecințele sunt foarte urîte.

2)  Prelucrarea presupusei stomatite cu apă cu sodă de mîncare .

Cum un medic poate recomanda să prelucrezi niște răni în gurița copilului fără a le vedea ? Nu înțeleg nici acum doar soda de mîncare poate fi agresivă chiar și pe mucoasa sănătoasă ne mai vorbind de faptul că copii sunt mai gingași și mai sensibili decît maturii.  În schimb, medicul ce a recomdandat așa ceva se lăudă mereu că  are 30 ani de staj, lucru cu copiii!!!!  Sărmanii copii !

Al doilea medic pe care l-am consultat a spus că copilul nu are stomatită, iar iritațiile de la Tantum Verde vor trece singure și în nici într-un caz nu trebuie de prelucrat cu soluție de sodă de mîncare.

 3) Alegerea antibioticului, este el oare necesar ?

Pentru a răspunde la această întrebare dificilă este necesară consultația medicului COMPETENT.           Dar noi putem ajuta medicul, prin realizarea unei analize generale a sîngelui. În multe localități , deja, se poate de făcut această procedură la domiciliu. Sora medicală vine acasă și colectează sîngele, după care puteți solicita rezultatele prin telefon sau e-mail.  Dacă nu, mai bine, mergeți la cel mai apropiat laborator. Căci după formula leucocitară medicului va putea determina, mai ușor, cine este vinovatul bolii : virus sau bacterie, iar strategiile de tratament pentru fiecare dintre ele sunt diferite.  (Despre analiza generală a sîngelui puteți citi pe site)

La fel, este indicată analiza generală a urinei, care reprezintă un criteriu important în alegerea tratamentului.

Aceste două analize nu costă scump, dar în schimb pot să vă scutească pe dumneavoastră și pe copii de multe alte probleme.

4) Infecție virală , se dă antibiotic ?

În general, nu se administrează antibiotice, dacă este vorba de o infecție virală pură. Deoarece aceste medicamente sunt active numai față de bacterii, dar avem cazuri cînd ele sunt necesare și anume:

a) Infecția este mixtă – bacteriană și virală ;

b) Analiza sîngelui indică o infecție bacteriană;

c) Analiza urinei nu este bună;

d) Depuneri albe pe amigdale, eliminări nazale de culoare verzuie, etc.

Medicul nostru de familie, din păcate abia dacă s-a uitat la gîtișorul copilului, de analize nu a pomenit nimic, nici despre lichide și condițiile climaterice  care trebuie asigurate pentru a suporta mai ușor boala.

Dar, toate acestea, în ansamblu ne-ar fi ajutat mult.

În schimb el a dat o doză triplu mai mare decît cea recomandată de amoxicilin, care este responsabil pentru multe reacții alergice la copii și de nu a vrut să se complice cu consecințele. Am apelat la alt medic, care ne-a scos din nevoie.

Acum înțeleg care sunt factorii ce ar putea ajuta copilul, căci, Slavă Domnului, parcă mai ușor depășim stările febrile și răcelile. Acum dacă ștergărelul are febră, primul lucru care îl fac, îi asigur aportul maxim de lichide (ceai, compoturi, supe, sucuri, apă, etc) și organismul are puteri să lupte, după care urmează analizele necesare și consultația unui medic competent. În așa fel, am speranța că vom trece copilăria fără a înhăța careva boli cronice care vor da de știre mai tîrziu.

Va doresc sănătate și vigilență, căci e vorba de copiii noștri!

Temperatura joasă la copil, cauze, soluții

Orice părinte știe că ridicarea temperaturii, la copil, este un semn de boală.

Dar ce ne facem dacă temperatura e mai mică decît normele pe care le cunoaștem, dacă de exemplu nu este 36,6 grade ci  copilul are temperatura 36 grade.

Ce este asta ?

Este oare periculos ?

Trebuie de chemat medicul ?

În continuare vom vorbi, mai în detaliu despre temperatura mică la copil.

 

 

Simptome ale hipotermiei :

 • Apatie;
 • Somnolență;
 • Letargie;
 • Slăbiciuni;
 • Copilul este palid;
 • Copilul este rece și transpiră abundent;
 • Termometrul indică valori mai joase decît cele obișnuite pentru copil. (exemplu, 36.0 , 35.7,35.8, 35.00 etc.)

 

Mai jos prezentăm schematic gradele de hipotermie:

confort                     36,5  temperatura normală

 stres termic             36,0   motiv de alarmă

hipotermie medie  32,0  urgent încălziți copilul

hipotermie gravă   t< 32,0 urgent solicitați ajutor medical

Temperatura joasă, mai numită și hipotermie poate apărea din următoarele motive:

1)  Hipotermie la copii născuți prematur

În mod normal hipotermia apare la copiii născuți prematur,  deoarece  mecanismul de termoreglare nu este încă “șlefuit” și micuțului îi vine greu să se adapteze la diferențele de temperatură.

Pentru a ajuta copilași să se lupte cu hipotermia lipiți copilul de corpul dumneavoastră. căldura mamei și laptele ei va permite copilului mai ușor să se adapteze. Dacă copilul este prea mic , atunci el este plasat într-o cameră specială unde temperatura se menține constată.

2) Hipotermie la copii după răceală

Uneori hipotermie se înregistrează la copii de 2-3 anișori. Aceasta se manifestă prin apatie, lipsa poftei de mîncare, copilul parcă este ofelit.

Așa efect se observă la copiii care au suportat o răceală. Această situație poate dura de la cîteva zile pînă la cîteva luni. Depinde de gravitatea infecției și de forțele de restabilirea ale organismului. După ce copilul a avut febră mare, regimul de termoreglare nu s-a echilibrat. Va dura ceva vreme și organismul se va restabili singurel, desigur cu ajutorul părinților ce vor avea grijă să hrănească,  să îmbrace adecvat copilul, etc.  Această stare se va finisa o dată cu finisarea perioadei de convalescență.

3) Temperatură joasă la copiii ce au primit Anaferon

Pediatrii au remarcat faptul că adesea hipotermia apare după lecuirea cu anaferon. Anaferonul este un preparat  care se administrează la faza inițială a bolii și ajută organismul să lupte.

4) Intoxicație cu Naftezin

Medicamentele din această grupă pot provoca asemenea efecte secundare.  De aceea e important de a supraveghea copilul în continuu și de evita  supradozarea.

5) Oricare altă intoxicație

    Adesea, organismul copilului reacționează la intoxicații cu febră, dar sunt cazuri, cînd din contra, temperatura scade prea mult. În aceste cazuri, de urgență, chemați salvarea.

6)  Administrarea unei doze neadecvate ale antipireticelor

Ibuprofenul, paracetamolul pot prova scăderi sporite, nedorite ale temperaturii corpului copilului. De aceea, la administrarea acestor medicamente copiilor, fiți foarte atenți la doza administrată și  ce temperatură are copilul, pentru a evita o hipotermie.

7) Temperatură mică la copii cu imunitatea scăzută

Dacă temperatura corpului la copil este scăzută fără careva motive evidente, aceasta mărturisește despre scăderea imunității. În așa cazuri copilul are nevoie de consultația pediatrului și cel al imunologului care vă va direcționa corect.

8 ) Temperatura prea mică poate mărturisi despre probleme endocrine

          Este necesar de  consultat medicul. Tratamentul de sine stătător este periculos pentru copil. E posibil să vă confruntați cu probleme ale suprarenalelor sau a glandei tiroide.

9) Uneori problemele cu termoreglarea pot fi moștenite.

    În aceste cazuri e bine ca să întăriți imunitatea copilului. Călirea reprezintă una din metodele eficace.

10) Malnutriția și deficitul de lichide în organism

Este clar, că pentru ca organismul copilului să crească și să se dezvolte normal el are nevoie de vitamine, proteine, glucide, grăsimi  și, desigur, aportul necesar de lichide nu trebuie neglijat. Asigurînd un meniu adecvat copilului – îi asigurăm sănătate, iar nouă, părinților – liniște.

11) Anemia poate fi o cauză a scăderii temperaturii

          Pentru a evita asemenea situații asigurați copilului un regim alimentar adecvat vîrstei lui. Dacă problema nu se rezolvă apelați la consultația pediatrului, el va determina metoda de tratament ulterioară.

12) Suprarăcirea cauzată de îmbrăcămintea prea subțire

         Copilul trebuie să fie îmbrăcat conform timpului de afară sau regimului de căldură care este în casă. Călirea se va face rațional fără a ajunge la extreme.  Astfel, vom evita ca copilul să nu înghețe. Mai ales este periculos iarna, cînd sunt geruri mari, copiii  fiind mai gingași ar putea sa aibă degerături la mînuțe, degetele de la picioare, urechiușe. De aceea, ne vom asigura ca îngerașul nostru să aibă toate cele trebuincioase pentru sezonul rece.

13) Uneori acesta poate fi un simptom al unei boli oncologice

   Să  sperăm că acesta nu va fi cazul nimănui !

14) Epuizarea organismului în urma unei boli, stresuri.

Pentru a depăși, cu bine perioada, cînd copilul are temperatură mai mică decît de obicei,  îmbrăcați copilul mai grosuț. Aveți grijă ca   piciorușele să fie călduțe. Dacă afară e iarnă puteți scurta sau amîna plimbările.

E bine ca copilul să mănînce cît mai multe fructe și legume, ele îl vor ajuta sa-și restabilească forțele.  Este necesar ca copilul să primească cît mai multe lichide calde, pentru a compensa pierderile realizate prin transpirație.

Pentru perioada cît copilul are hipotermie e bine ca copilul să doarmă cu Dumneavoastră. Astfel, îl veți putea încălzi și noaptea. Anunțați neapărat medicul despre starea copilului, ar   putea fi necesare careva analize.

Citeste mai mult:

Combaterea febrei în mod medicamentos

Combaterea febrei, metode fizice

Tipuri de febră la copii

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

De ce apare febra la copil ?

Febra, la copii poate apărea din diferite motive. În continuare prezentăm factorii care ar putea genera febră, la copil.

 • Febra de natură infecțioasă ;

Copilul se confruntă cu un careva agent patogen (virus sau bacterie), iar pentru febra constituie un mecanism de protecție al organismului. La temperaturi mai mari de 37 majoritatea microorganismelor încetează de a se multiplica, iar la temperaturi mai sus de  38 grade agenții patogeni  sunt distruși, pe lîngă aceasta  are loc  producerea interferonului care extermină virușii;

 • Intoxicațiile;
 • Alergiile;
 • Reacții la vaccinuri;
 •  Supra încălzirea copilului, în acest caz are loc un dezechilibru dintre producția de căldură și cedarea ei. Drept factori declanșatori pot fi :  îmbrăcămintea prea groasă, temperatura ridicate  a aerului din cameră, expunerea la razele solare directe, deshidratarea (mai ales la copiii mai mici de 3 luni care nu primesc lichid suplimentar cînd este cald afară sau în cameră); bolile cardio-vasculare și cele ale sistemului nervos, la fel, pot clătina procesul de producție – cedare a temperaturii;
 • Constipațiile;
 • Activitate fizică intensă (copilașul aleargă, sare, strigă, plînge, etc.);
 • Ieșirea dinților;
 • Boli ale sistemului endocrin, ale sistemului nervos (traume la naștere, hemoragii);
 • Specificul fiziologic al copilului. Sunt copii care greu se adaptează la schimbări (mîncare nouă, o nouă persoană, etc ), ei sunt plîngăcioși, nervoși, ușor se excită,   sistemul nervos vegetativ reacționează în mod individual pînă trece perioada de adaptare.

Astfel, pentru a lupta eficient cu febra este necesar de determinat, mai întîi, care este cauza ei, iar la necesitate de apelat la medic.

 

Citeste mai mult:

Febra și dinții

Cum măsurăm corect temperatura

Febra la copil – lucruri interzise !

Ibuprofen

Paracetamol

Tipuri de febră la copii

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

Febra la copil – lucruri ce trebuie de știut !

1) Paracetamol și ibuprofen sunt medicamentele recomandate pentru scăderea temperaturii la copii, ele sunt recunoscute ca cele mai eficiente și nepericuloase. Paracetamolul este considerat cel mai neprimejdios medicament pentru combaterea febrei.

Continue reading “Febra la copil – lucruri ce trebuie de știut !”

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

Odată ce temperatura corpului nu se încadrează în limitele normale putem vorbi despre careva probleme de sănătate, căci ridicarea  temperaturii reprezintă, în primul rînd,  un semnal de alarmă al organismului. Continue reading “Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?”

Tipuri de termometre

Dacă copilul  s-a îmbolnăvit este important de a ține la control variațiile de temperatură. Astfel, măsurările se vor face cel puțin dimneașa, la amiază și seara. În perioada critică temperatura se va măsura la fiecare 30 min (la necesitate).

E bine de a înregistra datele, astfel medicul studiind dinamica lor va dispune de mai multe informație privitor la desfășurarea bolii.

Continue reading “Tipuri de termometre”