Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Laptele matern în comparație cu laptele de capră

capra 2Laptele de capră este foarte des utilizat drept o alternativă a laptelui matern. La momentul actual medicii susțin că e mai bine de a hrăni copilul cu lapte praf adaptat pentru copii, dar dacă mama nu are posibilitate atunci laptele de capră trebuie diluat cu apă, astfel încît  grăsimile să nu depășească 2 %.

Componența laptelui de capră este asemănătoare cu  componența laptelui de vacă (ingredientele de bază: proteine, lipide, glucide (vezi tabel)), dar se deosebesc enorm de componența laptelui matern.

În laptele de capră comparativ cu laptele matern se conțin mult mai multe proteine, mai puțin grăsimi și glucide. Acesta este un produs bun pentru copiii mai mare de un an, dar nu pentru mai mici, deoarece bebelușii nu au suficienți fermenți pentru a digera, calitativ,  acest tip de hrană. Laptele matern conține un ferment specific, lipaza, destinat fermentării grăsimilor, pe cînd laptele de capră, nu dispune de așa ceva.

 

 

 

 

 

 

 

 

La rîndul lor, laptele de vacă și cel de capră (chiar dacă după componentele lor de bază se aseamănă) se deosebesc prin modul lor de “comportament” în stomacul uman.

Astfel, laptele de capră, atunci cînd este digerat formează în stomac un cheag moale, pe care organismul îl prelucrează mult mai ușor în comparație cu laptele  de vacă (cheagul este mult mai dens și mai greu de digerat).

Pentru sugar cheagul format în urma consumului de lapte de capră este asemănător cu cheagul format  la digestia  laptelui matern.
Un alt criteriu de comparație sunt bilele de grăsime din lapte. Astfel, în laptele de capră bilele de grăsime sunt mici și sunt mai aproape de laptele matern, comparativ cu cel de vacă, la care bilele de grăsime sunt mult mai mari și sistemul digestiv al copilului are nevoie de efort suplimentar pentru a le digera.

O altă caracteristică interesantă a laptelui de capră este faptul că el conține triglicerine – acestea sunt niște grăsimi ce au capacitatea de a se absorbi, direct din intestin în sînge (evitînd vasele limfatice) fără  implicarea bilei. Acest lapte conține mult beta- casein,  ceea ce-l apropie și mai mult de laptele matern.

Laptele de capră reprezintă un produs foarte valoros prin faptul că are următoarele proprietăți:

– întărește sistemul imunitar;

– contribuie la tratarea bolilor ce țin de demineralizarea țesutului osos;

– tratamentul  bolilor sistemului digestiv (poate fi inclus în dieta oamenilor ce suferă de aciditate sporită din stomac, de ulcer gastric – laptele conține lizozim, enzimă care favorizează regenerarea țesuturilor, colite, enterite, dezechilibru al microflorei intestinale);

– pierderea vederii;

– boli ale pielii;

– boli ale articulațiilor;

– epilepsie;

– profilaxia reacțiilor alergice;

– contribuie la restabilirea organismului după stresuri și eforturi fizice.

Laptele de capră, ne cătînd la plusurile enumerate mai sus, totuși, nu-i face concurență laptelui matern. Cantitatea de săruri minerale, vitamine, microelemente din laptele de capră diferă semnificativ cu cea din laptele uman.

Laptele de capră este mai puțin bogat în fier comparativ cu laptele de mamă. Dar fierul din laptele de capră se asimilează mult mai bine (30%) decît fierul din laptele de vacă (10 %), dar nici unul dintre ele nu ating nivelul de asimilare din laptele matern (50%).

Astfel, dacă hrăniți copilul numai cu lapte de capră riscați ca copilul să facă anemie.

Laptele de capră conține : calciu, fosfor, cobalt, fier, vitamine B1, B2, C. Toate acestea sunt prezente într-o formă ușor de digerabilă. Unele vitamine  sunt în doze mult mici mici decît cele necesare copilului.  Cum ar fi: Vitamina B12 , acid folic.

Acest produs, conține de 6 ori mai mult cobalt decît laptele de vacă. Cobaltul reprezintă un componenent de bază al vitaminei B12- vitamina care reglează formarea sîngelui și procesele metabolice din organism.

După cum am menționat mai sus, cantitatea de acid folic din laptele de capră este nesemnificativă, dar importanța acestui component este vitală pentru copil, deoarece acidul folic, participă la formarea sîngelui.  Astfel, dacă copilul este hrănit NUMAI cu lapte de capră, atunci el va face anemie datorată deficienței acidului folic, care decurge mult mai greu decît anemia de fier. ‎
Anemia provocată de deficiența de acid folic este condiționată nu numai de cantitățile mici de acid folic, dar și de  efectul toxic al  acidului caproic (C5H11COOH), acidului caprilic (C8H16O2).
Acești acizi  se conțin în laptele de capră în doze mari și au efect toxic asupra organismului în dezvoltare (în special pentru copiii mai mici de 1 an).
În laptele de capră cantitatea de lactoză este mai mică decît în laptele de vacă sau cel de mamă, din acest motiv el este mai potrivit pentru cei ce au deficit de ferment – lactază.

Componența chimică a laptelui de capră nu este constantă. Ea depinde, de hrana animalului, perioadă, rasă, de sănătatea animalului, condiții de întreținere, etc.

Laptele de capră este mai bogat în proteine, grăsimi, calciu, acid linoleic, în comparație cu laptele de vacă, dar conține puțin caroten.

Aminoacizii din laptele de capră sunt mai aproape de aminoacizii din laptele matern, dar  catena caseinei din laptele de capră este mai mare decît cea din laptele matern.
Dacă mama nu are lapte, atunci laptele de capră poate fi o alternativă, mai ales dacă  copilul este alergic la lapte de vacă.  Dar pînă la vîrsta de 2 ani, laptele de capră nediluat nu este recomandat copiilor, deoarece el conține foarte multe săruri (de 4 ori mai mult decît în laptele matern) și riscați să supraîncărcați sistemul excretor (în particular rinichii) și sistemul digestiv al copilului.

În plus, laptele de capră poate să aibă un miros specific, dar dacă animalul este întreținut în curățenie și bine spălat înainte de mulsoare, acest miros poate să dispară complet.

Altă caracteristică interesantă a laptelui de capră este faptul că grăsimile nu se ridică la suprafață, similar cu laptele matern și cel de vacă ci rămîn dispersate în tot volumul.

Laptele de capră are  o componență unicală. Varietatea elementelor din acest produs se datorează faptului că caprele sunt foarte “alintate” la mîncare.  Ele aleg plantele sau părți ale plantei care au cel mai  bogat conținut de substanțe nutritive, în așa fel îmbogățesc laptele cu vitamine și minerale valoroase.

Totuși, atunci cînd apreciem, calitatea unui produs alimentar, destinat hrănirii sugacilor, este important să nu uităm că etalon este  – laptele matern.

Astfel, chiar dacă în laptele de capră se conține o cantitate mare de vitamine, vom lua în considerație faptul că copiii papă lapte fiert, în care vitaminele au fost distruse termic.

La fel, cantitatea sporită de săruri minerale, nu reprezintă un punct forte al acestui lapte. Pentru a face ca laptele să fie similar cu laptele matern, după concentrația de săruri, trebuie să diluăm laptele în raport de 1:4 (1 parte de lapte și 4 de apă) pentru ca să nu forțăm rinichii copilului. În astfel, de raport, valoarea nutritivă a laptelui de capră scade enorm, desigur acest produs, nici pe departe nu va corespunde necesităților copilului. Astfel, diluînd în așa fel laptele,  el își va pierde calitățile mult lăudate.

În literatură putem găsi situații cînd copii cu vîrsta de 7 luni – 3 ani  au fost hrăniți, cu succes, cu lapte de capră. Dar,trebuie, să remarcăm faptul că ei  consumau zilnica 200-400 ml de lapte de capră, iar pe lîngă aceasta se alimentau cu fructe, legume, terciuri, carne. Desigur, în așa condiții, efectele negative ale laptelui de capră se reduc practic la zero.

Atunci cînd organizăm meniul copilului, este important să menținem echilibrul dintre calciu și fosfor. Nerespectarea raportului dintre aceste două componente minerale (în special cînd se mărește doza de calciu) duce la tulburarea procesului de absorbție a lor, ceea ce generează alte probleme de sănătate.

Raportul cel mai optimal pentru sugari calciu:fosfor este de 2:1.

În laptele de capră raportul este 1,2-1,3 : 1.

În laptele de vacă  raportul este 1,6:1.

Totuși, cînd poate să bea copilul lapte de capră ?

Laptele de capră este recomandat pentru copiii de vîrstă preșcolară, deoarece la această etapă de dezvoltare elementele ce lipsesc din lapte, pot fi compensate prin alte bucate.

În plus, la momentul actual, pe piață au apărut lapte adaptat pentru bebeluși cu formula pe bază de lapte de capră.  Componența acestui lapte este echilibrată (atît vitaminele cît și mineralele) conform necesităților bebelușului în creștere.  Astfel, părinții vor putea să încerce avantajele laptelui de capră.

Poftă mare 🙂 !

Citește mai mult : Laptele matern în comparație cu laptele de vacă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*