Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Laptele matern și sănătatea copilului

Lipsa cunoștințelor despre componența și  utilitatea laptelui matern duce adesea la faptul că mama nu conștientizează adevărata importanță a hrănirii la sîn pentru bebelușul său.

Deci, de ce este laptele mamei atît de unical ?  Ce impact are asupra sănătății copilului ?

1) În primul rînd alăptarea este benefică pentru mamă. După naștere supul copilului favorizează contracțiile uterului, astfel, mama își va reveni mai ușor după naștere.

2) Colostrul pe care îl primește nou născutul protejează copilul de infecții prin factorii imunitari pe care îi conține și ajută copilului să se adapteze mai ușor la noile condiții de viață.

3) Vitaminele ce vin din laptele matern suplinesc  sută la sută necesitățile odorașului, iar hormonii din lapte contribuie la creșterea și dezvoltarea lui armonioasă.

4) Laptele reprezintă pentru copil și hrană și băutură. Astfel, dacă în  mediul în care stă copilul   nu este mai cald de 18 grade, atunci nu este necesar de a-i da apă.

5) Laptele mamei este steril, ceea ce nu implică proceduri de sterilizare, fierbere  a sticluțelor.

6) Copii ce au primit lapte matern suportă mai ușor stresurile  și sunt mai liniștiți. ( ziarul – Archives of Disease in Childhood)

Experimentul s-a facut cu implicația a 9000 de copii, care au fost urmăriți de la naștere. La vîrsta de 5-10 ani  s-au realizat teste.  Astfel, copiii ce au fost hrăniți la sîn erau mai puțin afectați  de stres decît cei ce erau hrăniți artificial (în calcul s-au luat și factorii externi: situația în familie, la scoală, etc. ).

De ce se întîmplă în așa fel, savanții încă nu pot da un răspuns, dar se presupune că componentele laptelui matern contribuie într-un mod specific  la dezvoltarea sistemului nervos  atribuindu-i, astfel, rezistență sporită  față de stresuri.

7) Copiii hrăniți la sîn riscă mai puțin să ia mai tîrziu kilograme în plus decît cei hrăniți artificial.

Acest raport nu depinde de factori sociali.

Studiul a fost realizat de  Matthew W. Gillman (Boston),  eșantionul a fost format din 5614 de copii în vîrstă de 9-14 ani. Astfel, hrănitul la sîn are efect benefic asupra reglării masei corporale. Se presupune că laptele matern are proprietatea de a avea un efect de lungă durată asupra metabolismului și ca   alăptatul de durată  formează un comportament alimentar corect.

8 )  Laptele mamei este unical în primul rînd prin faptul că este adaptat strict pentru un anumit bebeluș, în dependență de necesitățile lui la un anumit moment din viața sa.

Astfel, componența laptelui matern e diferită la diverse mame. Raportul dintre elementele sale variază în dependență de ora hrănirii, de perioada de lactație. La fel, laptele este diferit pe parcursul a unei singure alăptări, astfel, laptele din față are o componență (potolește setea copilului și e bogat în glucide – lactoza și vitamine) și laptele din spate are altă componență (este destinat hrănirii copilului și e bogat în grăsimi și fermenți).

Laptele la începutul alăptării este mai consistent bogat în grăsimi, proteine și factori imunitari,  laptele matur  conține toate acestea, dar în cantitate mai mică, iar spre sfîrșitul perioadei de lactație nivelul de imunoglobline crește din nou și protejează copilul de boli cît și sînul mamei.

Un fapt interesant s-a observat la mamele care hrănesc gemeni și oferă fiecărui copil întotdeauna același sîn: Componența laptelui din fiecare sîn aparte era diferită !

Fiecare sîn producea lapte diferit, lapte adaptat pentru nevoile fiecărui  geamăn în parte.

În așa fel, organismul fiecărei mame produce lapte adaptat pentru bebelușul său, în dependență strictă cu nevoile  lui asigurîndu-i astfel totalitatea componentelor necesare pentru o creștere și dezvoltare armonioasă.

Cred că nu este nevoie să remarc faptul că cele mai moderne produse de alimentație artificială, nici pe departe, nu ating așa performanță.

Ultimele cercetări asupra ADN-ului uman (după ce a avut loc descifrarea codului ADN), au arătat că ceea ce se întîmplă cu nou zi de zi (cum arătăm, ce boli suportăm, etc. ) nu este numai efectul  prezenței sau absenței unei anumite gene ci există un alt factor care are impact enorm asupra lor. Este vorba despre factorii care influențează activarea sau dezactivarea anumitor gene din corpul uman, iar un factor decisiv în acest proces este alimentația. Prin urmare, savanții, au determinat că sănătatea urmașilor depinde mult de hrana și condițiile în care a trăit bunica.  Cum are loc acest mecanism complex, încă nu s-a determinat.

Astfel , ne rămîne să medităm … Ce gene vor fi activate dacă copilul va mînca natural, așa cum cere firea umană? Ce gene vor fi activate dacă vom hrăni copilul cu “hrană artificială”, hrană ce nu conține factori ai imunității, fermenții, hormonii  necesari, căci nici un lapte praf, la moment, nu posedă componentele enumerate mai sus.

Astfel , laptele matern reprezintă un lichid nutritiv foarte complex, în continuare puteți citi  detaliu componența sa : Componența laptelui matern

   Totuși aș vrea să remarc un lucru, dacă mămica nu are posibilitate să hrănească la sîn, aceasta nu este sfîrșitul lumii, căci încă nimeni nu a demonstrat că copii hrăniți artificial cresc mai puțin fericiți.

    Înconjurați odorașul cu  dragoste și grijă și el va crește mare și sănătos.

Citește mai mult: Componența laptelui matern

Laptele matern – tipuri

Culoarea, gustul și mirosul laptelui matern

Producerea laptelui matern

Laptele matern în comparație cu laptele de vacă

Hrănitul la sîn și dezvoltarea intelectuală a copilului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*