Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Factori imunitari ai laptelui matern

Laptele matern  este bogat cu factori ai imunității care joacă un rol foarte important în dezvoltarea sistemului imunitar al copilului. Din acest punct de vedere, laptele matern posedă o acțiune dublă:

Leucocit

 

– Pe de o parte reprezintă un scut pentru copil, prin intermediul anticorpilor pe care îi conține asigură bebelușului o imunitate pasivă.

–  Pe de altă parte stimulează dezvoltarea  sistemului imunitar propriu.

 

Imediat după naștere, organismul bebelușului este invadat de o mulțime de microorganisme și alergeni. În această luptă, laptele matern reprezintă un adevărat ajutor pentru sistemul imunitar, imatur, al copilului.

Neutrofil

Laptele matern conține factori de protecție

cum ar fi :

  • imunoglobuline A, M, G;
  • enzime;
  • factorul bifidus;
  •  macrofagi;
  • limfocite;
  •  neutrofile;
  • celule epiteliale, etc.

Imunoglobulinele, în special de tip A, “învelește” suprafața tubului digestiv și oprește pătrunderea microorganismele patogene.  Totodată are loc stimularea tractului digestiv ce implică maturizarea

Limfocit

celulelor epiteliale ale intestinului  și

producerea fermenților digestivi.

Imunoglobulinele de tip G și M protejează organismul contra florei  exogene patogene.

În colostru se găsesc  leucocite care urmează să se dezvolte și leucocite ce vor rămîne în formă neschimbată, 24 % dintre ele sunt capabile să sintetizeze imunoglobuline.

În lapte, limfocitele sunt reprezentate de  Limfocitele -T (50%),    B   (35 %) și O (15%).

Limfocitele de tip B produc imunoglobulina secretorie. T- limfocitele vin în laptele matern din intestin și din plămînii mamei ce alăptează. Limfocitele B, pe lîngă imunoglobulin secretă și interferon, factori de creștere epiteliali,  citokine care contribuie la maturizarea epiteliului intestinal.

Neutrofile

Limfocitele provenite din laptele mamei, în mod activ, se includ în țesuturile limfatice ale intestinului bebelușului.

Macrofagii din lapte, (alte celule imunitare) au capacitatea de  fagocitoză, astfel, protejînd copilul de infecții bacteriene.

Dacă laptele mamei va fi prelucrat termic, (fierbere sau va fi încălzit timp îndelungat) factorii imunitari se vor distruge.

Rețineți ! În organismul mamei, în mod continuu, are loc procesul de producere a anticorpilor contra bacteriilor și virușilor care pătrund în organismul sau. Acești anticorpi, prin lapte, trec de la mamă la copil, astfel, ultimul fiind protejat de diverse infecții.  Totodată, în lapte ajung și fragmente ale diferitor viruși, care stimulează sensibilitatea organismului bebeului. În așa fel, are loc o imunizare eficientă și  fără pericol pentru sănătatea copilului.

One Reply to “Factori imunitari ai laptelui matern”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*