Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Macro – și microelementele laptelui matern

Substanțele minerale din laptele matern sunt prezente într-o formă specifică, adaptată, pentru ca sistemul digestiv al copilului să le asimileze ușor.  Proporțiile în care mineralele sunt combinate , legăturile dintre ele și substanțele ajutătoare  favorizează absorbția eficientă a lor.

 În laptele matern avem următoarele  minerale  (g/100 ml):

Calciu –  0.03;

Fosfor –  0.014 ;

Sodiu – 0.015 ;

Potasiu – 0.055;

Holina –  0.043.

            Astfel, ferul din laptele matern se asimilează în raport de 70 %, pe cînd cel din laptele de vacă – 30 % , iar ferul ce intră în componența amestecurilor doar în raport de 10 %.

Pentru ca copilul care este hrănit artificial să primească cantitatea necesară de fier, producătorii de amestecuri măresc semnificativ cantitatea de fier din  laptele praf. Acest fapt nu acționează negativ asupra copilului, dat fiind faptul că o mare cantitate din fier nu se absoarbe.
Aș vrea să menționez faptul că raporturile din laptele matern dintre macro – și microelemente este diferit de cel ale amestecurilor. Numai laptele matern garantează că pe parcursul hrănirii nu va avea loc nici un fel de supradoză sau deficit de substanțe minerale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*