Ambroxol – de ce nu-l voi da copilului meu

sursa img: MedMoon.ru

In  acest articol as vrea sa-mi expun parerea personala  de mama privitor la medicamentul in care substanta activa este ambroxol.

Acest medicament reprezinta un mucolitic. Atunci cind copilul tusea, medicul il prescria. Unii spun ca le ajuta, probabil, nu pot sa raspund pentru altii, dar noua personal nu ne-a ajutat, nu am observat de la el vreodata vreun efect benefic.

Din pacate la noi bronsitele adesea duceau la pneumonie.

Intr- o buna zi, am ajuns la usa unei docotorite care mi- a ascultat copilul, ne-a administrat antibiotic si a spus ca NU dam ambroxol, il scoatem. Ne-a prescris ceva mai moale.Motivind ca acest medicament face prea multa sputa.

Eu fiind obisnuita cu el, caci toti pin atunci spuneau ca daca bronsita atunci iminent ambroxol. I-am dat.

A doua zi, la consulatie, am venit ca medicul sa aprecieze dinamica tratamentului. L-a ascultat si ma intreba , daca nu cumva i-am dat iarasi ambroxol, pentru ca ea aude ca e mai rau, mucozitate mai multa, e mai umed si mucozitatile s-au lasat in jos pe caile respiratorii inferioare.

Ce sa zic,am recunoscut greseala si mi-am invatat lectia. Doctorul mi-a tras mita pe spinare pe buna dreptate. Deoarece datorita faptului ca mucoliticul dat, face prea multa sputa, ea se poate lasa in jos, acutizind problema fara a ajuta.

In plus, mai tirziu am aflata ca la copii de virsta mai mici de 3 ani NU SE DAU MUCOLITICE !!!

Ei avind caile respiratorii inguste in asociere cu un mucolitic activ cum e ambroxolul poate duce la exces de sputa si exista riscul sufocarii copilului din cauza ca sputa poate  bloca caile de respiratie.

Atit mi-a trebuit. De atunci nici un fel de ambroxol si sincer Slava DOmnului e bine.

Atunci cind e nevoie de efect mucolitic utilizam inhalatorul cu apa cu NaCL de 3%. Anume de 3 %, caci cel de 0.9 % poate face iarasi exces de buli -buli in bronhii.

Aceasta e experienta si concluzia mea. NU zic, poate acest ambroxol are si locul sau, dar nu in orice bronsita la copii…. nu este totusi, un medicament atit de “cosmopolit in sanatatea oricui si oriunde” ….

 

Va doresc sanatate !!!

 

 

 

Sinusita simptome si complicatii

Sinusita reprezinta o afectiune serioasa a organelor respiratorii superioare.

Ea , de regula, survine ca complicatie a unei infectii sau alergii, unori poate fi un amalgam de factori.

IAta care este simptomatica:

 1. RInoree mucopurulenta;
 2. Nas infundat puternic –  in acest caz continutul din gaimare sau sinusuri nu se dreneaza, presiunea creste,copiulul se simte rau , e situatie de URGENTA !
 3. Dureri de cap, uneori poate fi voma;
 4. Febra. Daca sinusita e cronica, sau de mult timp netratata febra e mica, sau poate lipsi. Dar daca procesul e acut, cu complicatii, febra poate fi si foarte mare. Dar daca sinusita a provocat febra foarte mare atunci e situatie de URGENTA !
 5. Copilul la aplecare simte durere sau presiune in gaimare( deasupra obrajilor) sau a sinusurilor frontale ( fruntea).
 6. Dureri de dinti ( uneori radacinile dintilor reactioneaza la procesul inflamator din gaimare);
 7.  Rinoree care dureaza mai mult de 2 saptamini sau nas infundat  (fine o nara numai sau ambele)- neaparat trebuie sa va vada un medic ORL.
 8. Eliminarile mucopurulente contin singe. Iarasi acest fapt vorbeste despre un proces inflamator urit.
 9. Tusa de dimineata; Mucozitatile in timpul somnului se preling pe faringe si nimeresc in caile respiratorii inferioare.
 10. Rinite care se complica adesea in pneumonii sau bronsite ce trec greu. O rinita simpla trece plus,minus in 7 zile, daca face complicatii,  poate fi ceva mai mult, mai bine verificati la medicul ORL inca o data, decit sa ramina sinusita netratata. Caci facind untratament incomplet si neadecvat riscam sa adormim problema si sa o invechim ceea ce va fi  mai complicat ulterior.
 11. Dureri de ureche;
 12. Uneori, in sinusita se poate inflama ochiul care e din partea gaimarei cu probleme.
 13. Copilul e nerovs, oboseste repede.
 14.  NB!!! In sinusita categoric NU INCALZIM NASUL CU NIMIC !!!

 

Ochiul umflat din cauza sinusitei sursa img: Нейротехнологии.рф

Complicatii posibile a sinusitei

meningita;

abces,

abces cerebral;

afectarea oaselor craniului de puroi ;

pneumonie;

otita;

miocardită;

    reumatism;

    sepsis.

Din complicatiile de mai sus, cred ca e clar ca sinusita nu e o afectiune care iubeste

taraganare. In caz ca aveti suspectii, mergeti la doctor pentru a va asigura.

 

Simpotmele de sus sunt aproximative, un diagnostic adecvat il face medicul, noi parintii trebuie sa stim cind sa strigam CARAUL  🙂  ….. si sa fugim la doctor.

Sinusita e o afectiune care se trateaza, dar cu ajutorul doctorilor, anume ei dau recomandatii …

 

Va doresc sanatate !

 

Sinusita la copil – experienta noastra

Rinoree la copii – tratament

Galoterapia acasa- remediu contra infectiilor si alergiei

 

Sinusita la copil – experienta noastra

Am decis sa scriu acest articol nu pentru a da sfat de tratament, caci sinusita este o afectiune serioasa, care trebuie diagnosticata si tratata de catre medic.

Dar dat fiind faptul ca si medicii, sunt oameni si dau uneori gres e bine ca si noi parintii sa stim cind trebuie sa fugim la doctor si cind NU e cazul sa tratam dupa “metodele bunicii”.

Asadar, istoria sinusitei la noi a inceput cu o infectie nazala  pe care am tratat-o cu Bioparox, antibiotic local. Plus un preparat vasoconstrictor.

Infectia parca trecuse, eliminari nazale mucopurulente parca nu erau, doar ca ramase o problema. Din motive necunoscute pentru mine atunci, o nara a ramas infundata.

Febra nu era, dureri de cap la fel nu erau, eliminari nazale nu, doar o nara infundata dupa o infectie .

Am mers la medic, medicul a decis ca e alergie. Acum imi pare straiu acest diagnostic, deoarece in ALERGIE SE INFUNDA AMBELE NARI si nu doar una.

Ne-au prescris NASONEX. Initial dupa administrare foarte repede am facut o “viroza” cu eliminari mucopurulente. Eu presupun ca medicamentul a scazut imunitatea local , iar infectia care dormita a rabufnit cu o noua forta.  Straniu ca nici atunci medicii nu au presupus diagnosticul de sinusita.

La alta incercare de a administra acest medicant  mucoasa nazala s-a inflamat. Organismul a dat asa reactie individuala.

Din cauza sinusitei nediagnosticate si netratate adecvat copilul la orice viroza facea pe linga acutizarea sinusitei pe care nimeni nu o vedea se mai adauga si complicatii in forma de pneumonie.

Care e problema , de ce fiecare rinoree se termina la copil cu pneumonie si picuratori mai multi medici nu au putut sa dea careva explicatii, cei mai multi ziceau ca e alergic, iata motivul, ca asa e el.

O  data la un episod de “raceala” sinusita probabil facea deja ravagii, la copil  febra foarte mare peste 39 C, dureri de cap, doctorii se gindeau ca sa nu fie meningita……

La care eu le zic, dar nu cumva e sinusita ca il doare tare capul, poate un renghen ? La care mi s-a raspuns ca daca sa fi fost sinusita nasul trebuie sa curga girla. Va zic din proprie experienta dureroasa, NU E ADEVARAT.

CInd se inflameaza totul in interior si puroiul nu are unde iesi , nasul poate sa stea batut, febra se ridica si e situatie de urgenta mare… Mai tirziu, deja alt doctor, mi-a explicat, ca de regula, sinusita NU face febra, foarte mare, dar daca o provoaca, atunci  poate sa apare simptome asemanatoare cu meninginta ( ceea ce a fost la noi, dar nu s-a stiut, chiar daca stateam la sold cu pediatrii ) .

In cele din urma i-au administrat antibiotic per venos, febra a scazut, DAR, peste 5 zile febra s-a ridicat iarasi , asta pe fon de antibiotic si abia la a 5 a zi au inceput a curge eliminari mucopurulente din nas, abia atunci a inceput organismul a drena continutul gaimarelor.

Ne-am dus la doctor din nou, ii lamurim, ceva nu merge bine, febra ridicata pe fon de antibiotice la a 5a zi de tratament, eliminari nazale stranii ….. raspunsul a fost ca copilul are VIROZA …… 🙁

Nu vreau sa ocarasc pe nimeni, dar , din pacate la vremea ceea nu stiam detalii despre “sinusita” auzisem numai asa in treacat….. Si daca doctorul zice , inseamna ca stie…..

A durat mult timp, cu antibiotice multe , cu complicatii in forma de pneumonie si nu intelegeam de unde vin…. Din cauza sinusitei au crescut adenoizi de gradul 3, am mers la operatie, caci ei deja se conditionau reciproc, sinusita a provocat adenoizi, iar adenoizii nu permiteau drenarea continutului din gaimare.

Mult a tras copilul pina am gasit un doctor bun. Sa-i dea Dumnezeu sanatate …..

Sinusita fiind “batrina” NU raspundea la tratament ….. UN doctor cu staj de 20 ani ne-a spus, ca nu stie ce sa-i faca ….

In cele din urma am mers la operatie, au instalat drene pentru 5 zile, se facea lavaj ai gaimarelor cu medicamente.  Aceasta ne-a ajutat pentru un timp…. Dar iarasi sinusita a revenit.

Doctorul care ne-a luat sub bratul sau deja se gindea sa faca o operatie mai ampla. Dar SLAVA DOMNULUI nu a fost nevoie.

La ultima sinusita copilul a primit tratament cu antibiotic slabut plus antibiotic local, asa cum mai facusem si alta data. PLus am adaugat proceduri  cu “aspiratorul” doctorului.

SI in fiecare zi ii ungeam obrajii cu ulei sfintit de la SFINTA AGAFIA SI de la PARINTELE ARSENIE BOCA cu rugaciune ca sa ajute copilul. Deja nu mai tin minte precis cit si cum …..

Alt moment important e ca am scos copilul din oras pe timpul verii la vila, la aer curat…..

In plus Galoterapia ne mai ajuta sa ne mi tragem sufletul intre episodele de sinusita, recomand. Noi am utilizat un aparat de galoterapie acasa, inhalatii cu sare uscata, anume ele au dat efect pozitiv, pe cind solutiile de genul Marimer, TONIMER SI alte ape marine inflamau mai mult mucoasa ….

Rezultat: Copilul de 3 ani nu a mai facut sinusita, am uitat de antibiotice. SLAVA DOMNULUI pentru tot. Multumesc SFINTEI AGAFIA SI PRINTELUI ARSENIE BOCA pentru ajutor si desigur domnului doctor, Maniuc MIhail care a avut grija de noi. 🙂

PS. In Europa sinusita se trateaza cu antibiotice administate pe termen lung, 2-3 saptamini, dar la noi burtica nu ar rezista la asa tratament. Din acest motiv, in sinusita trebuie de discutat cu doctorul despre particularitatile copilului si de ales terapia cea mai convenabila anume pentru el.

Va doresc sanatate si sa sper sa nu aveti nevoie de a sti ce inseamna sinusita la copil ….. !

Mai mult:

Galoterapia acasa- remediu contra infectiilor si alergiei

.

Rinoree la copii – tratament

Viroza a cailor respiratorii a copiilor, sau cum le mai zicem in popor “raceala” adesea da bataie de cap parintilor, copiilor si doctorilor ….

Diagnosticul virozei se face reiesind din clinica pe care o prezinta copilul, uneori, doctorul sau mama pot apela si la analiza de singe.

Astfel copilul poate prezenta urmatorul simptom, ca unicul sau unul dintre multe:

– Rinoreie, nasul curge.

La inceput eliminarile nazale pot fi albe, de culoare trasparenta, o data cu trecerea bolii mucozitatile devin mai dense si pot fi de culoare verzuie, glabuie.

Atentie ! Cum deosebim de alergie: In alergie nasul se poate infunda, iar mucoziastile sunt alb, apoase.

Atentie ! Sa nu scapam vreo sinusita, care se trataeaza cu antibiotice . In sinusita  la faza initiala  nasul se infunda bine, dupa care apar eliminari mucopurulente . COpilul poate avea dureri de cap, febra foarte mare. Aici medicul ORL face diagnosticul, noi parintii doar suspectam anumite momente ca sa stim cind fugim dupa ajutor la  doctor.

In sinusita poate sa ramina infundata o singura nara, de exemplu ca complicatie dupa o viroza. ACEASTA NU ESTE ALERGIE !!! ( asa cum ne tratau pe noi de exemplu) . IN alergie se infunda ambele nari, in sinusita se pot infunda amblele sau numai una. Aici medicul ORL face diagnosticul.

Daca sinusita e de mai multa vreme nediagnosticta ea se acutizeaza la fiecare viroza. Mai detaliat voi scrie alt articol.

 

Cum tratam:

Eu pesrsonal, chiar daca medicii recomnda NU FOLOSESC APA DE MARE.

Din propria practica mi-am facut impresia ca apa de mare face ca nasul sa curga mai mult timp . Asta e experienta personala. Din acest motiv eu am renuntat demult la tot felul de MArimer, Tonimer, Quixx si altele….. In plus cred ca pulverizind apa de mare noi impingem mai adinc infectia, crescind riscul de sinusita.

In plus cind spalam nasul spalam si substantele active produse de organism pentru a se lupta cu boala. Din acest motiv am renuntat la aceasta procedura si pot sa spun ca avem mai putine complicatii. 

Din acest motiv si am indrazint sa dau asa recomandare care vine in contradictie cu ceea ce ne spun doctorii.

Astlfel,  la nivelul nasului se fac 2 proceduri in viroza :

 1. Curatim nasul de mucozitati : suflat sau asiprat cu aspiratorul  si atit. (elibiram caile repiratorii dar substantele de protectie a organismului ramin pe mucoasa, nu le spalam)

2. Preparate vasoncstricotare pentru ca copilul sa respire si mucoziatile sa curga liber si sa nu ajunga in canalul urechii si sa nu facem otita ca complicatie a rinoreii.

 

Altceva, daca e o simpla viroza nu se foloseste.

Preparatele din genul interferon lichid nu am vazut eficienta.

Protargolul e bunisor, dar totusi e argint acvit, metal greu si evit sal utilizez fara necesitati strigente.

Homeoptia de genul euphorbium compositum  nu sunt eficiente, in plus cum am expus in alt articol a facut alergie  copilului.

Preparate pe interferon de genul Viferon, Gripferon, Gronoprinosin – nu am vazut eficineta si utilitate.

Toate acestea sunt valabile pentru o viroza, daca treaba se complica cu o infectie bacteriana la nivelul nasului , atunci e alta vorba. Si aceasta discutie se duce, strict, cu medicul 🙂 el va decide ce tip de terapie antibactiria locala sau generala va aplica.

Va doresc sanatate 🙂 !

Mai mult:

Tesaturile de in – ajutor in cresterea copiilor

Adenotomia, experienta personala

Adenotomia, experienta personala

http://vi-terra.ru ( sursa)

Noi am ales sa facem operatia prin metoda endoscopica, cu anestezie generala.

Copilul a suportat-o usor.

A fost un pic ferbinte, datorita atropinei care I s-a administrat. Dar slava Domnului nu avut vome, dureri de cap sau careva efecte care i-ar afecta calitatea vietii.

Imediat dupa interventie era slabit, statea pe fund, dar ii venea greu sa mearga, pierdea echilibrul.

Dar era vesel.

Peste aproximativ 1,5 -2 ore a mincat supa pireu 🙂 si am jucat o partida de sah.

Un moment importat e ca copilul a fost bine hidratat per venos ( caci nu e voie sa maninici, bei 6 ore inainte de interventie – riscul de aspiratie a continutului stomacal in organele respiratorii). Astfel, organismul a aruncat repede medicamentele si nu am avut parte de efecte adverse nedorite.

Am fost internati timp de o zi.

Am primit antibiotic, la domiciliu, timp de 5 zile ca profilactica a infectilor.

Primele 2-3 zile la durere se administra ibuprofen sau paracetamol.

Se exclude efortul si baile fierbinti. Mincarea moale, data prin blender.

Dupa o saptamina am mers la control repetat, medicul l-a laudat ca totul s-a vindecat foarte bine, de parca nici nu a fost operat 🙂 .

La moment piciul e sanatos, am uitat de sinusite si slava Domnului pentru tot !

DA, am avut emotii nu putine cu interventia, dar nu imi pare rau ca am luat asa decizie.

Mamici si tatici, la voi cum a fost, cum ati solutionat ? Scrieti, poate cineva are nevoie de sfatul si experienta dumneavoastra.

VA DORESC SANATATE !

 

Adenotomia (înlăurarea adenoizilor)

Metode de adenotomie

Pentru inlaturarea adenoizilor am avut de ales dintre doua metode:

sursa: http://mmt.zp.ua

1) Metoda clasica

Aceasta modalitate de adenotomie prevede taiarea, smulgerea tesutului glandei adenoiede prin intermediului unui instrument numit adenotom.

Procedura durează doar câteva minute.

Neajunsul acestei metode consta în faptul ca chirurgul nu vede insasi glanda,ci lucrează mai mult pe dibuite.

În rezultat adenoizii pot sa nu fie înlăturați complet, iar din ramasite adenoizii vor crește iarăși, probabilitatea e de 20-30%.

Metoda se face cu anestezie locala sau generala.

2) Metoda endoscopica

sursa: http://tonsillit.ru/adenotomiya.html

În aceasta situație,doctorul dispune de o camera mica cu care sondeaza și vede ce și cum taie. În calitate de instrument este șeiverul ( Nu stiu cum se scrie corect)…. Care permite taierea tesutului cu precizii de mm.

Astfel interventia e mai calitativa, dar dureaza mai mult si se face numai cu anestezie generala.

Probabilitatea de recidiva a adenoizilor e de 1-5%.

Noi am ales a doua metoda, ca fiind mai eficienta.

Totul a mers binisor, detalii AICI:

Adenotomia, experienta personala

 

Adenotomia – anestezie locala sau generala

Adenotomia (înlăurarea adenoizilor)

Adenotomia – anestezie locala sau generala

Cind a venit vorba despre adenotomie, trebuia sa ne decidem daca facem anestezie locala sau generala. Am mers la mai multe clinici ce faceau asa interventii.

Inlaturarea adenoizilor cu anestezie locala

avantaje

 

 • Copilul nu este supus anesteziei generale cu toate riscurile ei, care reprezinta , totusi , un stres pentru organism.
 • Nu este nevoie de analize suplimentare.
 • Copilul in aceeasi zi este acasa, nu e nevoie sa fie spitalizat.
 • Procedura insasi dureaza doar un minut.

 

dezavantaje

 

 • Stres pentru copil.
 • Cu toate ca medicii pot sa faca o premedicatie si copilul devine somnolent si un pic buimac. Datorita premedicatiei dispare starea de frica, astfel incit procedura trece usor.
 • Ledocaina – ca medicament de electie pentru anestezie – noua nu ni se potriveste deoarece copilul e alergic la acest prepaprat.
 • Dat fiind faptul ca efectul de anesteziere a ledocainei dureaza putin medicul trebuie sa actioneze foarte rapid, astfel, scade eficienta operatiei. Adica pot ramine bucati mici de tesut, care pe urma creste inapoi.
 • Cind se inlatura adenoizii astfel,riscul de recidiva e de 20-30 %.
 • Copilul se misca, se sperie, vede singe, poate incurca medicul sa isi faca lucrul.

 

Inlaturarea adenoizilor cu anestezie generala

 

avantaje

 

 • Copilul nu simte durere si stres. El adoarme nici nu stie ce s-a intimplat.
 • Medicul are timp sa curate bine tesutul,astfel incit, riscul de recidive sa fie cit mai mic.

 

dezavantaje

 

 • Stres pentru organism.
 • Incaractura suplimentara pentru inima. La noi de exemplu am avut discordante de ritm timp de o saptamina.
 • Unii copii pot sa vomite. Dar totul depinde de ce fel de anestezie se foloseste, dozele, organismul copilului.
 • Aceste momente se discuta in mod particular cu medicul anesteziolog.

 

 • La moment cel mai recomandat este anestezia cu gaze. Adica cind cind alegeti clinica unde sa faceti interventia,asigurati-va ca institutia medicala dispune de reanimatie si aparataj pentru intubare, ca au medici de garda pe timp de noapte. In Chisinau, spre marea mea groaza am descoperit ca sunt institutii unde fac anestezie generala la copii pentru interventie, dar nu dispun de cele enumerate mai sus. In caz de complicatie, Doamne fereste ….

 

 • Anstezia generala ofera confort atit pentru pacient cit si pentru medic. Medicamentele folosite la momentul actual sunt putin toxice si se elimina rapid din organism – cel putin asa afirma medicii.

 

 • Si, totusi, necatind la inofensivitatea anesteziei, in unele cazuri, foarte rare, copilul poate sa nu se trezeasca din somnul medicamentos. E un punct foarte dureros, dar totusi statistica cere sa fie mentionat.

 

 • Reactia nedorita, particulara a organismului la careva medicamente. Acest moment,iarasi e foarte greu de prognozat. Din acest motiv, cind va decideti privitor la interventie, interesati-va de toate detaliile, de care sunt specialistii, de aparatajul medical disponibil in caz de urgenta, de conditiile septice, etc…

 

Reiesind din cele expuse mai sus am decis sa mergem,cu Doamne ajuta, cu anestezie generala.

 

Totul a mers binisor, detalii AICI:

 

Adenotomia, experienta personala

Adenotomia (înlăurarea adenoizilor)

Adenotomia (înlăturarea adenoizilor)

In acest articol vreau sa vorbesc despre experienta noastra, dar mai corect spus, a piciului meu mai mare, de inlaturare a adenoizilor.

la virsta de 6 ani, ne-am ciocnit cu fenomenul sinusitelor care nu raspundeau adecvat la tratament. Mai bine spus, efect de la antibioticoterapie era, DAR numai pentru perioada tratamentului. Astfel, mergeam 7 zile antibiotic, plus inca vreo 7 cu protargol sau alte preparate antibacteriene,local, dar numai sistam medicamentele si din nasuc incepeau,iarasi, eliminari mucopurulente.

Cel mai curios a fost faptul ca medicii ORL ( au fost mai multi) nu intelegeau care ar fi problema, de ce avem asa ceva.

S-au uitat specialistii in git,in nas, am zis – LAMPA- pina n-i s -au aprins ochii 😀 …. si medicii au zis ca nu vad o problema de adenoizi, ca NU e cazul sa facem renghen, de ce sa-l iradiem zadarnic ….

Mai ales ca piciul, cit de straniu nu ar parea, dar:

– Respira pe nas – doar o nara se infunda periodic – medicii ziceau ca e alergie,ca daca sunt adenoizii, atunci,de regula ei cresc simetric si acopera ambele nari…

– Noaptea Nu foraia

– Otite nu facea – de fapt facuse o singura otita timp de 6 ani de zile,adica aceasta nu era un criteriu.

Medicii ORL nu vedeau ca ar fi o problema in adenoizi ….. off…

In cele din urma dupa mai multe cautari am gasit o solutie temporara,care ne-a permis sa tragem de timp, nu stiu, a fost aceasta spre bine sau nu ….

Dupa o sinusita tratată calsic cu antibiotice am inclus terapia cu sare uscata,in forma de inhalatii, detalii vezi aici:

Galoterapia acasa- remediu contra infectiilor si alergiei

 

Aceasta ne-a dat un pic voie sa ne tragem sufletul,am avut o remisie de mai mult de 3 luni. Sincer crezusem ca am scapat de epopeea sinusitelor, dar ,din pacate, o data cu venirea timpului rece, sinusita a revenit in toata forta sa 🙁 .…

In cele din urma am mers direct la chirurg ORL, care aruncat doar o privire la nasuc si a zis ca trebuie sa inlaturam adenoizii. Dupa, pentru confirmare am mai facut un renghen. DA , adenoizii erau degradul 3…. trebuiau inlaturati.

Acesta a fost drumul nostru lung pentru un simplu diagnostic a gradului de hipertrofie a adenoizilor. Pentru ce am scris asa detaliat, pentru a atrage atentia ca uneori, clinica poate devia de la simptomatica standarta si caracteristica.

La noi adenozii prea mari s-au manifestat doar prin complicatia – de sinusite frecvente ce raspundeau rau la tratament.

La renghen, s-a vazut clar, ca adenoizii mariti nu permit drenarea continutului purulent din sinusuri si numai inlaturarea lor ar fi rezolvat problema.

Deci, decizie luata, mergem la adenotomie… DAR…. of iarasi dar ….

 

Au aparut mai multe intrebari:

 

Ce fel de anestezie, prin ce metoda ?

Metode de adenotomie

Adenotomia – anestezie locala sau generala

Adenotomia, experienta personala

 

 

Citeste mai mult:

 

Adenoizii si fenotipul copilului
Baia bebelusului si impactul ei asupra tonusului muscular

Galoterapia acasa- remediu contra infectiilor si alergiei

Noi faceam des sinusita, ( copilul alergic, deja nu mai stiu la ce, analize, analize fara mari concluzii …..si pe fon alergic se infunda nasul dupa care incepea sinusita)…..tratam cu antibiotice, inhalatii cu dexametazon, antiinflamatoare …fu fu fu…

tratamentul-cu-antibiotice-la-copii-totul-despre-mame-624x416

… Totul s-a ameliorat atunci cind dupa tratamentul ultimei sinusite, imediat am inclus, timp de aproximativ o luna, sau mai mult chiar, de trei, ori in zi, cite o ora , nu mai tin minte precis, inhalatii cu sare uscata.

Am ramas foarte multumita. Nara care o puteam desfunda numai cu dexometazon, treptat , SINGURA, fara antihistaminice si vasoconstrictoare sau hormoni, s – a desfundat, uraaaaaaa si Slava Domnului, copilul, nu foraie, respira pe nas.
Cind observam ca iar nara problematica se infunda , iar faceam inhalatii cu sare uscata…si se desfunda, spre marea bucurie a mamei.
Aparatul permite emitarea salinei in conditii de casa, chiar poate mai bine as zice…. pompa sufla in caile respiratorii o anumita cantitate constanta de microparticule de sare uscata.
Nu confundati cu pipa cu sare, aceea e altceva, imi pare nu asa eficient.
Noua ne-a adus-o ruda din Romania , se numeste saltmed. Am comandat si pompa si cartridjul cu sarea. Dar daca aveti acasa nebulaiser Omron, nu aveti nevoie de pompa, caci cartridjul cu sare poate fi unit si la omron, noi nu stiam de aia am procurat amble piese. In plus, peste o vreme pompa saltmed s- a stricat, dar au schimbat-o fara problema.
Sper sa va fie de folos.
Cautati pe net despre aparate de galoterapie.
Eu mai am unul rusesc, (imi placuse efectul si mi-am dorit inca un aparat pentru cel de al doilea copil) sare arunca bine, dar mirosul de metal care il produce in timpul lucrului ma face sa nu-l recomand. In schimb la el poti adauga singur sarea, nu trebuie sa cumperi cartridj special.
Poate mai sunt si altele eu despre acestea stiu si am incercat…… Si am primit rezultat mai mult decit alte metode.

Apropo, am incercat sa improvizez asa aparat singurica :))))))), dar nu s-a primit. Dadusem sare uscata la risnita si am pus o in Omron in speranta ca jetul de aer va ridica particulele mici de sare. Dar nu a mers, particulele date la risnita erau prea mare si c-am ustura nasul….

La saltmed particulele sunt mici si nu irita mucoasa.
Care e principiul de lucru, simplu de tot, sarea se depune pe caile respiratorii si trage apa din tesut, astfel inflamatia scade, totodata sarea e un antiseptc bun care tine in friu stafilococii nostri rezistenti la antibiotice :)… sarea mai are si efect mucolitic , iar particulele sunt asa de mici ca ajung in bronhii, deci e util in astma, bronsita…. Principiul de lucru mi-a amintit de o analogie, cind batem oul cu sare- albusul mult mai repede se amesteca  daca iipui sare.
Cu riscul ca voi fi acuzata de reclama, dau aceste detalii pentru ca eu mult am cautat un remediu sigur, mai ales ca medicamentele deja nu prea ajutau. Cind am vazut un rezultat mi-a parut rau ca nu stiam mai devreme si am administrat atitea medicamente.
Cineva ma va intreba, dar care e diferenta de inhalatii cu sare uscata si cel mai banal marimer, tonimer sau quixx…. . . Sau cu inhalatii umede cu solutie de sare din farmacie…. .?
Raspuns – pe noi personal nu ne ajuta, nasul se infunda mai tare de la aceste solutii si era vesnic umed. Eu pot sa presupun ca saltmedul e eficient atunci cind mucoasa are nevoie sa fie uscata si nu umezita. Da da da, uscata si nu invers, eu ani de zile am mers dupa Komarovski, parca tot logic si corect, darrrrr, nasul curge si infundat intruna….. Orice solutie administram nasul era vesnic umed, pina am schimbat tactica, am zis, hai sa- l uscam oleaca cu sare uscata :))) si noua ne – a mers.
Am uscat mucoasa si s-a desfundat, am uscat adenoizii si nu foraim, iar sarea ca antiseptic contra sinusitei , ne- a ajutat….
Important : noi administram inhalatii cu sare dupa ce am iesit din boala acuta tratata cu antibiotice. La noi problema era ca numai finisam tratamentul si nasul se infunda singur iar si iar incepea a curge galben. Medicul ultima data mi a zis ca il pot mentine numai cu nazonex sau o pic de dexametazon, altceva nu avem ce sa- i facem. Din acest motiv am incercat noi inalatii saline uscate….
Uf, am scris mult, poate cineva va avea nevoie de experienta mea. Va doresc sanatae 🙂

Adenoizii si fenotipul copilului

Prima oara am auzit de “strasnicul” cuvint adenoizi cind copilul avea virsta de 7 luni. Am mers la un control de rutina la medicul pediatru, care vazindu-ne ne-a zis:  “la voi, copilul e cu ochi albastri si par blond, la sigur ca in timp ca nu veti scapa de adenoizi mariti ….”

A vorbit in asa mod, de parca adenoizii ceea abia asteptau ca copilul sa creasca si sa apara si ei in mod spontan, din singurul motiv ca  baietelul e blond si cu ochi albastri….

Imediat inaintea ohilor mi-a aparut imaginea copiilor pe care ii tin minte de la gradinita- blonzi, palizi, cu nasul intins,gura intredeschisa, fata alungita cu alte cuvine : facies adenoidea, ceva de genul din imaginea de mai jos.

adenoizi

Pentru moment m-am simtit dezarmata vis-a-vis de asa parere categorica, care nu implica nici o abatere de la cele spuse. Eu am mai facut careva tenttive de a intreba, poate totusi se poate de prevenit, dar raspunsul a fost acelasi: “Ce sa-i faci, daca asa e fenotipul !”

Nu ma incinta deloc perspectiva unui adenoidite care sa-i innoureze zilele odorasului meu. Urma de vazut…

Tipul a trecut si iata vreau sa scriu, daca s-a confirmat sau nu prognoza medicului.

 

Deci sa o luam de la capat:

Vegetatiile adenoide (Adenoizii) -masa de tesut limfoidala, localizata in partea superioara a faringelui (in rinofaringe), in spatele nasului. Fac parte din sistemul natural de aparare al copilului fata de patrunderea germenilor si, in general, se diminueaza si dispar inaintea implinirii varstei de zece ani. Vezi imaginea:

adenoizi mariti

Adenoizii sunt de 3 grade. Adenoizii de gradul I nu se trateaza chirurgical, iar cei de gradul II-III se trateaza chirurgical. Pot fi exceptii, cand adenoizii indiferent de grad nu provoaca obstructia nazala,adica copilul respira normal, in asa caz de interventie se poate abtine.

Adenoizii mariti si netratati pot induce diverse complicatii: raceli dese, infectii ale organelor respiratorii inferioare, dureri de cap, deformatia fetei, (fata adenoidala), deformatia dintilor, procese inflamatorii ale urechii.

Din motiv ca creerul nu se alimenteaza suficient cu oxigen, acesti copii obosesc repede, au probleme la invatatura…

Adenoizii cresc in marime cu fiecare infectie a organelor respiratorii superioare. Pentru a-si reveni la marimea initiala ei au nevoie de minim o luna de zile de repaos, prin repaos avem in vederea faptul ca minim timp de o luna copilul sa nu mai inhate deasupra o alta infectie. Numai asa acest tesut va reusi sa-si revina.

Desigur daca e necesar atunci se administreaza  tratament medicamentos care trebuie sa fie dirijat de catre medic.

Sa revenim totusi la fenotip, care e motivul ca copiii cu ochi albastri si blonzi sunt mai predispusi spre a face adenoizi mariti ?

Raspunsul e simplu, doar pentru a-l putea accepta trebuie sa renuntam la conceptul vechi de ingrijire a copilului in regim de “cuptorul bunicii”.

Intr-adevar copiii cu ochi albastri si blonzi au asa predispozitie, oare natura sa-i fi obijduit ? Oare aceasta e o sentinta ?

Nicidecum nu !

Indivizii blonzi cu ochi albastri reprezinta in sine un fenotip nordic. Genetica acestor copii e construita in asa fel, incit individul sa supravietuiasca in zonele reci. Din acest motiv acestor copii le este indicat aerul racoros si umed.  Conditii climaterice care sa fie in armonie cu bagajul gentic al individului.

Aici parca apare o contradictie. Daca copii blonzi cu ochi albastri au nevoie de racoare atunci de ce racesc repede ? De ce apar adenoizii ?

Raspuns: Cu cit in camera va fi mai cald, mai uscat si cu mai mult praf (ultima conditie e valabila pentru toti) cu atit mai repede se va usca mucoasa organelor respiratorii superioare, iar pe o mucoasa usata virusii si bacteriile foarte usor se agata.

Sistemul natural de protectie al copilului prevede ca pe mucoase sa fie mucozitate mai viscoasa sau mai putin, dar nicidecum nu trebuie a fie uscata.

Copii cu fenotip nordic sunt mai predispusi NU sa faca adenoizi, ci mai predispusi sa l-i se usuce mucoasa nazala, bucala…. fapt care implica ulterior dezvoltarea unei infectii respiratorii acute (care  repetindu-se des, favorizeaza cresterea excesiva a adenoizilor).

Astfel un copil, in camera caruia aerul e uscat (mai putin de 50 % umiditatea), iar temperatura aerului e 25 C are un risc mult mai sporit de a face adenoizi decit unul in camera caruia mamica si taticu i-au asigurat umiditatea 50-70%, iar  temp. 18-22C.

Acesta este secretul nostru datorita caruia, copilul, a scapat de prognoza medicului, datorita caruia iepurasul  este sanatos.

 Astfel iata concluziile pe care le-am facut eu, pentru a preveni cresterea excesiva a adenoizilor: 

1) Umiditatea in camera sa fie 50-70 % .

2) Camera sa fie bine, bine aerisita si fara praf.

3) Temperatura nu mai mult de 22 C si nu mai putin de 18 C (supraracelile si supraincalzirile nu aduc nimanui sanatate).

4) Orice IRA trebuie tratata corect, in colaborare cu medicul. (fie ea e de origine virala sau bacteriana)

5) Este vital ca sa respectam timpul de refacere. Dupa o adenoidita suportata, minim timp de 1 luna sa pazim copilul ca pe ochii din cap, ca sa NU inhate vreo infectie din nou, pina ce tesutul limfoidal isi revine la normal. In caz contrar, adenoizii vor spori cu fiecare infectie.

6) Cit mai mult timp de pentrecut la aer curat (minim 2 ore pe zi).

7) Uneori putem sa propunem apa copilului, chiar in timpul noptii, pentru a evita uscarea mucoasei bucale.

 

Va doresc sanatate !

 Citeste mai mult:

Umidificator in camera copiilor

Scaune auto – branduri

Remedii homeopatice – 7 motive CONTRA

Sputa – analiza

Scorul Apgar