Home » Sănătatea mamei și copilului » Febră la copil » Tipuri de febră la copii

Orice om, în viața sa, a simțit  disconfortul provocat de temperatură ridicată.  Este bine ca  să avem acasă, întotdeauna, antipiretice.

Febra este de două tipuri :

Febra fierbinte (roșie) – copilul are fața rumenă, este fierbinte. Pentru a scădea temperatura, în astfel de situație pot fi folosite metode fizice  și metode medicamentoase, despre care vom vorbi, mai în detaliu în  articolele Combaterea febrei,  metode fizice și  Combaterea febrei în mod medicamentos. 

Febra rece (palidă)  – copilul are mîinele și piciorușele reci, dar termometrul  indică  temperatură ridicată, are pielea palidă sau chiar vînătă. Aceste simptome sunt consecința a spasmelor capilarelor și a disfuncției circulației sangvine periferice.  În astfel de situație copilul trebuie acoperit, de frecat mînuțele și piciorușele cu un ștergar aspru pentru a deschide din nou capilarele.  Se vor administra antipiretice, antihistaminice  și spasmolitice (cum ar fi papaverin sau  no – spa). În mod obligatoriu copilul va primi cît mai multe lichide. Dacă nu apare o îmbunătățire atunci chemați de urgență medicul.  Metodele fizice de scadere a febrei sunt CONTRAINDICATE.

Febra rece este periculoasa si actioneaza miselete, din cauza spasmelor vaselor sangvine, corpul nu poate ceda prin piele temperatura, astfel, copilul devine palid si rece (minutele, piciorusele) si mamei i s-ar putea parea ca copilul se face bine, pe cind cu adevarat situatia se inrautateste si necesita interventie, deoarece  temperatura organelor interne este in crestere, ceea ce e foarte riscant.

(Un adevarat ajutor in asemenea cazuri sunt termometrele cu infrarosu. Astfel,  se poat intimpla urmatoarele, temperatura corpului masurata la nivelul timplei este 37,5, iar in ureche 39,5.  Temperatura masurata in reche cu un termometru cu infrarosu poate fi crescuta si atunci cind in urechiusa are loc un proces inflamatoriu. Aceasta se depisteaza atunci cind masuram temperatura in ambele urechiuse si se obtine o diferenta considerabila de valori ).

Adesea din cauza febrei sporite au loc spasme ale  vaselor sangvine din intestin si antipireticul administrat oral nu functioneaza deoarece din cauza spasmelor el nu poate fi absorbit de organism.

  In asa situatii apelati la ajutor medical.

După valorile pe care le indică termometru avem următoarele tipuri de febră:

  • starea subfebrilă (o temperatură de până la 37,5 °C)
  • febră (o temperatură între 38 °C și 39 °C)
  • febră ridicată (o temperatură între 39 °C și 40,5 °C)
  • Hiperpirexie (o temperatură de peste 40,5 °C)

 

Citeste mai mult:

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

Tipuri de termometre

Cum măsurăm corect temperatura

Febra la copil – lucruri interzise !

Feba la copil – lucruri ce trebuie de știut !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*