Atunci cînd copilului tău îi ies dinții, adesea ne ciocnim cu febra. De ce apare febra, cît durează ea ? Despre acestea vom discuta în continuare.

Simptomele pe care le are copilul , atunci cînd ies dinții sunt individuale și variază de la caz la caz. Sunt copii care nici nu simt că le ies dinții. Alții plîng de durere, sau îi mănîncă gingiile și mititeii suferă un mare disconfort. Adesea, îngerașii noștri trebuie să mai facă față și febrei, și diareei care apar nu se știe de unde.  Totul este individual.

La momentul actual tot mai mulți pediatri și fiziologi recunosc faptul că febra și diareea sunt rezultatul infecției și nu anume o consecință fiziologică  a ieșirii dinților.  Adică, atunci cînd ies dinții are loc o atrofiere a țesutului gingiilor (în locul unde iese dintele) sub acțiunea salivei.             Toți știm că în această perioadă salivația, la copil, este mai intesă. Gingiile sunt inflamate, este posibil ca anume la această inflamație organismul să reacționeze prin temperatură.

Astfel, un copil pe care îl mănîncă gingiile și pune tot ce găsește în guriță unde gingia e inflamată este foarte mare probabilitatea ca în organism  să pătrundă careva agenți patogeni. Anume la acești intruși organismul reacționează prin temperatură și diaree.

Drept argument avem faptul că atunci cînd ies dinții permanenți, fiziologic și histoloic avem același proces, dar copilul nu mai reacționează cu febră și diaree. Pur și simplu, el este mai mare deja și nu pune în guriță tot ce se nimerește, iar riscul de o infecție este mult mai mic decît la vîrsta fragedă cînd ies primii dinți.

Din toate acestea putem face concluzia că dacă temperatura și diareea durează  mai mult de 72 ore, atunci problema nu este în dinți.

Dragi Părinți, fiți vigilenți, nu lăsați ca o infecție să treacă în organismul fraged al copilului, mușamalizată sub simptomatica ieșirii dinților, mai bine consultați un medic competent.

 

Citeste mai mult:

Febra la copil mai mic de un an – cînd chemăm de urgență medicul

Febra la copil – lucruri interzise !

Simptomele deshidratării la copil

Febra – ce și cît bem ?

Ferba la copil – lucruri ce trebuie de știut !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*