Al doilea antipiretic este ibuprofenul. Se vinde în farmacii cu diferite denumiri comerciale: Nurofen, Ibufen, etc.

Forme : pastile, sirop, supozitoare.

Efectele ibuprofenului sunt: antipiretic, analgezic, antiinflamator.

Administrarea ibuprofenului (Ibufen, Nurofen) este întemeiată atunci cînd pacientul are dureri musculare și dureri de cap sau paracetamolul este contraindicat sau nu-i eficient.

Efectul antipiretic al ibuprofenului (Ibufen, Nurofen) este mai prelungit decît efectul paracetamolului.

Totuși, medicamentului numărul unu, în tratamentul stărilor febrile, la copii, rămîne paracetamol. Însuși compania producătoare de ibuprofen original a recunoscut, la simpoziul pediatrilor (Vancouver, Canada, august 2006 ), că eficiența paracetamolului  este mai mare decît cea a ibuprofenului. În plus, din punct de vedere al siguranței pentru sănătate paracetamolul este mai neprimejdios decît ibuprofenul (ibuprofenul are mai multe reacții adverse decît paracetamolul).

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății  recomandă că ibuprofenul va fi al doilea medicament, în tratamentul stărilor febrile la copii.

Aș vrea să remarc faptul că  ibuprofenul, din păcate, este motivul multor alergii  la copii.

Pe lîngă aceasta, ibuprofenul are capacitatea de a scădea prea mult temperatura corpului, cu valori mai jos de 36 ° C.

La fel,  în literatura străină putem găsi date, unde, negru pe alb, scrie că administrarea ibuprofenului, în paralel, cu paracetamolul este periculoasă din motiv că mulți copii au avut de suferit reacții alergice grele, care s-au succedat cu moartea.

Adică, dacă am scăzut temperatura cu paracetamol, atunci la următoarea ridicare a febrei administrarea ibuprofenului nu este recomandată.

Scriu acest fapt fiind conștientă că mulți medici nu vor fi de acord cu asta (mie personal medicul de familie mi-a recomandat așa strategie), dar totuși, cred că trebuie să luăm în considerație și datele pe care ne le arată practica nu numai  ceea ce scriu în prospecte producătorii de medicamente.

One Reply to “Ibuprofen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*