Home » Sănătatea mamei și copilului » Febră la copil » Scaderea brusca a febrei, consecinte

Febra este o reactie de autoaparare si adaptare a organismului aparuta ca raspuns la influenta agentilor patogeni si se caracterizeaza prin restructurarea proceselor de termoreglare ce conduc la o crestere a temperaturii corpului și, astfel, stimulează reactivitatea naturală a organismului.

Febra, ca proces, in IRA, de regula, decurge in trei etape:

– În prima etapă – temperatura creste datorită faptului ca procesul de producție de caldura prevaleaza fata de procesul de cedare a caldurii.

– In a doua etapa creste ponderea procesului de cedare a caldurii si in urmatoarele zile, ore, temperatura va raminea nemodificata.

– In a treia etapa, are loc stoparea actiunii substantelor pirogene si febra incepe sa scada (“set point” centrului de termoreglare scade la niveluri normale).

Cedarea de caldura se face prin dilatarea vaselor sangive, transpiratie, respiratie.

Scaderea temperaturii poate fi treptată sau rapidă. În cazul în care are loc o scădere bruscă a temperaturii, însoțită de o vasodilatație brusca in combinatie cu intoxicație, atunci poate surveni un colaps care e periculos pentru viața copilui.

(sursa: Зайцева О. В. Место анальгетиков и антипиретиков в лечении острых респираторных заболеваний у детей // Consilium Medicum. 2007. № 1. С. 21–23.)

CÓLAPS s.n. Stare patologică foarte gravă, manifestată printr-o scădere bruscă a puterii și încetarea treptată a funcțiilor cardiace, însoțită de pierderea cunoștinței.

CÓLAPS, colapsuri, s. n. Insuficiență circulatorie periferică, caracterizată prin pierderea oricărei forțe, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, puls rapid și foarte slab, răcirea tegumentelor și a extremităților etc

sursa: http://dexonline.ro/definitie/colaps

 

PS.(personal) Din acest motiv, e foarte important sa administram antipireticele corect in doze bine calculate. De exemplu, copilului meu, ii este suficienta jumatate de doza de paracetamol. Daca ii administrez doza intreaga conform kg si virstei atunci are loc o scaderea prea brusca a temepratuii si copilul nu se simte bine deloc.

Adica, daca febra e 38.7 C si eu ii administrez un supozitoriu de 125 mg de paracetamol, atunci teperatura scade undeva la 37,8 C sau 37,5 C (desigur plus hidratare), iar copilul se simte binisor, incepe sa se joace, devine mai vioi, poate sa ceara de mincare….

Dar daca ii administrez doza de 250 – aceasta este doza lui legala de paracetamol (doza prescrisa de medic, conform greutatii si virstei) atunci temperatura scade la 37,1 sau 36,8. iar copilul se simte foarte rau. Are miinele reci, transpiratie abundenta, respiratie ingreunata. Copilul e moale.

Desigur, nu trebuie sa uitam si de la ce temperatura incepem sa administram atipireticul.

De exemplu, daca am scapat momentul si febra s-a ridicat , brusc, la 39 C sau chiar 39,2 Csau mai sus,atunci, administrez doza intreaga de medicament. Astfel incit, febra scade, iarasi la nivelul de confort al copilului, in jur de 37,5 C -37,8 C.

Cel mai greu mi-a fost sa gasesc zona de confot al febrei in IRA pentru copilul meu. Astfel, eu am observat ca:

In IRA, la copilul meu, personal, valorile temperaturii mai mici de 37.4 C si mai mari de 38.5 C nu sunt conforatible. Copilul nu se site bine, nici cind febra e prea mare nici cind temperatura corpului e prea joasa ( prea jos in contextul cind copilul suporta o infectie).

Pentru noi, cel mai optimal, in caz de IRA e sa mentinem temperatura corpului in segmentul de 37.5- 38.4 C.

Vreau sa remarc cu litere rosii: ACEASTA ESTE STRICT EXPERIENTA PROPRIE.

FIECARE COPIL E INDIVIDUAL.

Adica, observati copilul si in colaborare cu medicul formati strategia PROPRIE de scadere a febrei, in dependeta de copil, de tipul de febra, de tipul de infectie, etc……

Va doresc sanatate !

 

 

Citeste mai mult:

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

Combaterea febrei în mod medicamentos

Combaterea febrei, metode fizice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*