Temperatura joasă la copil, cauze, soluții

Orice părinte știe că ridicarea temperaturii, la copil, este un semn de boală.

Dar ce ne facem dacă temperatura e mai mică decît normele pe care le cunoaștem, dacă de exemplu nu este 36,6 grade ci  copilul are temperatura 36 grade.

Ce este asta ?

Este oare periculos ?

Trebuie de chemat medicul ?

În continuare vom vorbi, mai în detaliu despre temperatura mică la copil.

 

 

Simptome ale hipotermiei :

  • Apatie;
  • Somnolență;
  • Letargie;
  • Slăbiciuni;
  • Copilul este palid;
  • Copilul este rece și transpiră abundent;
  • Termometrul indică valori mai joase decît cele obișnuite pentru copil. (exemplu, 36.0 , 35.7,35.8, 35.00 etc.)

 

Mai jos prezentăm schematic gradele de hipotermie:

confort                     36,5  temperatura normală

 stres termic             36,0   motiv de alarmă

hipotermie medie  32,0  urgent încălziți copilul

hipotermie gravă   t< 32,0 urgent solicitați ajutor medical

Temperatura joasă, mai numită și hipotermie poate apărea din următoarele motive:

1)  Hipotermie la copii născuți prematur

În mod normal hipotermia apare la copiii născuți prematur,  deoarece  mecanismul de termoreglare nu este încă “șlefuit” și micuțului îi vine greu să se adapteze la diferențele de temperatură.

Pentru a ajuta copilași să se lupte cu hipotermia lipiți copilul de corpul dumneavoastră. căldura mamei și laptele ei va permite copilului mai ușor să se adapteze. Dacă copilul este prea mic , atunci el este plasat într-o cameră specială unde temperatura se menține constată.

2) Hipotermie la copii după răceală

Uneori hipotermie se înregistrează la copii de 2-3 anișori. Aceasta se manifestă prin apatie, lipsa poftei de mîncare, copilul parcă este ofelit.

Așa efect se observă la copiii care au suportat o răceală. Această situație poate dura de la cîteva zile pînă la cîteva luni. Depinde de gravitatea infecției și de forțele de restabilirea ale organismului. După ce copilul a avut febră mare, regimul de termoreglare nu s-a echilibrat. Va dura ceva vreme și organismul se va restabili singurel, desigur cu ajutorul părinților ce vor avea grijă să hrănească,  să îmbrace adecvat copilul, etc.  Această stare se va finisa o dată cu finisarea perioadei de convalescență.

3) Temperatură joasă la copiii ce au primit Anaferon

Pediatrii au remarcat faptul că adesea hipotermia apare după lecuirea cu anaferon. Anaferonul este un preparat  care se administrează la faza inițială a bolii și ajută organismul să lupte.

4) Intoxicație cu Naftezin

Medicamentele din această grupă pot provoca asemenea efecte secundare.  De aceea e important de a supraveghea copilul în continuu și de evita  supradozarea.

5) Oricare altă intoxicație

    Adesea, organismul copilului reacționează la intoxicații cu febră, dar sunt cazuri, cînd din contra, temperatura scade prea mult. În aceste cazuri, de urgență, chemați salvarea.

6)  Administrarea unei doze neadecvate ale antipireticelor

Ibuprofenul, paracetamolul pot prova scăderi sporite, nedorite ale temperaturii corpului copilului. De aceea, la administrarea acestor medicamente copiilor, fiți foarte atenți la doza administrată și  ce temperatură are copilul, pentru a evita o hipotermie.

7) Temperatură mică la copii cu imunitatea scăzută

Dacă temperatura corpului la copil este scăzută fără careva motive evidente, aceasta mărturisește despre scăderea imunității. În așa cazuri copilul are nevoie de consultația pediatrului și cel al imunologului care vă va direcționa corect.

8 ) Temperatura prea mică poate mărturisi despre probleme endocrine

          Este necesar de  consultat medicul. Tratamentul de sine stătător este periculos pentru copil. E posibil să vă confruntați cu probleme ale suprarenalelor sau a glandei tiroide.

9) Uneori problemele cu termoreglarea pot fi moștenite.

    În aceste cazuri e bine ca să întăriți imunitatea copilului. Călirea reprezintă una din metodele eficace.

10) Malnutriția și deficitul de lichide în organism

Este clar, că pentru ca organismul copilului să crească și să se dezvolte normal el are nevoie de vitamine, proteine, glucide, grăsimi  și, desigur, aportul necesar de lichide nu trebuie neglijat. Asigurînd un meniu adecvat copilului – îi asigurăm sănătate, iar nouă, părinților – liniște.

11) Anemia poate fi o cauză a scăderii temperaturii

          Pentru a evita asemenea situații asigurați copilului un regim alimentar adecvat vîrstei lui. Dacă problema nu se rezolvă apelați la consultația pediatrului, el va determina metoda de tratament ulterioară.

12) Suprarăcirea cauzată de îmbrăcămintea prea subțire

         Copilul trebuie să fie îmbrăcat conform timpului de afară sau regimului de căldură care este în casă. Călirea se va face rațional fără a ajunge la extreme.  Astfel, vom evita ca copilul să nu înghețe. Mai ales este periculos iarna, cînd sunt geruri mari, copiii  fiind mai gingași ar putea sa aibă degerături la mînuțe, degetele de la picioare, urechiușe. De aceea, ne vom asigura ca îngerașul nostru să aibă toate cele trebuincioase pentru sezonul rece.

13) Uneori acesta poate fi un simptom al unei boli oncologice

   Să  sperăm că acesta nu va fi cazul nimănui !

14) Epuizarea organismului în urma unei boli, stresuri.

Pentru a depăși, cu bine perioada, cînd copilul are temperatură mai mică decît de obicei,  îmbrăcați copilul mai grosuț. Aveți grijă ca   piciorușele să fie călduțe. Dacă afară e iarnă puteți scurta sau amîna plimbările.

E bine ca copilul să mănînce cît mai multe fructe și legume, ele îl vor ajuta sa-și restabilească forțele.  Este necesar ca copilul să primească cît mai multe lichide calde, pentru a compensa pierderile realizate prin transpirație.

Pentru perioada cît copilul are hipotermie e bine ca copilul să doarmă cu Dumneavoastră. Astfel, îl veți putea încălzi și noaptea. Anunțați neapărat medicul despre starea copilului, ar   putea fi necesare careva analize.

Citeste mai mult:

Combaterea febrei în mod medicamentos

Combaterea febrei, metode fizice

Tipuri de febră la copii

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?