Temperatura joasă la copil, cauze, soluții
Orice părinte știe că ridicarea temperaturii, la copil, este un semn de boală.
Dar ce ne facem dacă temperatura e mai mică decît normele pe care le cunoaștem, dacă de exemplu nu este 36,6 grade ci copilul are temperatura 36 grade.
Ce este asta ?
Este oare periculos ?
Trebuie de chemat medicul ?
În continuare vom vorbi, mai în detaliu despre temperatura mică la copil.
Simptome ale hipotermiei :
- Apatie;
- Somnolență;
- Letargie;
- Slăbiciuni;
- Copilul este palid;
- Copilul este rece și transpiră abundent;
- Termometrul indică valori mai joase decît cele obișnuite pentru copil. (exemplu, 36.0 , 35.7,35.8, 35.00 etc.)
Mai jos prezentăm schematic gradele de hipotermie:
confort 36,5 temperatura normală
stres termic 36,0 motiv de alarmă
hipotermie medie 32,0 urgent încălziți copilul
hipotermie gravă t< 32,0 urgent solicitați ajutor medical
Temperatura joasă, mai numită și hipotermie poate apărea din următoarele motive:
1) Hipotermie la copii născuți prematur
În mod normal hipotermia apare la copiii născuți prematur, deoarece mecanismul de termoreglare nu este încă “șlefuit” și micuțului îi vine greu să se adapteze la diferențele de temperatură.
Pentru a ajuta copilași să se lupte cu hipotermia lipiți copilul de corpul dumneavoastră. căldura mamei și laptele ei va permite copilului mai ușor să se adapteze. Dacă copilul este prea mic , atunci el este plasat într-o cameră specială unde temperatura se menține constată.
2) Hipotermie la copii după răceală
Uneori hipotermie se înregistrează la copii de 2-3 anișori. Aceasta se manifestă prin apatie, lipsa poftei de mîncare, copilul parcă este ofelit.
Așa efect se observă la copiii care au suportat o răceală. Această situație poate dura de la cîteva zile pînă la cîteva luni. Depinde de gravitatea infecției și de forțele de restabilirea ale organismului. După ce copilul a avut febră mare, regimul de termoreglare nu s-a echilibrat. Va dura ceva vreme și organismul se va restabili singurel, desigur cu ajutorul părinților ce vor avea grijă să hrănească, să îmbrace adecvat copilul, etc. Această stare se va finisa o dată cu finisarea perioadei de convalescență.
3) Temperatură joasă la copiii ce au primit Anaferon
Pediatrii au remarcat faptul că adesea hipotermia apare după lecuirea cu anaferon. Anaferonul este un preparat care se administrează la faza inițială a bolii și ajută organismul să lupte.
4) Intoxicație cu Naftezin
Medicamentele din această grupă pot provoca asemenea efecte secundare. De aceea e important de a supraveghea copilul în continuu și de evita supradozarea.
5) Oricare altă intoxicație
Adesea, organismul copilului reacționează la intoxicații cu febră, dar sunt cazuri, cînd din contra, temperatura scade prea mult. În aceste cazuri, de urgență, chemați salvarea.
6) Administrarea unei doze neadecvate ale antipireticelor
Ibuprofenul, paracetamolul pot prova scăderi sporite, nedorite ale temperaturii corpului copilului. De aceea, la administrarea acestor medicamente copiilor, fiți foarte atenți la doza administrată și ce temperatură are copilul, pentru a evita o hipotermie.
7) Temperatură mică la copii cu imunitatea scăzută
Dacă temperatura corpului la copil este scăzută fără careva motive evidente, aceasta mărturisește despre scăderea imunității. În așa cazuri copilul are nevoie de consultația pediatrului și cel al imunologului care vă va direcționa corect.
8 ) Temperatura prea mică poate mărturisi despre probleme endocrine
Este necesar de consultat medicul. Tratamentul de sine stătător este periculos pentru copil. E posibil să vă confruntați cu probleme ale suprarenalelor sau a glandei tiroide.
9) Uneori problemele cu termoreglarea pot fi moștenite.
În aceste cazuri e bine ca să întăriți imunitatea copilului. Călirea reprezintă una din metodele eficace.
10) Malnutriția și deficitul de lichide în organism
Este clar, că pentru ca organismul copilului să crească și să se dezvolte normal el are nevoie de vitamine, proteine, glucide, grăsimi și, desigur, aportul necesar de lichide nu trebuie neglijat. Asigurînd un meniu adecvat copilului – îi asigurăm sănătate, iar nouă, părinților – liniște.
11) Anemia poate fi o cauză a scăderii temperaturii
Pentru a evita asemenea situații asigurați copilului un regim alimentar adecvat vîrstei lui. Dacă problema nu se rezolvă apelați la consultația pediatrului, el va determina metoda de tratament ulterioară.
12) Suprarăcirea cauzată de îmbrăcămintea prea subțire
Copilul trebuie să fie îmbrăcat conform timpului de afară sau regimului de căldură care este în casă. Călirea se va face rațional fără a ajunge la extreme. Astfel, vom evita ca copilul să nu înghețe. Mai ales este periculos iarna, cînd sunt geruri mari, copiii fiind mai gingași ar putea sa aibă degerături la mînuțe, degetele de la picioare, urechiușe. De aceea, ne vom asigura ca îngerașul nostru să aibă toate cele trebuincioase pentru sezonul rece.
13) Uneori acesta poate fi un simptom al unei boli oncologice
Să sperăm că acesta nu va fi cazul nimănui !
14) Epuizarea organismului în urma unei boli, stresuri.
Pentru a depăși, cu bine perioada, cînd copilul are temperatură mai mică decît de obicei, îmbrăcați copilul mai grosuț. Aveți grijă ca piciorușele să fie călduțe. Dacă afară e iarnă puteți scurta sau amîna plimbările.
E bine ca copilul să mănînce cît mai multe fructe și legume, ele îl vor ajuta sa-și restabilească forțele. Este necesar ca copilul să primească cît mai multe lichide calde, pentru a compensa pierderile realizate prin transpirație.
Pentru perioada cît copilul are hipotermie e bine ca copilul să doarmă cu Dumneavoastră. Astfel, îl veți putea încălzi și noaptea. Anunțați neapărat medicul despre starea copilului, ar putea fi necesare careva analize.
Citeste mai mult:
Combaterea febrei în mod medicamentos
Combaterea febrei, metode fizice
Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?
Multumesc autoarei articolului.
Fetita mea de 4 ani face hipotermie dupa fiecare febra si sunt mai ingrijorata cand e hipotermica decat atunci cand e febrila pentru ca nu stiu cum sa-i cresc temperatura macar cu jumatate de grad.
Acum a ajuns la 34.6 dupa febra de 39.0 (masuratori in ureche). Am incercat sa reducem febra cu remedii homeopate, dar i-am dat si patru doze de paracetamol in total, atunci cand temperatura nu scadea mai multe ore sub 38.7 si se simtea rau.
Nu cred ca antipireticul ii cauzeaza hipotermie pentru ca a facut asa si cand am administrat doar homeopate.
Acum am scris sa intreb cum sa fac sa o incalzesc. Nu e neaparat apatica, dar nici nu e vioaie ca un copil sanatos si abia ciuguleste ceva.
Imi rupe sufletul sa o vad palida si sa o simt rece ca gheata. Pot sa o scot la plimbare in starea asta sau mai bine ramanem in casa?
Multumesc!
Buna ziua, ma bucur ca va ajutat articolul.
Nu sunt medic, dar pot sa incerc sa va raspund din propria experienta.
Din ceea ce am citit pot sa zic un lucru cert: Paracetamolul POATE cauza hipotermie. Iar paliditatea, ( presupun ca si transmira mult) si temperatura joasa sunt un efect al dozei prea mari de paracetamol.
(Vreau sa remarc ca daca temperatura copilului scade pinala 38,5 atunci nu mai este nevoie de a scadea mai tare temperatura, daca desigur nu sint indicatii speciale medicale in acest sens. Atunci cind scadem bruc tempratura de la 39 la 37, copilul suporta mai rau acest decalaj decit daca ar fi avut febra 38,5)
Medicul mi-a spus ca in asa cazuri copilul trebuie invelit bine, punetii ceva calad la picioruse, dati-i lichide calde, cit mai multe, ca organismul sa se curate cit mai rapid de paracetamol. Daca nu ajuta mai bine chemati salvarea.
Cred ca raspund prea tirziu (abia acum am vazut mesajul), sper ca deja ati solutionat problema.
Inca un moment, nu e bine sa comparati homeopatia cu medicamentele traditionale au diferit mod de actiune.
Antipireticele pot sa NU ajute din mai multe motive:
1) Timpul de actiune (de exemplu paracetamol -supozitorii incep sa actioenze abia peste 30-40 min), pina atunci ne salvam cu metode fizice de combatere a temperaturii (cu conditia ca nu e vorba de febra rece(palida))
Aici citit mai detaliat cind paracetamolul nu are efect: Paracetamol
2) Copilul e deshidratat (mai detaliat citeste aici: Febra – ce și cît bem ? si Simptomele deshidratării la copil )
Cit despre plimbarea afara cred ca mai bine consultati un medic care va clarifica situatia copilului si respectiv va va sfatui ce sa faceti.
Va doresc sanatate si sa va faceti cit mai repede bine 🙂
buna, am un bebelusi de aproape 8 luni si dupa 2 zie de febra din cauza cresterii dintior ( 38.8 c cel mai mare) ,de la a 3 zi in colo are temperaturi scazute doar seara cand doarme (35.5c-35.8c) si transpiratii abundente reci.
care ar putea fi cauza si ce ar trebui da fac, medicii nu au stiut sami spuna si mai trimis acasa,spunand ca copilul este perfect sanatos. Astept rasunsu dumneavoastra cat mai curand posibil. Va multumesc !
buna, abia acum am vazut mesajul dvs, sper ca de atunci ati reusit sa va faceti bine……
Din cele ce ati scris s-ar putea fi stare trecatoare de dupa febra, copilul, cu ingrijire adecvata se reface singurel.
NOi am avut asa situatie dupa o infectie bacteriana, medicul pediatru ce ne-a consultat mi-a spus ca substantele pe care le produc bacteriile sunt toxice pentru sistemul nervos, din acest motiv organismul, temporar, are desechilibru in ceea ce priveste capacitatea sa de a mentine, produce caldura. Era vorba de un debut foarte precoce al unei pneumonii, survenite ca complicatie la infectie virala. DUpa un tratament cu antibiotice copilul si-a revenit.
Desigur, orice stare trebuie sa o detecteze medicul, iar noi mamicile de pe forum putem doar sa ne impartasim cu propria experienta. DEci sa nu uitam ca fiecare copil e individual si ceea ce potrivit pentru unul, poate sa nu fie pentru alt cineva.
Daca aveti posibilitate, v-as fi foarte recunscatoare sa ne scrieti tutror cum ati solutionat problema, daca a trecut de la sine sau nu.
Raspunsul Dumneavoastra va fi interesant si altor mamici.
Va multumesc.
Buna ziua mamici!
Fetita mea in varsta de 3 ani a avut acum 2 sap varsaturi,dureri de burta si febra 2 zile am fost cu ea la urgente i sa facut o injectie cu metrocopramid sialgocamin apoi a.mqi facut urmatoarea zi si i am bagat novocalmin pt febra… i sa dat antibiotic sumetrolim iar acum dinou de cateva zile iar febra ( aceasta febra a durat 4 zile) a 3a zi am ajuns la urgente ( aceste 3 zile i am dat panadol la 8 ore si supozitor cand dormea.. iar in prima seara novocalmin)dinou cu o singura varsatura si febra care o avea de 3 zile i sa dat antibiotic ma intrebat d einternare i am spus k.mie frica daca se poate da tratament acasa si mia dat sa recoltam la scaun mai multe…. Am inceput antibioticul azitromicina de 3 zile ultima oara i am.bagat supozitor paracetamol alaltaseara la ora 2 noaptea iar incepund de ieri dimineață in momentul in care doarme i scade f mult temperatura pana la 35,3 si in acest timp transpira foarte mult. Ieri dupamiaza la fel a dormit si ia scazut, seara trecuta la.fel toata noaptea scazuta pana in 35,3 si transpirati acum dinou doarme si incepe iar s ai scada la 35 cu ceva. Ni sa spus la urgenta ca este foarte dezihratata avea sangele gros din cauza asta si sa i dau multe lichide ceea ce ea nu prea consuma… dar oare de ce i scade atat de mult care ar fi cauza ? Oare i am dat prea multe antitermice? Dc transpira mult si scade in acelasi timp ? Ce e de facut? Scuzati romanul si multumesc pt eventualele raspunsuri!