Febra la copil – lucruri ce trebuie de știut !
1) Paracetamol și ibuprofen sunt medicamentele recomandate pentru scăderea temperaturii la copii, ele sunt recunoscute ca cele mai eficiente și nepericuloase. Paracetamolul este considerat cel mai neprimejdios medicament pentru combaterea febrei.
2) Prin intermediul metodelor fizice (ștergerea cu apă caldă a corpului, dușurile călduțe, menținerea unui climat răcoros 18-22 ° C în cameră și umiditatea 40-60 %, aerisire regulată, consumul abundent de lichide, etc. ) temperatura poate fi scăzută cu 1 -1,5 grade, ceea ce este suficient pentru îmbunătățirea stării copilului.
3) Dați copilului să bea cît mai multe lichide și nu-l forțați să mănînce. Mîncare i se va da numai la cerere, dar cu lichidele trebuie de insistat. Deshidratarea poate fi mai periculoasă decît infecția. Dacă copilul nu va bea, atunci antipireticele nu vor putea sași facă efectul și veți ajunge, iminent, sub picurătoare, ceea ce nu e deloc vesel.
3) Aspirina (acidul acetylsalic) este contraindicată copiilor mai mici de 16 ani.
Aspirina nu se mai folosește în pediatrie de multă vreme și nu întîmplător.
Anual, aspirina otrăvește mai mulți copii decît oricare altă otravă. Să nu uităm că acest medicament reprezintă o formă a acidului salicilic – component utilizat în otrăvurile pentru șoareci. Șobolanii mîncînd această substanță mor din cauza hemoragiilor interne.
Unul din efectele adverse ale aspirinei este faptul că el provoacă și la adulți și la copii hemoragii intestinale.
Acest medicament poate provoca, celor mici, (riscul este mare) leziuni progresive ale sistemului nervos central, semne de leziuni hepatice și hipoglicemie, simptome cunoscute sub numele de Sindromul Reye. Debutul acestui sindrom se caracterizează prin vomă urmată, ulterior de inconștiență care evoluează rapid, în 1-3 zile, spre convulsii generalizate și comă.
Aspirina nu se administrează în cazul infecțiilor virale, deoarece capacitatea ei de a “dilua” sîngele și de a leza pereții vaselor sangvine poate duce la hemoragii. Din aceste motive, aș vrea să remarc, dacă v-ați îmbolnăvit de gripă, Dragi Părinți, din motivele elucidate mai sus, nu combateți temperatura cu aspirină.
4) Analghin (metamizol) nu se recomandă copiilor.
Utilizarea analghinului, în majoritatea țărilor lumii este interzisă, excepție face parte spațiul fostei URSS (medicii îl utilizează atunci cînd paracetamolul nu are efect). Acest medicament poate provoca schimbări ireversibile ale sîngelui uman, afectează procesul de producere a sîngelui.
Analgeticele pot provoca, la copii stări de șoc, cu temperaturi scăzute ale corpului de 33- 34 ° С, care pot dura cîteva zile, pierderea cunoștinței pentru o perioadă destul de lungă. La fel, analghinul este responsabil pentru reacții alergice periculoase, cum ar fi șocul anafilactic. Anume din aceste motive analghinul nu este folosit în țările europene.
5) Amidopirina, Antipirina, Fenațetinul nu se utilizează în tratamentul copiilor, datorită gradului mare de toxicitate.
6) Dacă copilul a avut anterior convulsii febrile atunci este indicat de a scădea temperatura de 37,5 grade.
7) Efectul antipiretic al lumînărilor (supozitoarelor) durează mai mult decît cel de medicamentele în formă suspensie, pastile.
8 ) Efectul antipiretic de la medicamentele în formă de suspensie acționează peste 20 min. de la administrare, iar cele sub formă de lumînări (supozitoare) la 30-40 min.
9) La copiii mici e mai bine să utilizăm antipiretice sub formă de lumînări (supozitoare), deoarece la temperaturi înalte ei au, adesea, vomă.
10) După utilizarea antipireticilor febra scade cu 1-2 grade (de la 39 ° С la 38° С sau de la 38 ° С – 37° С), aceasta este suficient pentru ca copilul să se simtă mai bine , nu încercați să dezbateți febra pînă la cifrele normale. Aveți grijă ca temperatura să nu depășească 38,5 ° С. Paralel cu metodele medicamentoase folosiți și metodele fizice de scădere a temperaturii corpului.
11 ) Dacă antipireticul conține coloranți, aromatizatori, sau alte adausuri, copilul poate avea alergie. Din acest motiv, copiilor alergici l-i se va administra medicamentul în formă de pastile sau lumînări (supozitoare).
12) Dacă pe corp apar pete, respirația copilului este îngreunată atunci chemați, de urgență medicul. (Citește mai mult: Febra la copil mai mic de un an – cînd chemăm de urgență medicul )
13) Apelați la medic dacă temperatura, indiferent de valoare, durează mai mult de o diurnă (24 h), fără careva simptome ale bolii.
Citește mai mult:
Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?
Combaterea febrei, metode fizice
Combaterea febrei în mod medicamentos
Temperatura joasă la copil, cauze, soluții