Paracetamol – este medicamentul numărul unu, în lume este recunoscut drept cel mai neprimejdios pentru sănătate. El este primul preparat care se recomandă copiilor în combaterea febrei.  

Acest medicament are efect antipiretic, analgezic, dar efectul antiinflamator este foarte puțin evidențiat.

Paracetamolul  este substanța activă care intră în componența multor medicamente antipiretice, de exemplu : Kalpol, Talenol, Panadol, Paracetamol.  Formele sunt la fel diverse: pastile, prafuri, siropuri, supozitoare.  Vîrsta la care poate fi primit e diferită, se dă chiar și  celor mai mici.

Dozele și modul de administrare sunt indicate în instrucție.

Fiți atenți, în doze mari, acest preparat este toxic pentru ficat și rinichi.

Paracetamolul se dă conform următorului raport 10-15 mg / kg . Astfel, înmulțind 10 sau 15 mg la greutatea copilului vom calcula doza de care este nevoie.  Dacă ați calculat doza din 10mg/kg, atunci următoarea administrare a preparatului poate fi făcută peste 4 ore, dar dacă din  15 mg/kg, atunci următoarea administrare va fi nu mai devreme de 6 ore.

În supozitoare doza de substanță activă trebuie să fie  de 1,5 -2 ori mai mare decît în sirop, deoarece jumătate din preparat nu se absoarbe în rect.

Este de remarcat faptul că sunt cazuri cînd antipireticele nu sunt  eficiente:

1) Începutul desfășurării unei boli de etiologie bacteriană.

2) Scăderea temperaturii este, la fel, lentă atunci cînd febra e provocată de ieșirea dinților.

3) Din cauza temperaturii prea înalte au loc spasme ale vaselor sangvine din intestin, și în așa condiții, absorbția este dificilă (pentru sirop), în astfel de situații poate fi administrat antipiretic în formă de injecție, dar acest fapt trebuie de coordonat cu medicul.

4) Doza administrată este prea mică.

Dozele acestui preparat antipiretic, trebuie să fie urmate cu strictețe. O Supradoză poate avea efecte drastice, chiar letale.  Astfel, dacă s-au administrat mai mult de 5-8 gr. de paracetamol, atunci în următoarele 1-3 pot apărea următoarele semne de intoxicație:

  • Greață și vomă
  • Anorexie
  • Dureri abdominale

Dacă dozele au fost mai mari, atunci organismul va manifesta următoarele simptome:

  • Omul este agitat, apare delirul;
  • Imobilitate și insensibilitate completă;
  • Comă ;
  • Hipotermie moderată;
  • Respirație îngreunată;
  • Hipotensiune arterială;
  • Tahicardie;
  • Șoc.

Dacă apar aceste semene URGENT solicitați asistență medicală.

Metode de combatere a intoxicației sunt:

1)       Spălături ale stomacului ;

2)       Administrarea sorbenților (cărbune activat, filtrum, smecta, enterosgel, etc.);

3)       Inducerea vomei;

4)       Administrarea de glucoză, intravenos;

5)       Administrarea vitaminei;

6)       N-acetilcisteina  – remediul principal, el reprezintă un donator pentru a restabili rezervele hepatocelulare de glutation.

Remarcă !  Paracetamolul este toxic pentru mamifere (cîini, pisici, vaci, etc). La cele mai mici doze animalele pot să moară.

Paracetamol este un antipiretic  care are cele mai puține reacții adverse. Totuși, în supradoze moderate  are loc o intoxicație gravă și lezare serioasă a ficatului prin degenerarea celulelor sale (citoliza) pînă la mortificarea țesuturilor (necroza) care duce în mod iminent spre insuficiență hepatică.

La fel, același efect, poate fi observat dacă se administrează  doze normale de paracetamol, dar concomitent  cu alcool sau antihistamine, fenorbital, glucosteroizi, acidul cetacrinic (inductori ai fermenților citohromului P-459) paracetamolul are efect hepatotoxic.

            Din acest motiv, este necesar de a informa medicul despre preparatele pe care le primiți în paralel cu paracetamol și de a fi precauți  la administrarea dozelor.  Iar atunci cînd e vorba de copii, orice medicament  trebuie coordonat cu medicul.

 

3 Replies to “Paracetamol”

  1. Pingback: Sputa analiza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*