Dacă copilul  s-a îmbolnăvit este important de a ține la control variațiile de temperatură. Astfel, măsurările se vor face cel puțin dimneașa, la amiază și seara. În perioada critică temperatura se va măsura la fiecare 30 min (la necesitate).

E bine de a înregistra datele, astfel medicul studiind dinamica lor va dispune de mai multe informație privitor la desfășurarea bolii.

Este important ca copilul să fie liniștit atunci cînd se fac măsurările, să nu plăngă, să nu strige, etc. Dacă se va măsura în subraț  sau pe frunte, atunci ne vom asigura ca să nu fie transpirație ștergîndu-le, preventiv, cu un ștergar uscat.

             Pentru a măsura temperatura corpului avem la dispoziție următoarele tipuri de termometre:

1) Termometru cu mercur

La momentul actual este cel mai răspîndit în lume. Poate fi folosit numai în subraț.    Înainte de măsurare se va  scutura termometru, sau se va ține sub un jet de apa rece, astfel încît colona de mercur să indice mai puțin de 35 °С.

  Avantajele termometrului de mercur: este ieftin, arată temperatura cu exactitate.

 Dezavantaje: este fragil, timp de măsurare îndelungat (10 min).

 

2) Termometru electronic

Avantaje: Se poate de măsurat cu el oriunde, subraț, rect, în gură, se vede clar ce temperatură este, nu sunt scumpe, timp de măsurare 3-5 min, sunt solide – nu se strică asemenea termometrelor cu mercur.

Pentru a măsura rectal temperatura, vîrful termometrului îl vom unge cu vaselină sau ulei pentru copii.

Dezavantaje: Un termometru de calitate proastă nu va indica temperatura corect, necesitatea schimbării bateriei, unele nu sunt rezitente la apă, astfel adesea ele ies repede din funcție.

3) Termometru cu infraroșu

Aceste termometre sunt folosite pentru a lua temperatura de pe frunte, tîmplă sau ureche. Cele pentru ureche nu pot fi folosite pentru copii mai mici de 3 luni, deoarece fiziologiei urechiușilor celor mici nu  permite ca să măsurăm temperatura coprului corect.

În schimb termometrul este foarte util în caz cînd copilul suferă de otită unilaterală. La urechiușa afectată temperatura va fi mai mare decît la cea sănătoasă. Astfel, mama va putea diagnostica ușor care ureche provoacă suferință copilașului.

Exactitatea acestor termometre se datorează faptului că cerumenul din ureche nu oprește razele infraroșii, astfel, principil de lucru este următorul: Termomtrul fixează ce temperatură emană timpanul (temperatura timpanului este foarte aproape de temperatura internă a corpului) și ne afișează rezultatul pe ecran.

Avantaje: Sunt cele mai precise la moment, pot fi utilizate pentru a diagnostica la care ureche este inflamație, timp de măsurare  – 1-2 secunde, nu sunt fragile.

Dezavantaje: Sunt cele mai scumpe, nu pot fi folosite pentru copii mai mici de 3 luni, dacă copilul are otită la abmele urechi, temperatura  arătată nu va fi corectă.

Recomandare :   Pentru a asigura  corectitudinea măsurărilor, periodic, termometrele, se vor testa, prin  comparație cu un termometru obișnuit, astfel se vor evita erorile.

 

Citeste mai  mult:

Am spart termometrul, ce facem ?

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

Temperatura joasă la copil, cauze, soluții

Febra la copil – lucruri interzise !

Febra la copil – lucruri ce trebuie de știut !

Combaterea febrei în mod medicamentos

Combaterea febrei, metode fizice

Tipuri de febră la copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*