Home » Sănătatea mamei și copilului » Febră la copil » Febra – ce și cît bem ?

Atunci cînd temperatura corpului este ridicată, copilul trebuie să bea cît mai multe lichide, deoarece prin respirație și transpirație el pierde mai multe lichide decît în stare normală.

Menționăm că ceaiurile din zmeură stimulează transpirația, din acest motiv pentru o perioadă scurtă vom obține o scădere a temperaturii, după care va urmă o nouă ridicare.  Pentru a evita ridicare din nou a febrei este indicat  ca ceaiul din zmeură să se bea după ce preventiv copilul a mai consumat alt lichid, în cantitate abundentă (nu mai puțin de 1 l).

Ceaiul negru acționează ca diuretic și va favoriza în așa mod deshidratarea. Propuneți copilului și  altă băutură.

Copiilor mici l-i se va administra lichidele în cantități mici, deoarece o cantitate mare de fluid poate provoca vomă.

Sunt binevenite și soluțiile pentru rehidratare, cum ar fi : Reghidron, Orasan, Ghidrovit,  Reghidrare, Humana Electrolit, Gastrolit, Maratonic, Gliucosolan, etc., aceste prafuri pot fi găsite în orice farmacie.

În condiții de casă poate fi pregătită următoarea soluție pentru rehidratare:

1 litru de apă fiartă;

2 linguri de zahăr;

1 linguriță de ceai de sare de bucătărie;

1 linguriță de sodă de mîncare.

 

În general, atunci cînd este febră copilul poate să bea orice lichid preferă, important e sa nu fie gazată, aceasta poate fi : apă potabilă obișnuită,  apă minerală negazată, compoturi din fructe, pomușoare, fructe uscate, sucuri, ceaiuri, etc. Important e ca copilul să bea pentru a preveni deshidratarea.

Temperatura lichidului trebuie să fie aproximativ egală cu  temperatura corpului. În așa fel vom mări viteza de absorbție a apei. Apa se absoarbe din intestin, atunci cînd temperatura sa este egală cu temperatura corpului. Astfel, dacă apa va fi mai rece decît temperatura corpului apa nu se va absorbi în organism pînă nu se va încălzi și invers, dacă va fi mai cladă – pînă nu se va răci.

 

   Cît lichid ?

Dar cum vom  ști dacă copilul nostru consumă suficient lichid ?  Avem următorul criteriu: dacă este suficient lichid în organism, atunci copilul se udă cel puțin o dată în 3 ore. dacă acest lucru nu are loc, aceasta înseamna că copilul este deshidratat.

Dacă copilul nu vrea să bea atunci insistați, insistați sau puteți recurge la  șantaj  (ex. vei primi păpușa nouă  cumpărată de  tata dacă vei bea tot compotul  din castron, etc) , dacă copilul refuză, altă alternativă ar fi  să-i picurați, cîte puțin, în guriță (jetul de lichid îl vom direcționa spre obraz),   cu o seringă (fără ac desigur) soluțiile pentru rehidratare.

Dacă copilul acceptă să bea , atunci el poate alege orice lichid dorește, dar dacă este nevoie de a-i picura cu seringa atunci e de preferat sa-i picurăm soluție destinată pentru rehidratare, ea este cea mai potrivită în aceste situații.

      Reținem: Pentru un copil cu temperatură aportul de lichide este vital,  dacă nu dorește să bea – insistați, căci dacă nu va bea, alternativa este picurătoarea de la spital, iar deshidratarea implică complicații ulterioare ale bolii, ceea ce, desigur noi nu ne dorim !!!  În cazul stărilor febrile, copilului, indiferent de ce mănîncă (chiar dacă e alimentat la sîn) i se vor da, suplimentar, lichide.

 

Citeste mai mult:

Simptomele deshidratării la copil

Feba la copil – lucruri ce trebuie de știut !

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

Cum măsurăm corect temperatura

Tipuri de termometre

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*