Home » Sănătatea mamei și copilului » Febră la copil » Combaterea febrei, metode fizice

Astfel, în continuare vom discuta despre modalități de diminuare a febrei, fără utilizarea medicamentelor.

Pentru a scădea temperatura este vom realiza următoarele acțiuni:

1) Temperatura în cameră trebuie să fie între 18 -22 ° С,  umiditatea 50 – 70 %, iar camera regulat aerisită.

Într-o cameră fierbinte și cu aerul uscat copilul care are febră se va deshidrata mai mult și prin urmare temperatura va crește, iar forțele sale vor scădea.  Totodată, copilul își reglează temperatura corpului și prin plămîni, astfel el inspirînd un aer de 18 ° С  el se va răcori mai mult decît dacă inspiră un aer de  25 ° С.   Altfel spus, cantitatea de căldură cedată de corpul copilului va fi mai mare dacă în cameră vor fi 18 ° С și mult mai mică dacă în cameră va fi 26  ° С .

La fel, este foarte importantă umiditatea. De ce ? Pentru că în  mucozitățile nazale și cele din gît sunt substanțe active (prostoglandine) care distrug virușii și bacteriile.  Anume ele formează imunitatea locală care reprezintă bariera primară pe care, organismul nostru, o pune în fața infecțiilor. Datorită acestor mucozități virușii nu se pot fixa pe membranele celulare.

Astfel, menținînd nivelul de umiditate  în jur de 50 – 70 %  asigurăm condițiile necesare organismului de a lupta cu boala.

Aerisirea camerei este importantă prin faptul că în aerul static, agenții patogeni, pot trăi foarte mult timp și pot păstra proprietățile  lor agresive, dar într-un aer care se mișcă ei mor practic instantaneu. Astfel, aerisirea reprezintă o metodă sigură de curățire a aerului de bacterii și viruși. Dacă nu vom respecta această recomandare, riscăm să ne ciocnim cu o revenire a bolii sau cu molipsirea și a altor membri ai familiei.

 Reținem ! Copiii suportă mai ușor febra dacă în cameră aerul este răcoros, umed și curat.

2) Dați copilului să bea cît mai mult .

În stările febrile organismul are nevoie de mai multe lichide. Pentru a compensa această necesitatea îi vom da copilului să bea orice lichid negazat pe care îl preferă. Important e să bea cît mai mult.

Menționăm că copiii care sunt alimentați la sunt tot au nevoie de lichid suplimentar, dat fiind faptul că laptele este mîncare și nu băutură.

3)  În nici într-un caz nu-l vom forța să mănînce. Hrănirea numai la cerere.

Atunci cînd organismul se confruntă cu un agent patogen, ficatul își direcționează forțele sale spre combaterea infecției, din acest motiv funcția de digestie este diminuată, fermenții nu sunt atît de activi. De aici vine și lipsa poftei de mîncare pe parcursul bolii.  În aceste situații copilul va fi hrănit atunci cînd va cere și în cantitatea pe are el o solicită.

Surplusul de alimente va face mai mult rău, deoarece insuficiența temporară de fermenți va determina ca în intestin să ajungă mîncare parțial digerată, ceea ce crește enorm riscul de alergie alimentară. Iar organismul va fi forțat să piardă energia pentru digerarea hranei și nu pentru a lupta cu boala.

4) Dacă copilul refuză să mănînce propuneții lichide hrănitoare. În acest scop sunt bune  supele fie din carne sau legume, compoturi din fructe uscate. Orice boală epuizează organismul și este bine ca să suplinim necesarul de vitamine, proteine, glucide și grăsimi. Nu este bine ca copilul să țină foame, dar nici nu-l forțați să mănînce, încercați o strategie de mijloc: mîncare cît mai lichidă și în  cantitatea solicitată de copil.

 5) Îmbrăcați copilul subțire, nu-l înveliți gros. Astfel vom asigura cedarea surplusului de temperatură.

6) Dacă copilul este mai mărișor atunci poate face un duș calduț.

Aceasta va scădea temperatura corpului cu 1 -1,5  ° С. Dușul cu apă rece este contraindicat.

7) Ștergeți copilul cu apă caldă.

Temperatura apei va fi aproximativă cu temperatura corpului. Dacă apa va fi prea rece aceasta va determina spasme ale vaselor sangvine, ceea ce va diminua cedarea căldurii, iar temperatura  organelor  interne va crește, crescînd, astfel, și riscul complicațiilor. Din aceste motive băile reci sunt, la fel, interzise.   O altă consecință suportată de copil dacă apa cu care îl ștergem va fi mai rece decît temperatura corpului este ca aceasta va genera firsoane care vor duce mai mult la creșterea temperaturii. (Diferența de temperatură dintre apă și corp este percepută de organismul dezorientat de boală ca o  suprarăcire și acesta  prin frisoane începe să o compenseze producînd și mai multă căldură, ridicîndu-și, astfel, temperatura )

Este important de  șterge copilul în zonele unde trec vasele sangvine principale: frunte, tîmple, ceafă, subrațe, încheieturi, zona înghinală. Sîngele trecînd pin aceste zone se va răcori datorită evaporării apei.  Ștergerea cu apă va dura aproximativ 20-30 min. Prin această metodă temperatura poate fi coborîtă cu un grad.

Dacă copilul tremură încetați procedura, deoarece tremurul va încălzi organismul mai mult.

Măsurați temperatura cît mai des, dacă ea se ridică atunci este necesar de a recurge la metodele medicamentoase de combatere a febrei.

ATENȚIE !

Categoric nu vom șterge corpul copilului cu spirt, oțet, sau țuică. Aceste substanțe se  absorb foarte rapid prin pielea copilului și intoxică organismul (fie cu alcool sau cu acid). Foarte mulți copii și-au pierdut viața în urma acestor “proceduri medicale”.  Organismul  este slăbit de boală și trebuie să lupte cu infecția, iar intoxicația cu alcool sau acid va diminua și mai mult forțele sale, iar rezultatul NU va fi îmbucurător !

La copiii mici pentru ștergere este recomandată numai apa (fără adaosuri suplimentare alcool sau oțet), de temperatura corpului.

 

Rețineți ! Dacă metodele fizice nu sunt suficiente atunci se recurge la antipiretice, DAR, ele  vor fi eficiente numai creând un climat adecvat în camera copilului (aerisire, umezire, și regim de temperatură răcoros), hidratînd copilului și îmbrăcîndu-l (învelindu-l)  subțirel. 

      Recomandările de mai sus trebuie de respectat pentru a ușura suferința micuțului și pentru a-l ajuta să se facă sănătos.

 

Citeste mai mult:

 

Feba la copil – lucruri ce trebuie de știut !

Simptomele deshidratării la copil

Febra la copil – lucruri interzise !

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

Cum măsurăm corect temperatura

Febra la copil mai mic de un an – cînd chemăm de urgență medicul

Simptomele deshidratării la copil

Tipuri de febră la copii

One Reply to “Combaterea febrei, metode fizice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*