Sfârcuri crăpate
Cea mai bună metodă de lecuire a sfîrcurilor crăpate este prevenirea. Motivele de ce apare această problemă sunt:
– Copilul este pus incorect la sîn; (detalii: Poziții de alăptare )
– Copilul nu suge corect ;
Copii se învață a suge lapte din primele ore după naștere. Pentru ca bebelușul să-și formeze deprinderi corecte de a mîncare la pieptul mamei este important ca femeia să urmărească, cu strictețe, ca odorașul să apuce bine mamelonul.
( Detalii: Poziționarea corectă a copilului la sîn ! )
– Mamelonul este spălat, des, cu săpun, ce usucă mult pielea, sau prelucrați sfîrcurile cu diferite soluții spirtoase, de exemplu: verde de briliant.
Pentru a evita crăparea mamelonului, care provoacă discomfort în timpul alăptării, iar uneori și după, respectați următoarele reguli:
1)Pentru a menține igiena sînilor, în timpul alăptării, este suficient de a face duș și de a schimba sutienul zilnic. La fel, puteți utiliza absorbante pentru sâni, dacă este necesar.
2) Puteți utiliza cremuri diferite pentru sîni, care sunt bogate în grăsimi și astfel mențin nivelul necesar de apă și lipide din piele.
Unul din astfel de cremuri este Purelan. Este constituit din 100 % lanolină, care previne foarte bine crăparea sfârcurilor, dar, nu lecuiește rănile existente.
Plusul cremei Purelan, constă în faptul că nu este necesar de a spăla mamelonul înainte de alăptare.
Puteți utiliza crema Bepatem, sau soluție uleioasă de vitamina A, dar acest produs trebuie spălat de pe sîni înainte de hrănirea bebelușului, ceea ce implică, din nou, folosirea săpunului, care, după cum am menționat anterior, usucă pielea.
3) Utilizați laptele propriu ;
Necătînd la multitudinea de produse sintetice pe care le putem procura, la îndemîna mamei ce alăptează, este cel mai bun remediu – laptele propriu.
Un așa amalgam de efecte tămăduitoare, industria nu ne poate asigura. Numai laptele matern dispune de tot complexul necesar. ( detalii: Componența laptelui matern )
Acest “medicament” este cel mai sigur și cel mai inofensiv pentru sănătatea mamei și a bebelușului.
Adesea efectul tămăduitor al laptelui este subapreciat. Dar, femeia care alăptează, poate folosi laptele pentru preveniera/tratarea crăpăturilor mameloanelor, deoarece el, conține grăsimi – ce ușor se obsorb în piele, menținînd astfel nivelul optimal de apă și componente nutritive.
În plus, laptele formează pe sfîrc o peliculă protectoare ce reprezintă o barieră pentru diverse microorganisme.
Și cel mai important moment este că în laptele matern sunt prezente o cantitate mare de imunoglobuline capabile să lupte cu infecțiile ce s-ar putea dezvolta între crăpături.
Detalii :
Factori imunitari ai laptelui matern
Factori antivirali din laptele matern
Factori antibacteriali din laptele matern
În laptele matern se găsesc o mulțime de vitamine, într-o formă ușor asimilabilă care au efect de regenerare a pielei (Vitamina A, D, E, etc)
Detalii : Vitaminele din laptele matern
Astfel, dacă aveți sfîrcurile crăpate le ungeți cu puțin lăptic și lăsați-le să se usuce la aer. Iar dacă nu aveți crăpături, atunci le preveniți prin faptul că prelucrați sfîrcurile, cu lapte, înainte și după fiecare hrănire. Procedura poate fi făcută și între alăptări.
Tratarea mameloanelor crăpate
Dacă, totuși, necătînd, la toate eforturile, aveți sfîrcurile crăpate, atunci este necesar de a le vindeca cît mai curînd.
Crăpăturile de la nivelul mamelonului fac ca alăptarea să fie dureroasă – ceea ce are impact negativ asupra procesului de eliberare a laptelui (se deminuează reflexul oxitocinului).
Detalii: Producerea laptelui matern
Totodată, leziunile de pe sfîrcuri reprezintă o poartă de intrare pentru diverse infecții. Aceasta este periculos pentru mamă, deoarece crește considerabil riscul de a dezvolta mastită. Iar pentru bebeluș – de a obține o infecție, în timpul alăptării, din crăpăturile de pe sîn.
Astfel, pentru a trata crăpăturile sfîrcurilor faceți următoarele:
1) Pentru a diminua durerile ce le simțiți în timp ce alăptați folosiți apărători pentru sîni.
2) Utilizați remedii speciale pentru tratarea sfîrcurilor:
– Cremuri;
– Ulei de cătină – bogat în vitamina A și are efect de regenerare a țesuturilor;
– Laptele matern .
3) Urmăriți ca copilul să fie corect plasat la sîn.
Important : dacă situația nu se ameliorează timp de cîteva zile, atunci consultați, neapărat, medicul !
4) Sunt foarte utile absorbantele pentru sîni, care pot fi purtate sub sutien, astfel micșorîndu-se contactul cu țesătura se diminuează și iritația mamelonului.
5) Folosiți sutiene specliazate pentru alăptare, ele sunt dotate cu găurele care permit ca aerul să circule – ceea ce favorizează vindecarea rapidă a crăpăturilor de pe mamelon.
6) Faceți cît mai mult timp băi de aer, atunci cînd aveți posibilitate, acesta va contribui mult la lecuirea rănilor.
7) Nu înfometați copilul, este lucru știut că un copil foarte flămînd suge atît de lacom la sîn, încît ușor traumează mameloanele.Hrăniți la cerere, astfel, riscul că veți pune la piept un bebeluș supărat și agitat e mai mic, iar un copil liniștit suge mai calm și probabilitatea de a obține leziuni este mai mică.
Probleme care apar în timpul alăptării pot fi depășite și nu se compară cu bucuria pe care o simte mama și copilul atunci cînd sunt alături, ca un tot întreg.