Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Candidoza mameloanelor

Candidoza este unde din bolile cele mai răspîndite. Ciupercile Candida albicans pot să localizeze pe diferite mucoase ale corpului.
Candidoza sfîrcurilor, de ceele mai multe ori se diagnostichează vizual și după senzațiile femeii. Putem da analize de pe mamelon, dar această probă nu este întotdeauna veridică.    Anume din aceste motive, adesea, punerea diagnozei reprezintă o dificultate pentru medici.

Oricum, dacă, aveți presupuneri că suferiți de candidoza mameloanelor, consultați medicul care va prescrie tratamentul adecvat anume pentru cazul concret. Informația expusă mai jos este, doar pentru ajutor, dar nicidecum nu substituie discuția cu specialistul.

Candidoza la mameloane – simptome  

Culoarea roz aprins a sfîrcului este un criteriu de depistare a infecției cu Candida

1) Sfîrcurile pot fi inflamate,  crăpate,cu aspect  de solzi, sfîrcurile pot fi umede sau pot avea  bule mici.

2) Culoarea sfîrcurilor este roz aprins, de cele mai multe ori.

3) Mama simte mîncărimi la nivelul mamelonului.

4)  Sfîrcurile sunt foarte dureroase. Senzația de durere începe la suprafața mamelonului  și se afundă, adînc în sîn. Acest discomfort durează pe tot parcursul alăptării și nu se diminuiază după ce copilul a fost luat de la sîn (în cazul în care durerea e provocată de poziționarea incorectă, la sîn, a bebelușului, atunci ea încetează imediat după finisarea alăptatului).

5) Uneori durerea acută radiază de la sfîrc spre spate sau mînă.

 

6) Mameloanele sunt foarte sensibile, ele se irită de la concatul cu țesătura hainei, uneori chiar dușul obișnuit sau cea mai mică atingere provoacă durere, mamele descriu această senzație
ca : injecții cu ace fierbinți.

7) În unele cazuri sfîrcurile arată normal, fără nici o modificare a aspectului, doar că sunt foarte dureroase (situația este similară cu cea atunci cînd copilul are candidoză bucală, dar depuneri albe lipsesc) sau mameloanele pot arăta ca și cum ar fi pur și simplu crăpate, fără indicii concrete ale infecției.

8 ) Mama poate suporta acutizări ale bolii : candidoza genitală, a unghiilor, sau depuneri albe pot apărea la colțurile gurii.

 

Factorii de risc ce provoacă candidoza sfîrcurilor

1) Mama a primit antibiotice.  Utlizarea antibioticelor favorizează creșterea ciupercilor prin distrugerea bacteriilor care prin activitatea lor stagnează dezvoltarea lor.

2) Mamele care au născut prin cezariană riscă mai mult să se îmbolnăvească de candidoză decît cele ce au născut natural.

3) În timpul sarcinii mama a avut candidoza vaginală.  Aceste cazuri sunt dese, doarece estrogenul din sîngele matern determină ridicarea nivelului de glucoză, care la rîndul ei favorizează creșterea ciupercilor.

4) Sfîrcurile mamei sunt crăpate și nu sunt  lecuite timp îndelungat, 2-3 săptămîni.

5) Mama primește anticoncepționale hormonale.

6) Mama suferă de o boală cronică, cum ar fi diabetul saharat sau anemie.

Impactul candidozei asupra alăptării

Dacă mama suferă de candidoză atunci ea riscă să aibă mai puțin lapte. Și iată de ce … Dat fiind faptul că femeia are dureri mari în timpul alăptării, durata hrănitului la sîn este mai mică decît de obicei, din acest motiv, pipetul poate să nu se golească complet, ceea ce duce la micșorarea lactației. Situația se agravează și mai mult dacă și copilașul suferă de candidoză bucală.  El nu suge eficient din cauza durerii și a inflamației.

Astfel, candidoza poate fi cauza blocării canalelor lactofore și a mastitei.
Candida trăiește în mediu cald și umed, din acest motiv, infecția paote trece depe sfîrcurile mamei în cavitatea bucală a copilului și invers.

Dacă ori mama ori copilul are candidoză, oricum, trebuie lecuiți ambii, chiar dacă unul dintre ei nu are simptomele caracteristice. În caz contrar, este mare riscul de revenire a infecției peste 1-2 săptămîni.

 

Tratamentul candidozei la mameloane

Mai întîi de toate, consultați medicul, pentru a exclude alți factori ce pot ptovoca dureri ale sfîrcurilor. Asigurați-vă că copilul apucă corect mamelonul, că nu e vorba de mastită, herpes, exeme, psoriaz…etc.

Dacă  diagnoza de candidoză a sfîrcurilor s-a adeverit atunci puteți urma următorii pași:

1) Alăptați mai des, dar mar mai puțin timp. Începeți hrănitul cu sînul care e mai puțin inflamat. Dacă aveți dureri foarte mari , atunci puteți stoarce laptele și să hrăniți copilul cu seringa, cănuța sau biberon pînă cînd durerea va slăbi.

2) Spălați-vă pe mîini cu apă caldă și săpun înainte, după alăptare, după viceu, după ce ați schimbat scutecul, etc. Asigurați-vă o igienă riguroasă.  (Acest sfat trebuie de respectat chiar dacă nu aveți candidoză).

3) Beți ceai verde, de 3-4 ori pe zi. El va contribui la curățirea organismul de surplusul de  drojdii.

4) Nu consmumați  produse care conțin mult zahăr, drojdii (bere, vin, băuturi gazate dulci, pîine, deserturi, lapte condensat, etc.)

5) Puteți bea lacto- și bifidobacterii, care vor ajuta organismul să lupte mai ușor cu infecția.

6) Prelucrați sfîrcurile cu soluție de sodă de mîncare, 1 linguriță de sodă  o dizolvați într-un pahar cu apă. Procedurile le faceți după fiecare hrănire, cît mai des și lăsați sînii să se usuce la aer liber, timp de 7-14 zile.
Această metodă nu este una dintre cele mai eficiente, dar puteți încerca.

7) Utilizați cremuri antimicotice: Nistatin (cremă), Monistat, Nizoral (conține ketoconazol), etc. Rugați medicul să vă prescrie unul anumit.

8 ) Dacă durerile sunt acute, utilizați cremul după fiecare alăptare (6-8 ori pe zi ) în primele 24 ore. După care , îl puteți folosi de 3-4 ori zilnic.

9) Dacă inflamația este foarte mare, atunci puteți folosi emulsie de sintomicină (neapărat spălați pieptul înainte de alăptare), suplimentar la crema antifungică.

10)  Faceți cît mai multe băi de aer, aceasta va favoriza cicatrizarea rapidă a rănilor și va stopa infecția.

11) Evitați să utilizați absorbante pentru sîni. Dacă nu aveți alternativă, atunci schimbațile cît mai des, minim după fiecare hrănire.

12) Folosiți lengerie din țesătură naturală. Evitați hainele strîmte.

13) Dacă stoarceți laptele atunci hrăniți copilul cu el, nu-l depozitați și nu-l înghețați. La temperaturi joase ciupercile nu se distrug.

14) După 24-48 ore de tratament cu cremuri antimicotice ar trebui să simțiți o ameliorare a situației. Dacă nu, atunci încercați alt tip de cremă. Uneori, infecția mameloanelor cu candida nu poate fi lecuită local, ci necesită tratament sistemic, care poate fi administrat numai de medic.

15) În nici într-un caz nu utilizați  glicerina boraxată. Ea este toxică și nu se admite pentru mamele care alăptează, pentru femeile însărcinate și pentru copii.

Tratamentul candidozei, adesea, necesită destul de mult timp, pentru ca infecția să dispară complet.  Unele femei sunt mai predispuse pentru a face candidoză decît altele, important e să urmăriți cum vă simțiți după tratament, pentru a nu trece cu vederea o reinfecție.

Multe mămici, atunci cînd se confruntă cu această problemă sunt dispuse să înceteze complet alăptarea. Dar, rețineți, că dacă înțărcați copilul, oricum va trebui să tratați  candidoza. Astfel, încetarea alăptării nu va rezolva această problemă. În schimb, dacă veți menține lactația, vă veți bucura, în continuare, de momentele frumoase pe care le oferă hrănirea la sîn.

Citește mai mult:

Sfârcuri crăpate

Cînd alăptarea este interzisă

Apărători pentru sîni

Mama are temperatură, putem hrăni la sîn ?

Laptele de mamă toxic ?

Greutate mică la copilul de 0-1 an

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*