Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » De ce laptele animalelor nu e bun pentru bebeluși ?

Cel mai bun lapte pentru hrana unui copil este laptele mamei. Laptele  dobîndit de la animale tot reprezintă un produs valoros,  deoarece el conține majoritatea elementelor necesare pentru creșterea și dezvoltarea bebelușului (grăsimi, proteine, glucide, vitamine, săruri minerale, etc.)

În pofida la toate acestea, la momentul actual, Organizația Modială a Sănătății,  nu recomandă de a hrăni copiii cu lapte nediluat.

 

Totuși cea mai bună hrană pentru sugari rămîne laptele matern, iată de ce:

– Este steril (dacă copilul primește lapte direct din sînul mamei);

– Este ideal balansat, în conformitate cu necesitățile copilului;

Laptele matern e ușor digerabil și se asimilează bine în sistemul digestiv imatur al copilului.

În așa fel laptele matern asigură copilașului totalitatea componentelor necesare pentru creștere și dezvoltare într-o formă convenabilă pentru micul oranism.

Totuși, chiar dacă mama are lapte, adesea bunicile, mamele și străbunicile noastre, fiind îngrijorate de sănătatea micuțului încearcă să hrănească bebelușii suplimentar cu lapte de la animalele domestice, fie de capră sau vacă. De ce nu e bine să facem acest lucru ?

De ce nu e bine să hrănim bebelușul cu lapte de vacă ?

Laptele de vacă, nediluat, conține prea multe minerale: calciu, fosfor, natriu, clor, caliu (potasiu), magneziu. Sistemul excretor al micuțului nu este încă complet maturizată, iar așa o doză de săruri minerale crește semnificativ încărcătura asupra lui, ceea ce poate duce la boli ale rinichilor.

–   Laptele de vacă este foarte bogat în proteine și spre deosebire de laptele matern, proteina de bază este caseina și nu albuminele. caseina reprezintă un factor alergizant foarte puterinc, iar copilașul s-ar putea alege cu dureri de burtică și alergie.

– Laptele de vacă este bogat în cazein, care se digeră greu în sistemul digestiv al copilului.

– Laptele de vacă este sărac în glucide, iod, zinc, cupru, vitaminele C și E, aminoacizi, acizi semisaturați care sunt vitali pentru dezvoltarea creerului micuțului.

-Laptele de vacă este sărac în fier. Copilul riscă să facă anemie,dacă va fi hrănit numai cu lapte de vacă.

– Acidul folic, taurinul  lipsesc în laptele de vacă.

– Consumul regulat de lapte de vacă poate să provoace la copil hemoragii ale tractului digestiv, mai ales dacă copilul este mai mic de 6 luni.

– Consumul de lapte de vacă pîna la vîrsta de un an reperzintă un factor de risc pentru a dezvolta diabet de tip I. Din acest motiv, copiii în căror familie sunt persoane ce au probleme cu diabetul laptele de vacă se va exclude pînă la vîrsta de 1 an.

De ce nu e bine să hrănim bebelușul cu lapte de capră ?

Laptele de capră este mai bogat în cazein decît laptele de vacă.

– Ca și laptele de vacă, laptele de capră conține prea multe săruri minerale, vitamine, pentru  copil, ceea ce influiențează negativ sănătatea rinchilor.

– Dacă vom dilua laptele de capră pînă la nivelul inofensiv, atunci propritățile sale benefice se vor pierde.

– În laptele de capră este foarte puțin acid folic (necesar pentru producerea sîngelui), ceea ce dezvoltă o  anemie provocată de dificiența de acid folic, care este suportată mult mai greu decît anemia de fier.

– Nivelul ridicat al acidului caproic și caprylic din laptele de capră poate intoxica organismul firav al bebelușului.

– Raportul dintre calciu și fosfor nu este echilibrat, ceea ce micșorează nivelul de absorbție a acestor elemente.

Laptele de capră conține foarte puțină vitamina A și D.

– Laptele de capră (chiar în comparație cu laptele de vacă) este prea gras. Copiilor pînă la 12 luni nu le ajung fermenți pentru a digera, cu succes, acest produs. Pentru copiii mai mari acest lapte este un produs foarte valoros, mai alesm pentru valoarea sa energetică.

– Hrănira copilului mai mic de 1 an, cu lapte de capră poate duce la hemoragii intestinale.

Cel mai apropiat lapte, după componența chimică cu laptele matern este laptele de măgar, doar că este mai puțin gras.

Din cele mai vechi timpuri, mamele hrăneau copii anume cu acest lapte. La moment, e destul de greu de găsit lapte de măgar, dar ați putea încerca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*