E suficient de gras laptele meu ?
Cînd am devenit mamă, una din primele întrebări care mi-a apărut a fost: este oare suficient de gras laptele meu ? Primește oare bebelușul cantitatea necesară de grăsimi ?
Pentru a răspunde la aceste întrebări am citit mult și, în acest articol, voi expune ceea ce am reușit să aflu la tema dată pentru a ajuta și alte mămici.
Componența laptelui matern este individuală la fiecare mămică și e în strînsă dependență de necesitățile propriului copil. Totuși de unde apare problema “grăsimii laptelui” ?
Adesea mamele se ciocnesc cu așa situație (cum a fost și în cazul meu): Copilul stă la sîn 24/24, dar adaugă puțin în kg, după care vine medicul și zice că laptele mamei este slab, că conține puține grăsimi și din acest motiv copilul ia puțin în greutate. Următorul sfat poate fi : de a hrăni copilului cu supliment sau mama trece la o dietă specială.
În cazul meu, s-a încercat o dietă specială, cu produse bogate în grăsimi, dar din păcate rezultatul nu a fost nici pe departe îmbucurător, din cauza produselor bogate în grăsimi, copilașul a avut o alergie puternică pe tot corpul, adesea laptele prea gras, la copil poate să-i provoace dezechilibru al sistemului digestiv care se manifestă fie prin diaree sau constipație.
În cele din urmă am înțeles că problema nu era de fapt grăsimea laptelui, ci faptul că copilașul nu apuca corect sînul (la mine sînul era mare, iar sfîrcurile plate ceea ce făcea mai dificilă hrănirea la sîn). Din acest motiv el păpa mai mult lapte din față, bogat în lactoză și sărac în fermenți și grăsimi. De aici și venea problema adaosului mic și nicidecum din cauza că laptele nu era suficient de gras.
Astfel, dacă copilașul e pus la sîn corect și alăptarea se desfășoară armonios (copilul bea și lapte din față și lapte din spate), rezultatele nu se vor lăsa mult timp așteptate. De regulă, copiii încep a adauga bine după ce sunt eliminații factorii sus numiți.
În cazul nostru băiețelul în prima lună a adăugat numai 300gr (el mînca preponderent lapte din față numai), dar în luna a doua, cînd copilul a început să primească , în mod garantat, la fiecare hrănire și laptele din spate (am schimbat tactica hrănirii), masa corporală a copilului a crescut cu 1 kg 200gr. :).
Dacă vă confruntați cu o astfel, de problemă, asigurați-vă mai întîi că copilul este pus corect la sîn și mănîncă ambele tipuri de lapte.
În cazul în care alăptarea este organizată corect, copilașul este mulțumit și crește bine, atunci culoarea, consistența laptelui nu contează. Chiar dacă vă pare că laptele nu e destul de galben, sau că e prea transparent, atîta timp cît copilul crește bine nu este cazul să interveniți, deoarece știm cu toții că organismul mamei produce lapte în strictă corespondență cu necesitățile bebelușului pe care el le are la un anumit moment, din viața sa.
Dar dacă copilul papă tot lăpticu din sînul mamei, dacă el suge corect, iar adaosul masei corporale este mic, atunci consultați neapărat medicul, pentru a exclude (sau a diagnostica) prezența unei patologii.
În unele cazuri medicul poate considera că este necesar de a-i da copilului supliment, cred că ar fi bine să-i urmați sfatul (în pofida literaturii care afirmă invers).
Suplimentul nu va permite ca copilul să slăbească prea mult. Nu cred că este normal să aduci copilul la stare de distrofie pînă cînd vine laptele în cantitate mai mare. Mai rațional ar fi să-i dai copilului hrana în cantitatea necesară pentru ca el să crească și să prindă la puteri, iar atunci cînd veți simți că cantitatea de lapte a crescut (vezi, Cum sporim lactația ? ), puteți încetișor să scoateți suplimentul, detalii la :Suplimente alimentare pentru copil în timpul reluării lactației !!! .
Nu lăsați copilul să sufere foame !!! Aceasta nu va aduce mai mult lapte gras și sănătate pentru bebeluș, căci dacă nu veți asigura copilului hrana necesară, el va slăbi din ce în ce mai mult și nu va avea putere să stimuleze pieptul, astfel încît, să-l facă să producă lapte în cantitatea și componența necesară.
Un copil slăbit de foame nu se dezvoltă armonios și nu dă semnalele necesare organismului mamei pentru a produce un anumit fel de lapte (cu un procent mai mare sau mai mic de grăsime).
(Mai detaliat citește Alăptarea și sindromul copilului “cuminte” )
Teoria că un copil satisfăcut tace, iar cel nemulțumit plînge NU este întotdeauna valabilă.
Se poate întîmpla și astfel, copilașului nu-i ajunge hrană și lichide, din cauza aceasta el slăbește mult, iar bebelușul devine și mai “satisfăcut” și mai “liniștit” și mai “cuminte”. Părinților nici prin cap nu le trece că poate fi problemă, dar în realitate copilul devine și mai slab, nu are putere să sugă, doarme din ce în ce mai mult. Pe lîngă acestea se poate acutiza hipoglicemia și hiperbilirubinemia (icterul) ceea ce provoacă o somnolență și mai pronunțată. Copilul se poate deshidrata, ceea ce implică atît ajutorul medical de urgență cît și o posibilă internare.
Din aceste motive e mai rațional să-i asigurați hrană prin toate metodele disponibile. Dacă vă este frică că copilașul va renunța la sîn, atunci dați-i supliment din cănuță, linguriță sau o seringă (fără ac desigur).
Desigur laptele matern reprezintă cea mai bună hrană pentru copil, dar aceasta nu reprezintă un motiv ca copilașul să aibă ulterior probleme de sănătate pentru că nu a avut hrană suficientă la o anumită etapă a dezvoltării sale, iar noi părinții, ne luăm responsabilitatea de a merge la un astfel de risc sau nu.
Dacă totuși considerați că problema e în cantitatea de grăsime a laptelui puteți mînca miez de nucă, dar atenție, acest produs este un alergen puternic. Dacă credeți că laptele e prea gras, atunci consumați mai multe lichide, în mediu 2,5 l pe zi (se includ și supele, sucurile, etc.).
Însă de cele mai multe ori, mămicile nu au motive pentru a se îngrijora, căci cantitatea de grăsimi din laptele matern este determinată genetic și corespunde cerințelor nutritive ale copilului în creștere. Adică cantitatea de grăsimi din lapte depinde de vîrsta copilului, de vremea cînd are loc alăptarea (noaptea laptele e mai gras decît ziua, laptele din spate e mai gras decît cel din față, colostrul e mai gras decît laptele matur, etc), de ritmul de creștere a fiecărui copil.
Un fapt interesant are loc la mamele care au născut gemeni și dau fiecărui copil același sîn. Componența laptelui din fiecare sîn al mamei este diferit, adică organismul mamei produce lapte, individual pentru fiecare geamăn în parte (în concordanță cu cerințele individuale ale fiecărui), conform unor mecanisme numai de el știute. Componența laptelui variază, respectiv și cantitatea de grăsimi pentru a suplini cît mai bine nevoile organismului mic, ce se află în creștere și dezvoltare.
Astfel, dacă mamei îi pare că are careva probleme cu laptele mai bine să consultați atît un medic pediatru cît și un specialist în domeniul lactației pentru a vă asigura de corectitudinea deciziilor luate, căci pe cîntar este pusă sănătatea odorașilor noștri.
Sănătate și cît mai mult lăptic pentru bebeluși !
Cît lapte mănîncă copilul hrănit la sîn ?
Greutate mică la copilul de 0-1 an