Alimentația femeilor care alăptează
“Trebuie să mănînci pentru doi !”, “Dacă nu vei mînca- nu vei avea lapte”, “Mănîncă și iar mănîncă ” … aceste sfaturi, le aude mama care alăptează, adesea, de la bunici de la propriile mame, rude. Dar are mama nevoie de o porție dublă de hrană în timp ce alăptează ? Cum trebuie să fie alimentația unei femei ce hrănește la sîn ? În continuare vom vorbi despre aceasta…
Ce trebuie să mănînci ?
– Carne sau pește – în fiecare zi.
Modul de pregătire: coare, fierbere, înnăbușire. Carnea nu va fi grasă. Puteți mînca cîte oleacă de carne pasăre.
– Brînzeturi, cașcaval;
– Chefirul și iaurturi – nu mai mult de 600-800 ml pe zi.
– Laptele de vacă poate fi consumat în doze mici (în cantități mari poate provoca alergii bebelușului) – nu mai mult de 200 ml pe zi; Grăsimea recomandată este de 1 %.
– Fructe ;
– Legume (fie crude, coapte sau fierte, evitați prăjirea);
– Ouă;
– Uleiuri;
– Unt;
– Sucuri, ceaiuri, de dorit verde, compoturi, apă plată;
– Pîine și paste;
– Terciuri;
– Biscuiți.
Cel mai optimal este ca mama să mănînce des, dar cîte puțin.
Dacă mama suferă de alergii, sau disfuncții ale sistemului digestiv, este bine să notăm tot ceea ce mîncăm .În așa fel mai ușor va fi să urmărim dacă copilașul are alergie la careva produs. Alimentele noi le vom introduce cîte puțin, în doze mici.
Astfel, dacă copilul, timp de 3 zile, după ce am mîncat un aliment nou, nu are alergie și nu-l doare burtica, atunci putem conchide că acest produs este tolerat de odoraș. Și din contra, dacă copilașului îi apar pete, puncte pe corp, scaunul este dereglat, bebelușul este iritat atunci mama trebuie să renunțe la produsele pe care le-a mîncat în ultimele 3 zile.
Ce limităm ?
– Alcool
Este un răspuns clar la întrebarea : Cît alcool poate mama să consume în timp ce alăptează pentru anu dăuna copilului ? Răspuns – nimic.
– Laptele și laptele condensat pot să provoace copilului intoleranță alimentară, ce se manifestă prin : alergii, dureri în burtică, iritații în zona scutecului. Mai bine consumați chefir sau iaurturi.
– Crenvurștii și salamurile nu se consideră carne. Încercați să vă deziceți de ele. Puteți consuma astfel de produse maxim 1-2 ori pe săptămînă, nu mai des.
– Introduceți fructele și legumele în alimentația dumneavoastră, treptat, pentru a urmări dacă are copilul sau nu alergie la ceea ce consumați. La fel, reacții nedorite poate avea copilul, dacă mama consumă prea mult dulce.
Ce nu e recomandă de a mînca ?
– Brînzica glazurată;
– Frigărui și orice altă mîncare pregătită în așa fel ;
– Salamuri afumate;
– Conserve și murături;
– Hreanul ,muștarul;
– Cipsuri;
– Cafeaua și băuturile carbogazoase;
– Tort cu multă cremă și cacao;
– Untura, slănina, carnea prea grasă,
– Maioneza;
– Cartofii fri;
– Delicatese din pește;
– Orice alte produse cu un conținut ridicat de coloranți și conservanți;
-Alcoolul și fumatul;
– Ciocolată (risc de alergie);
– Citricele, căpșunile, zmeura, fructele exotice: mango, avocado, kiwi, etc., sunt niște fructe care pot provoca copilului alergii, mai ales dacă mama este alergică.
– Nucile, zahărul, mierea, ouăle – pot prova alergii copilului.
Vreau să remarc, că îi timpul alăptării un factor foarte important este liniștea mamei . Perioada de adaptare este destul de dificilă atît pentru mamă cît și pentru copil. Adesea, pînă la vîrsta de 3 luni, mamele se confruntă cu faptul că copilașul are sistemul digestiv imatur, bebelușul are scaun instabil, colici, iar mama are parte de nopți nedormite și o grămadă de emoții care influențează negativ asupra mititelului.
În astfel de situații, consultați, pentru orice eventualitate specialiștii, dar nu neglijați și “glasul inimii”, căci instinctul matern, rareori cînd greșește.