Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Alăptarea și sindromul copilului “cuminte”

Oare cine din  părinți nu-și dorește ca  bebelușul său să  doarmă toată noaptea?  Oare cine nu se bucură că bebelușul doarme în continuu toată ziua și nu deranjează părinții cu plînsete și țipete ?  

Cîțî părinți oare încearcă să deprindă copilașul să doarmă asemenea maturilor, pe parcursul întregii nopți ?  Dar oare este normal acest lucru ? Oare un copil care doarme în continuu crește și se dezvoltă armonios ?

Din păcate, nu !

Bebelușul care doarme mult și în continuu (la vîrsta de 0-6 luni) pare a fi un adevărat îngeraș, el e foarte cuminte, satisfăcut și  părinților le este ușor să crească un astfel de copil.

Un asemenea bebe doarme foarte mult, plînge puțin și arată satisfăcut.

În conceptul specialiștilor în domeniul alăptării un copil care crește și se dezvoltă normal este un copil “bunișor”, el e sănătos, apucă sînul bine, suge intens și cu poftă laptele mamei, dar, tot mai des, specialiștii se întîlnesc și cu altă categorie de copii “bunișori”. Un bebeluș “bunișor”  și “cuminte” poate să sugă sînul rar/slab/puțin din care motive el nu primește suficient lapte.

În consecință copilașul    “bunișor și cuminte” din cauza insuficienței de hrană devine și mai “cuminte” și mai “satisfăcut” și mai “liniștit”.

Dar, în realitate, bebelușul cel “bunișor și cuminte” slăbește din ce în ce mai mult din care motiv el are mai puține puteri să sugă la sîn, papă mai puțin și doarme din ce în ce mai mult. În plus la aceasta se poate acutiza hipoglicemia și icterul care provoacă o somnolență mai pronunțată. Copilașul, pur și simplu,  se deshidratează.

Aceste situații necesită, în mod obligatoriu, asistență medicală sau poate chiar internare !!!

Rețineți : Un copil sănătos, care a fost născut la termen și este bine adaptat pentru viață poate părea “insuportabil”, “dificil”, “care veșnic se trezește” și care “veșnic” suge sînul.  Copilul poate să sugă sînul întruna, aceasta este normal sau la fiecare oră.

Solicitările bebelușului  de a fi alăptat des au o explicație : stomacul copilului este de mărimea pumnișorului său, iar laptele se digeră foarte repede. Astfel, alăptînd des, mama îi asigură copilului cantitatea necesară de lapte, pe care acesta o primește în porții mici.

Dacă copilul este pus rar la sîn atunci creștem riscul  apariției unor  șir de dificultăți suplimentare, cum ar fi:

1) Copilul nu primește colostru suficient, care este foarte important pentru sănătatea sa prin faptul că îi asigură micuțului protecție de infecții, hrană și lichid.

2)  Copilul poate să aibă dificultăți cu suptul la sîn , mai ales dacă sfîrcurile sunt plate sau înfundate. Cu cît mai des va fi pus bebelușul la sîn cu atît mai bine va fi antrenat să sugă lapte.

3) Suptul des favorizează contracțiile uterine și grăbește restabilirea mamei după naștere.

4) Crește riscul de blocare a căilor lactofore și în consecință, întărirea sînilor. Cu cît mai des copilul suge, cu atît sînii vor fi mai moi.

5) dacă copilul e pus rar la sîn, laptele vine mai tîrziu. Totodată crește riscul ca copilul să piardă mult în greutate.

6) Crește riscul hipoglicemiei.

Insuficiența de hrană induce scăderea nivelului de glucoză din sînge, care, în cazurile mai grave duce la : somnolență, letargie, moleșeală, transpirație abundentă, copilul tresare des, refuză să mănînce, îi vine greu să sugă, respiră des și este palid.

7) Copilul se stopează în creștere și dezvoltare.

8 ) Scade cantitatea de lapte.

 

Uneori copilașul este somnoros și nu manifestă interes față de suptul la sîn, de ce se întîmplă astfel ? Mai jos prezentăm cauzele principale care pot genera astfel de comportament.

1) Nașterea grea, utilizarea medicamentelor pe parcursul nașterii care provoacă somnolență, lipsă de interes față de hrănitul la sîn, copilașul pierde capacitatea de a coordona activitatea de supt la sîn, înghițirea și chiar respirația la sîn.

2) Copilul are icter sau o infecție.

3) Copiii  care suferă de icter și care nu au avut posibilitate să pape colostru, dar au primit în schimb apă sau glucoză.  Astfel, apa și glucoza nu favorizează  eliminarea bilirubinei din organism. Acesta este eliminat din corpul copilului o dată cu grosu. Colostru, în schimb, are efect laxativ și stimulează lucru intestinului, în așa mod, împiedică absorbția bilirubinei din meconiu (care e bogat în bilirubină) direct în  sînge .

4) Poziționarea incorectă la sîn.

Atunci cînd copilul nu apucă corect sînul, el obosește repede, nu suge eficient, adesea adoarme flămînd. Astfel, el își pierde interesul fașă de supt. Soluția este de a insista ca copilașul să prindă corect pieptul mamei căci numai așa el va suge eficient laptele.

 

5) Sînul este prea plin de lapte.

În așa caz, este indicat ca mama să stoarcă puțin lapte. Copilul  apucă mai greu un sîn plin de lapte decît un sîn care este moale și mai puțin plin.

6) Copilul este suprasolicitat de multitudinea stimulilor din mediul exterior. Astfel lumina puternică, gălăgia determină copilul să se “izoleze” de mediu și să adoarmă.

 

Un bebeluș care este somnoros și nu vrea să mănînce necesită neapărat să fie stimulat, trezit și hrănit. Pediatrii recomandă  ca copilul să fie hrănit în mediu de 8-12 ori în 24 ore.  Noapte se poate face o pauză de 4-5 ore.

Fiecare copilaș are ritmul său individual de hrană. Astfel, pauzele între hrăniri pot fi de durată diferită. Cu timpul, mama va determina care metode de stimulare sunt mai potrivite pentru bebelușul ei.  E important ca mama să se asigure, în primul rînd, că copilașul nu are probleme de sănătate care necesită intervenția medicului. Dacă odorașul nu se trezește după 2-3 ore de la ultima hrănire, puteți să-l mai lăsați să doarmă încă vreo 30-60 min, după care încercați sa-l treziți pentru a-l alăpta.

 

Cum trezim bebelușul ?

Cel mai ușor e să trezim copilașul cînd el se află în perioada  somnului rapid, copilașul tresare, face gesturi de supt atunci cînd îi atingem fața, mînuțele și piciorușele se mișcă, mimica feței se modifică.

1) Lumina în cameră va fi slabă. Iluminarea puternică poate determina  copilașul să închidă ochii;

2) Dezveliți bebelușul;

3) Dacă în cameră e cald, atunci dezbrăcați copilașul pînă la scutec;

4) Priviți copilașul în ochișori, vorbiți-i dulce;

5) Puneți copilașul pe o suprafață plată și tare.

 

Cum stimulăm copilul ?

1) Masați spatele copilașului, trecînd cu degetele de-a lungul coloanei vertebrale;

2) Schimbații scutecul;

3) Masați piciorușele și mînuțele copilașului;

4) Ștergeți fața bebelușului cu un tifon umed și rece;

5) Treceți cu degetul pe buzele copilului;

6) Picurați-i puțin lapte pe buze.


Cînd somnolența e periculoasă ?

Dacă copilașul, pe lîngă faptul că e somnoros mai are măcar unul din simptomele de mai jos atunci  chemați IMEDIAT MEDICUL sau un SPECIALIST ÎN DOMENIUL LACTAȚIEI ! Cu prima ocazie, stoarceți lapte. În dependență de vîrsta copilului și de situație, laptele stors va asigura copilul  hrană sau va fi un adaos prețios.

1) Copilul e letargic ( bebelușul nu se poate trezi);

2) Copilul plînge încetișor și slăbuț;

3) Pielea își pierde elasticitatea și nu se îndreaptă după ce pișcați ușurel;

4) Gurița, mucoasele ochilor sunt uscate;

5) Fontanela e lăsată;

6) Temperatură ridicată sau prea joasă.

 

Sănătate tuturor !

5 Replies to “Alăptarea și sindromul copilului “cuminte””

  1. Ana says:

    De-as fi citi acest articol mai devreme, as fi evitat multe momente dificile cu care ne-am confruntat, dupa nasterea bebelusului. Situatia descrisa mai sus , parca este despre noi 🙁 .Copilasul s-a nascut micut, slabut, cu cordonul in jurul gitului, si nu prea avea putere se suga. Eu credeam ca el se satura si storceamlaptele si il aruncam, iar bebe-ul raminea flamind.:( Mi-a trebuit o luna intreaga sa inteleg ca copilul nu adauga bine pentru ca nu are putere sa suga lapte si culmea, era foarte linisit, cuminte, letargic chiar. INtr-o seara am chemat medicul de urgenta, nu puteam sa trezesc copilul. Medicul s-a uitatla copil, dar nu a inteles problema. AM intelesmult mai tirziu, cind am mers la control lunar si copilul practic nu adauga-se nimic in greutate.
    SI intra-devar, daca copilul nu plinge, acesta nu inseamna ca lui nu ii este foame. Am vazut asta pe propria experienta :(.

  2. Victoria says:

    Ca o concluzie, trebuie de ascultat medicii, dar trebuie si de analizat si de uitat atent, mamicilor, fiindca sint multi medici facuti pe bani, sau care nu sint interesati de voi ca pacient. Din pacate, asta e.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*