Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Laptele din față și laptele din spate

Pe parcursul unei hrăniri la sîn, componența laptelui, la fel se modifică. Laptele poate fi împărțit,  în laptele din față și cel din spate, care treptat, pe parcursul suptului trece din unul în altul.  

Dacă copilul suge 10 min, este mare probabilitatea că el primește numai lapte din față. Pentru ca el să ajungă la laptele din spate este nevoie ca el să sugă 20 min și mai mult.  Dacă el a adormit după 10 minute de supt cînd se trezește dații același sînt pentru ca el să  bea și laptele din spata.

 

       1) Laptele din față 

  • Se elimină la începutul hrănirii.Are aspect albăstrui. Acest lapte conține multă apă, proteină, vitamine. La fel  e bogat în lactoză – glucidul de bază al laptelui.
  • Rolul său principal este de a potoli setea copilului.

 

         2) Laptele din spate 

  • Se elimină la sfîrșitul suptului. Are mai alb și conține grăsimi și fermenții necesari pentru digestie.  Acest lapte este foarte caloric. Valoarea sa energetică este mult mai înaltă comparativ cu laptele din față.
  • Este important ca copilul să stea la sîn atît cît are nevoie, nu e bine să întrerupem suptul, în mod forțat. Numai în așa fel, ne vom asigura că el primește ambele tipuri de lapte, care îi vor acoperi necesitățile sale energetice.

 

Adesea, se întîmplă că motivul principal  al greutății insuficiente la  copilul hrănit numai la sîn este faptul că el primește numai laptele din față, din motiv că mama îl ține puțin la sîn și el nu reușeste să ajungă la laptele din spate, care este bogat în grăsimi și fermenți.

Fermenții sunt deosebit de importanți pentru copil, ei ajută semnificativ la digerarea hranei. Sunt des întîlnite situații cînd copilul are dureri în burtică și nu fermentează bine laptele. iarăși este același motiv.

Fermenții sunt în concentrație mai mare în laptele din spate și dacă copilul primește  numai lapte din față care este sărac în fermenți digestivi atunci bebelușul se poate confrunta cu probleme de digestie.

Străduiți-vă să armonizați acest proces, astfel încît copilul să primească ambele tipuri de lapte.
Astfel, putem conchide, că dezechilibrul dintre  laptele din față și cel din spate poate provoca dureri în burtica îngerașului dumneavoastră.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*