Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Scăderea secreției de lapte matern, soluții

Adesea mamele se confruntă cu problema insuficienței de lapte.  Cum putem să trecem de această cumpănă și să asigurăm odorașului nostru hrană din belșug.

Mai jos prezentăm cîteva sfaturi, care vă vor ajuta să ridicați volumul laptelui.

1) Consumați suficiente lichide.

Astfel, o mamă care alăptează  are nevoie, în mediu, pe parcursul unei diurne aproximativ 2 l de lichid. Acestea pot fi diferite: apă, compoturi, sucuri, supe, etc.   Dacă nu veți consuma suficient lichid, organismul nu va avea din ce să producă lapte, care 80 % constă din apă. Această recomandație, este principială, mai ales pentru perioada de vară, cînd este cald.

 

2) Străduiți-vă să mîncați echilibrat.

Dacă nu vă reușește, nu este sfîrșitul lumii, natura a avut grijă de toate. NU degeaba femeile au așa numitele ” zone problematice”: pe burtă, coapse, șolduri… unde sunt depuneri de grăsimi, de care nu putem scăpa așa de ușor. Aceste grăsimi  sunt utilizate de către organism pentru producerea laptelui. În așa fel, natura, a asigurat bebelușii că nu vor muri de foame.

Astfel, mama, pe parcursul verii, cînd  hrană era din belșug acumula grăsimi, care  erau arse de către organism pentru a produce lapte și pentru a hrăni urmașii. Așa că dacă nu ați reușit să luați dejunul nu e catastrofă, acesta nu este un motiv ca să nu aveți lapte.

 

3) Alăptați și noaptea, în special între orele 3.00  noaptea și 5.00 dimineața.

În această perioadă nivelul hormonului prolactin este cel mai înalt. Dacă alăptați în această perioadă stimulați și mai mult lactația.

 

4)  Asigurați-vă liniște  și evitați stresurile.

Producerea   laptelui este dirijată de doi hormoni : oxitocin și prolactin, plus factorul de inhibiție a laptelui.

Stresul blochează eliberarea oxitocinului de către hipofiză. În așa fel, laptele va fi în glandele mamare, dar nu veți putea să-l stoarceți nici cu mîinile , nici cu pompa, nici copilul nu-l va putea suge. În așa situații mamele spun ca au pierdut laptele. Vreau să menționez că laptele nu fuge nicăieri, doar aveți nevoie de stimulare, pentru ca să aibă loc reflexul de eliberare a oxitocinului, ce va genera contracții ale pereților alveolelor și laptele va începe să curgă.

 

5) Trăiți cît mai multe  emoții pozitive

Emoțiile pozitive, au efect stimulator pentru producerea laptelui matern. Încercați să vă concertați asupra copilașului, asupra gingășiei sale, căci anume el este comoara vieții.

Atunci cînd trăiți ceva plăcut, are loc reflexul ocitocinului, care favorizează eliberarea laptelui. mai în detaliu mecanismul este descris aici:  Producerea laptelui matern

 

6)  Puneți copilul cît mai des la sîn

Atunci cînd  copilul suge, are loc stimularea sînului și crește nivelul hormonal al oxitocineului și prolactinului (hormoni responsabili de lactație) în sînge.   Golind sînul, organismul primește mesaj clar că este nevoie de mai mult lapte și începe să-l producă în cantitate mai mare.

 

7) Asigurați-vă că copilul golește tot sînul

Important  să înțelegem că organismul mamei e în legătură strînsă cu necesitățile copilului, noi doar trebuie să-i transmitem mesaje clare că este nevoie de mai multă hrană și credeți-mă că rezultatul nu se va lăsa așteptat, căci de aceasta depinde viabilitatea întregii specii umane.

Astfel, atunci cînd copilul golește sînul, din piept se eliberează și așa numitul factor de inhibiție a lactației   (mai detaliat citește aici Inhibiția procesului de producere a laptelui matern ).

Acest polipeptid se află în componența laptelui matern.

Astfel, dacă sînul este stors, acest factor este eliminat din sîn și organismul primește mesaj că este nevoie de hrană, dar dacă sînul nu este stors complet (factorul de inhibiție este prezent), atunci organismul primește mesaj că copilul nu are nevoie de atîta hrană și va produce la următoare alăptare , mai puțin lapte.

8 ) Stoarceți sînul

Dacă copilul nu golește sînul din careva motive (nu apucă sfîrcul corect, este slăbit, etc), stoarceți laptele rămas, aceasta va stimula lactația.  Astfel, veți evita pierderea laptelui.

9) La fiecare 1,5 -2 luni, apar crize de lactație, condiționate de faptul că necesitățile copilului cresc.

Pentru a le depăși puneți copilul cît mai des la sîn, pentru a semnala  organismului matern că e nevoie de mai mult lapte. Astfel, cu cît copilul va suge mai mult, cu atît mai mult se va produce.

 

10)  Puteți primi careva medicamente pentru sporirea lactației (de exemplu Apilac).

Dar, vreau să spun că dacă veți respecta cele scrise mai sus, nu veți avea nevoie de careva produse speciale, sau careva proceduri sofisticate.

Important e  să vă odihniți și să faceți ceea ce vă face plăcere, ceea ce vă poate trezi emoții pozitive, aceasta poate fi orice : o plimbare, o chiflă gustoasă,  un duș, o baie caldă, un desen animat, etc.

Primordial  e să primiți satisfacție de la ceea ce faceți, anume pe acest principiu  și lucrează majoritatea terapiilor speciale pentru sporirea lactației.

Remarcă !

Este vital, ca pe parcusul stimulării lactației, să vă asigurați că copilașul nu îndură foame. Foamea nu va adăuga sănătate bebelușului !!!  Un copil slăbit din cauza hranei insuficiente nu va stimula adecvat sînul și nu va spori lactația.

În ultima vreme am observat un adevărat boom de informație  unde specialiștii pledează pentru hrănitul strict la sîn și  neagă categoric necesitatea suplimentului, argumentînd că copilașul sugînd la sîn va regla cantitatea de lapte.

Teoretic totul e bine, dar în practică ???

Nu am nimic împotrivă!E minunat dacă mama poate să-și hrănească copilașul!

Dar ce facem cînd acest lucru, din careva motive nu prea reușește ??? Să terorizăm copilul cu foame și să-l slăbim și mai mult ? Desigur, e foarte bine cînd mama organizează corect alăptarea și depășeste armonios crizele de lactație și specialiștii spun BRAVO !

Foarte bine, dar vreau să remarc (și am să scriu această notă  și în alte articole) că s-ar putea să avem parte și de alt scenariu:

Atunci cînd copilul din cauza lipsei de hrană slăbește, devine letargic și  nu mai are putere să sugă la sîn, iar situația dată , fără intervenție medicale are impact foarte negativ asupra sănătății copilului. Mama poate nici să nu observe problema, uneori nici medicii nu o sesizează, deoarece copilul e slăbit și e foarte “cuminte ” și “satisfăcut”, doarme mult și toți sunt fericiți  în afară de micuț, care îndură foame (vezi mai mult  Alăptarea și sindromul copilului “cuminte”  ).

Adesea se întîmplă că copilașul, slăbuț după naștere, din anumite  motive (traume, poziționare incorectă,sfîrcuri incomode) nu suge suficient lapte. Mama, conform recomandațiilor nu-i dă hrană suplimentară  (aceasta poate fi lapte stors pe care copilul îl poate bea din seringă, linguriță, cănuță sau dacă mama nu are lapte  se poate de dat și   lapte praf) copilașul se epuizează și următorul pas e  internarea în spital .

Vreau să spun, că nu e o crimă să asiguri hrană suficientă pentru copil, să nu îndure foame, ACEASTA E NORMAL. E crimă să chinui copilașul.  Chiar dacă apelați la supliment, e în ordine, un copil care nu e slăbit, care crește și are forțe va stimula sînul mamei, din plăcere și atunci cînd lactația se va normaliza veți renunța complet la supliment (vezi mai mult Suplimente alimentare pentru copil în timpul reluării lactației !!!).

Știu că pe forumuri multe mame se laudă că au lăsat copilul strict la sîn și peste o lună – două lucrurile s-au normalizat. Pot numai să mă bucur pentru ele, dar trebuie să știm că riscul  este al nostru și al bebelușului.Ce facem dacă slăbim prea mult copilul ? Nu sun contra alăptatului la sîn, doar vreau să atrag atenția că este și partea întunecată a  recomandațiilor luminoase  privitor la depășirea crizelor de lactație. Vreau să atrag atenția că sunt și consecințe serioase.

Replica cea mai iubită în aceste cazuri, este că :”animalele hrănesc puii cu lapte și nu recurg la supliment “!

Foarte corect ! DAR !

Să nu uităm, că la animale supraviețuiesc puii cei mai puternici, cei mai slăbuți nu rezistă. Ursoaica polară care naște 3 pui, are mare bucurie dacă crește 2, dar de cele mai multe ori rămîne cu un singur pui, cel mai viteaz care a putut sa-și facă loc cu dinții la sînul mamei și să pape lapte.

În lumea animă e vorba de supraviețuirea celui mai puternic. Are loc o selecție naturală strictă și feroce. Da, ursoaica are lapte adaptat puișorilor, dar rezistă cel care are putere să  dobîndească  mai mult.

Abordînd atitudinea de mai sus, oare nu punem și noi copiii noștri în condițiile puilor de urs polar?

Oare copilașii care se nasc slăbuți trebuie să fie selectați natural ? Să-i lăsăm, că dacă nu au putere să sugă lapte, înseamnă că sunt slabi și nu au dreptul la viață?  Nu e vorba de nici o exagerare, căci situația unui copil slăbit de foame, fără o intervenție adecvată nu duce la nimic bun.

Hrăniți copilașii la sîn, dar urmăriți cu strictețe ca el să primească cantitatea necesară de hrană pentru a-i asigura o creștere și dezvoltare sănătoasă.

 

Vă doresc sănătate și poftă mare bebelușilor 🙂 !

Citește mai mult:

Inhibiția procesului de producere a laptelui matern

E suficient de gras laptele meu ?

Insuficiența  laptelui matern, cauze

Stresul și lactația 

3 Replies to “Scăderea secreției de lapte matern, soluții”

  1. ana says:

    multumesc pentru cuvintele frumoase si pe intelesul tuturora 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*