Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Insuficiența laptelui matern, cauze

Adesea, mamele  sunt îngrijorate că nu au suficient lapte, după care urmează trecerea parțială sau totală la amestecuri adaptate.În așa fel, noi privăm copilul de cel mai bun aliment pe care i-l oferă mama natură.

În continuare voi prezenta cele mai frecvente motive care determină insuficiența laptelui matern, în speranța că depistarea problemei va ajuta la soluționarea ei, fără a priva bebelușul de gustosul lapte matern.      

  Stresul mamei

Reprezintă un factor care duce la blocare  reflexului responsabil pentru  drenajul  laptelui matern din sîni. Din acest motiv, laptele rămîne în sîni, iar lactația se diminuează.  Alternativa acestei probleme este – relaxarea cît mai mare în timpul hrănirii;

  • Subnutriția

O mamă care nu se hrănește suficient și care nu are rezerve de grăsimi suficiente în corpul său nu va avea nici suficient lapte. Căci nu întîmplător mama natură a făcut în așa mod încît femeia în timpul sarcinii să mai adauge ceva kilograme. Ele sunt rezerve naturale, necesare pentru alăptare. Astfel, o mamă care are rezerve de grăsimi , dar nu se hrănește bine, poate asigura lapte de calitatea copilului său timp de 6 luni de alăptare. (c-am atîta timp rezistă rezervele de vitamine și grăsimi făcute în timpul sarcinii)

  • O nouă sarcină
  • Utilizarea anticoncepționalelor  hormonale

Nu mai luați pastile, încercați altă metodă de contracepție.

  • Unele medicamente pot micșora cantitatea e lapte, de exemplu antihistaminele
  • Lucrați prea mult , încercați să vă odihniți, lucrurile casnice vor aștepta.
  • Mama s-a îmbolnăvit

Uneori, o boală a mamei, mai ales însoțită de temperatură poate   micșora,    temporar cantitatea de lapte.

  • Insuficiența de lichide

        Adesea mamele se concentrează asupra mîncării, dar uită ca pentru  a avea lapte, în cantități suficiente ea trebuie să bea cît mai multe lichide. Să nu uităm ca 80 % din lapte reprezintă apă , deci vom consuma apă pentru doi :).

  •  Poziția incorectă a copilului la supt

Atunci cînd copilul nu stă corect el nu stimulează sînul suficient pentru a produce lapte. Apoi mai apare o problemă, legată de faptul că o poziție incorectă a copilului provoacă dureri mamei în timpul alăptării. Durerea este un factor de stres și are loc blocarea reflexului de eliberare a laptelui din sîni. Astfel, sînul nu se golește complet și are loc diminuarea lactației.

  •  Copilul este pus rar la sîn

Cu cît mai des puneți copilul la sîn cu atît mau mult el va stimula lactația. Astfel, atunci cînd diminuați în mod artificial timpul și durata hrănirilor riscați să vă confruntați cu lactație insuficientă.

  • Trebuie știți că  la fiecare 3 luni organismul mamei se confruntă cu criză de lactație. Acest fapt este condiționat de creșterea necesităților nutritive ale copilului. Nu intrați în panică. Puneți copilul mai des la sîn, pentru a semnala organismului matern că bebeul are nevoie de mai multă mîncare, astfel  tandemul necesitatea copilului –  laptele mamei se va armoniza.

 Remarcă!

Totuși, nu-i organizați copilului o școală a supraviețuirii. Este vital, ca pe parcursul stimulării lactației, să vă asigurați că copilașul nu îndură foame. Foamea nu va adăuga sănătate bebelușului !!!  Un copil slăbit din cauza hranei insuficiente nu va stimula adecvat sînul și nu va spori lactația, în plus, se va epuiza  ceea ce necesită intervenția medicului ( despre pericolul alăptării insuficiente citește : Alăptarea și sindromul copilului “cuminte”)

(mai mult citește: Cum sporim lactația ? ,   Suplimente alimentare pentru copil în timpul reluării lactației !!!  )

 

De la natură, orice mamă este capabilă să-și hrănească puiul. Altfel omenirea nu ar fi supraviețuit.  Relaxați-vă și poftă mare bebelușului 🙂 !

One Reply to “Insuficiența laptelui matern, cauze”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*