Stresul și lactația
Producerea laptelui matern depinde de hormonul prolactin și reflexul de eliberare a hormonului oxitocin.
Odată cu eliberarea oxitocinului în sînge, are loc contracția celulelor mioepiteliale (intră în componența pereților alveolelor) și astfel, laptele produs de lactocite este împins în canalele lactofore.
Stresul și toți ceilați factori care îl provoacă (supra încordare, oboseală, foame, sete, etc.) pe care îi simte femeia atunci cînd alăptează blochează așa numitul reflex al oxitocinei (anume acest reflex este responsabil pentru eliberarea laptelui din sînul mamei).
Drept consecință, laptele matern este prezent în glandele mamare, dar nici un storcător, nici suptul , nici storsul manual nu-l va putea extrage. În așa cazuri, mama spune că nu are lapte.
Pentru a soluționa problema mama trebuie să se relaxeze, numai în așa condiții hipofiza va produce oxitocin care ajungînd în sînge va determina contracția pereților alveolari și prin urmare, copilul va putea suge.
Anume din acest motiv, este indicat, ca în timpul hrănirii mama să fie cît mai liniștită, să fie așezată într-o poziție comodă, iar laptele va trece ușor prin canale și va fi păpat cu plăcere de bebelușul dumneavoastră.