Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Inhibiția procesului de producere a laptelui matern

Procesul de producție  a laptelui este dirijat nu numai de prolactin, el este influențat și de factorul de inhibiție a laptelui ” (Prolactin inhibiting factor (PIF).

             Acesta reprezintă un polipeptid, care se conține în laptele matern însuși și are capacitatea de a inhiba producerea laptelui.

Astfel, cu cît mai mult timp laptele nu este eliminat din sîn, cu atît mai mare este efectul de inhibiție al acestui peptid (inhibă producerea laptelui).

Odată cu  hrănirea bebelușului sau  stoarcerea sînului  factorul de inhibiție a laptelui  este eliminat din piept. Anume din acest motiv, dacă punem copilul cît mai des la sîn, dacă ne stoarcem, procesul de producere a laptelui va fi mai  intens.

Acest mecanism protejează de supra umplerea sînilor cu lapte și permite bebelușului de a regla cantitatea de lapte a mamei.

Dacă copilul are nevoie de mai mult lapte el suge mai des și mai mult timp, laptele împreună cu factorul de inhibiție sunt eliminate din sîn, iar producerea laptelui devine mai rapidă, iar bebelușul vostru va  primi mai mult lapte pe parcursul unei diurne.

Mecanismul de reglare a cantității laptelui prin intermediul  factorul de inhibiție a laptelui  se activează după cîteva săptămîni de la naștere. În această perioadă prolactinul , deși e necesar procesului de producție a laptelui nu acționează asupra cantității sale.

Datorită faptului că acest mecanism de inhibiție acționează local, atunci putem regla cantitatea de lapte din fiecare sîn. (prin stoarcere sau punerea copilului la un sîn mai des , dar la altul mai puțin).

Astfel, știind ce influențează asupra cantității producerii laptelui, vom ști cum să reglăm acest proces, pentru ca bebelușul să crească sănătos.

3 Replies to “Inhibiția procesului de producere a laptelui matern”

  1. oana says:

    Buna ziua ..am o problema alaptez de 5 luni de zile,de vreo doua saptamani l.am alaptat doar din sanul drept ptr ca sanul stang era foarte mic,acum sanul stang este la fel de mic incerc sa ma storc dar nu iese lapte deloc,am incercat si cu mana imi iese o pucatura mica este galbem si amar…nu stiu ce se intampla cu sa ul drept nu am probleme e ok

    1. mamica says:

      Imi pare rau, dar nu stiu nimic despre asa situatii, consultati mai bine un medic. Sanatate !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*