Uleiul de rapita in hrana copiilor
Uleiul de rapita, dupa gust si utilitatea sa pentru organismul uman se aseamana, mult, cu uleiul de masline. Uleiul de rapita a fost descoperit, relativ, nu demult, chiar in mijlocul secolului XX acest produs era utilizat doar in calitate de ulei tehnic.
Utilizarea sa in alimentatie a fost posibila doar dupa ce invatatilor le-a reusit sa …
Avantajele uleiului de rapita:
1) In uleiul de rapita se contine omega 3 – acizi grasi indispensabili pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Acest component contribuie la scaderea nivelului de colesterol din singe, mentine santatea sistemului cardio-vascular, al articulatiilor si asigura functionarea armonioasa a creerului.
2) Uleiul de rapita contine copia hormonului feminin estradiol – hormon care e responsabil de frumusetea si sclipirea femeii in timpul ovulatiei.
3) E un ulei bogat in grasimi mononesaturate.
Anume aceste substanțe (grasimile mononesaturate) sunt folosite pentru a preveni subțierea vaselor de sangvine, ele reduc nivelul de colesterol în singe, scad semnificativ probabilitatea de formare a cheagurilor de singe. Uleiul de canola contine mult acid linoleic – insuficienta caruia provoaca un blocaj si ingustarea vaselor de sange, care este, de fapt, principala cauza al atacului de cord si accident vascular cerebral.
4) Sursa de vitamina E.
5) Uleiul de rapita previne cresterea celulelor canceroase.
6) Lupta contra durerilor de articulatii si a diverselor boli inflamatorii (datorita acidului gras alfa-linoleic (omega 3)). Prin urmare ce-i ce se confrunta cu artrita sau alte inflamatii pot sa-si imbunateasca starea.
Uleiul de rapita este bun pentru organismul uman prin:
Neajunsurile uleiului de rapita:
In uleiul de rapita se contine acid erucic- o subtanta foarte toxica care ajunsa in stomac ii distruge peretii . Acest component e periculos prin faptul ca poate determina probleme in dezvoltarea sexuala la copii. DAR este si partea buna:
Uleiul de rapita, la moment, este produs din soiuri care au un nivel scazut de acid erucic. Astfel, daca altadata acidul erucic forma 50 % din masa totala a uleiului, acum, datorita selectiei procentul maxim de acid erucic in ulei este de 0.6 %.
Cum alegem:
1) Verificati ce canitatea de acid euric se contine in ulei. Norma este de 0,3-0,6%.
2) Uleiul trebui sa fie de culoare galbena, cu miros placut.
3) Daca la fund se lasa un precipitat acesta este un indicator de oxidare. Produsul are un gust amar si NU poate fi folosit in alimentatie.
4) Uleiul nu trebuie sa aiba pe eticheta inscriptia “hidrogenat”.
Uleiul de rapita trebuie pastrat la racoare si intuneric.
Uleiurile vegetale din formula de lapte
Papanasi cu branza (brinzoiace, “сырники”)
Pompa de sani electrica Philips Avent sau dubla Medela, ce aleg ?
One Reply to “Uleiul de rapita in hrana copiilor”