Home » Alimentația copiilor » Alimentatia artificiala » Uleiurile vegetale din formula de lapte

lapte pentru copilNimeni nu pune la indoiala faptul ca cea mai buna mincare pentru copii este laptele matern.

Despre aceasta puteti citi mai mult aici:

 Hrănitul la sîn și dezvoltarea intelectuală a copilului

Factori antivirali din laptele matern

Factori antibacteriali din laptele matern

 

Dar, din pacate,  adesea, este necesar de a recurge la alimentatia artificiala.  Mamele intreaba adesea care formula de lapte este mai buna… Un raspuns cert e greu de gasit. Unii bebelusi digera bine un produs, iar alutl le face probleme la burtica. La unii copii  o formula face alergie, iar alta merge bine.

Partea rea in toate acestea e ca parintii sunt nevoiti sa treaca prin probe si incercari pentru a gasi, cu certitudine, formula de lapte care se potriveste cel mai bine pentru bebelus. Iar aceste incercari se soldeaza de multe ori cu: eruptii cutanate, constipatii, diaree, voma, greutate prea mica, sau prea mare, etc…

Totusi cind alegem un produs pentru copilul nostru mai intii sa studiem bine componenta formulei.

 

In acest articol vreau sa ma opresc, in detaliu, la un anumit grup de produse care se includ in formulele de lapte pentru copii si anume la uleiurile vegetale.

Pe linga multe alte criterii de care trebuie sa tinem cont atunci cind alegem formula de lapte pentru copil, e foarte important sa atragem atentia la uleiurile vegetale incluse.

Dat fiind faptul ca formulele de lapte sunt certificate, aprobate de instantele in vigoare pina a veni pe piata, adesea parintii nici nu se gindesc ca ele ar putea contine componente care nu prea au de a face cu produsele alimentare.

 

Deci sa luam pe rind:

formula de lapte praf1) Nan (Nestle) acest producator NU a considerat ca ar trebui sa tina la curent consumatorii ce uleiuri includ in formula de lapte pentru copii. Ei scriu doar asa : uleiuri vegetale – dar de care, unul Dumnezeu stie.   Ce se ascunde sub: uleiuri vegetale – producatorul nu vrea sa dezvaluie…… interesant de ce ?

De exemplu: 

Nestle Nan 2 formulă de lapte (de la 6 luni)

Ingrediente: lapte degresat, lactoză, zer demineralizat, uleiuri vegetale, lecitină de soia, citrat de calciu, ulei de peşte, clorură de magneziu, sulfat de fier, Culturabifidumbacteria, sulfat de zinc, lactobacili, sulfat de cupru, iodură de potasiu, şi vitamin.

 

Nestle Nan formulă de lapte 3 (de la 12 luni)

Ingrediente: zer demineralizat, lapte degresat, lactoză, ulei vegetal, proteine ​​din zer, citrat de calciu, citrat de potasiu,ulei de peşte, lecitină de soia, clorură de sodiu, clorură deL-arginină, Magin,clorură de calciu, taurina, nucleotide, L-histidină, sulfat de fier,
inozitol, sulfat de zinc, L-carnitina, sulfat de cupru, iodură de potasiu, sulfat de selenatul de mangan, sodiu, vitamine.

 

Nestle Nan1 formulă de lapte (de la 0 luni)

Ingrediente: zer demineralizat, lapte degresat, lactoză, ulei vegetal, proteine ​​din zer, citrat de calciu, citrat de potasiu, ulei de peşte, lecitină de soia, clorură de sodiu, clorură deL-arginină, Magin, clorură de calciu, taurina, nucleotide, L-histidină, sulfat de fier,
inozitol, sulfat de zinc, L-carnitina, sulfat de cupru, iodură de potasiu, sulfat de selenatul de mangan, sodiu, vitamine.

Unica formula unde producatorul a avut obraz si a desfasurat secretul este in formula pentru copii alergici (in restul formulelor producatorul nu spune cu ce ulei hranim copii : de rapita, de palmier sau floarea soarelui sau nici una dintre acestea):

 

 Nestle Nan formulă de lapte Hipoalergic 1 (de la 6 luni) (400g)

Ingrediente
: proteine ​​din zer parțial hidrolizată, lactoză, amidon, oleina de palmier, ulei de canola nizkoerukovoe,ulei de cocos, ulei de floarea-soarelui, citrat de sodiu, citrat de calciu, clorură de calciu, fosfat dibazic de sodiu, clor,clorură de magneziu, sodiu, vitamine, sulfat de fier, sulfat dezinc, sulfat de cupru, iodură de potasiu.

 

hipp-plus2) Formula de lapte  Hipp

Mai jos vedem ca si Hipp tine secretul,  pe cutie scrie ulei vegetal….

Hipp 1 formulă de lapte Оrganic (de la 1 zi) (300g)

Ingrediente: lapte degresat, zer praf (parţial demineralizat), ulei vegetal,  lactoză, prebiotice (galacto de la lactoză), carbonat de calciu, citrat de sodiu, LCPUFA care conţin uleiuri vegetale (lecitină de soia), fosfat de calciu de hidrogen, clorură de potasiu, ulei de peşte, citrat de potasiu , L-fenilalanina, L-tirozina, carbonat de magneziu, de colină, L-triptofan, taurină, vitamina C, sulfat de zinc, sulfat de fier, stabilizator de L (+)-acid lactic, tsitidinmonofosfat probiotice cultura lactic, uridinmonofosfat, adenozin monofosfat, vitamina D , un complex de cupru-lizina, vitamina B1, vitamina B6, iodat de potasiu, sulfat de mangan, vitamina B2, acid folic, vitamina K, selenatul de sodiu, biotina, vitamina B 12.

Si numi pentru Hipp 3 formulă de lapte organic (de la 10 luni)  producatorul , din careva motive dezvaluie ce uleiuri vegetale include: 

Compoziție: – lapte degresat (produs organic), uleiuri vegetale (floarea soarelui, rapiță, oleina de palmier), praf de lactoză, zer parțial demineralizat, maltodextrină, carbonat de calciu, citrat de potasiu, clorură de sodiu, clorură de magneziu, vitamina C, fier lactat , L-triptofan, sulfat de zinc, nucleotide (uridină monofosfat, monofosfat citidină, adenozin monofosfat), niacin, acid pantotenic, sulfat de cupru, vitamina E, vitamina D, vitamina B1, vitamina B6, vitamina A, vitamina B2, iodat de potasiu, sulfat de mangan, acid folic, vitamina K, seleniu, biotina, vitamina B12

 

humana-formula-de-lapte

 

3) Humana

Acest producator scrie onest pe cutie ce uleiuri vegetale foloseste.
Ingrediente: lapte degresat, zer uscat demineralizat, uleiuri vegetale (de palmier, rapiţă, floarea soarelui)………………….etc

 

 

 

 

nutrilon

 

 

4) Nutrilon

Acest producator de mincare pentru copii pe unele cutii scrie doar ulei vegetal pe altele indica amestecul urmator:
un amestec de uleiuri (de palmier, de rapiţă, de nucă de cocos, Mortierella, floarea-soarelui).

 

5) Milupa (Junior 1)

Ingrediente: sirop de glucoză, proteine ​​din lapte praf, uleiuri vegetale (de palmier, cocos, rapiţă, floarea-soarelui), complex de vitamine și minerale.
Pe cind pe cutia Milupa 1 – scrie doar remarca uleiuri vegetale, de care producatorul nu specifica.

 friso

6) Friso

Pe majoritatea cutiilor scrie remarca – uleiuri vegetale, doar in formula de lapte hipoalergica (0-6 luni) se indica clar amestecul urmator: uleiuri vegetale (de palmier, rapiţă, floarea soarelui).

 

 

 

 

similac

 

7) Similac

E unica formula pe care am descoperit-o eu (poate mai sunt si altele) care nu contine ulei de palmier, fapt pe care producatorul il descrie ca fiind un avantaj.
Amestecul de uleiuri folosite sunt: ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei de cocos.  Am atras atentia ca pe primul loc sta totusi uleiul de floarea soarelui, iar uleiul de rapita lipseste.

 

Amestecul de uleiuri vegetale in diferite variante  (de palmier, rapiţă, floarea soarelui) este si la : Maliutka, Bellact, Malish, Nestogen, Bebi, Nani, cred ca mai sunt si altele, dar nu le-am verificat …

Unicul produs la care citusi de cit diferentia amestecul de uleiuri vegetale este Similac.

 

Daca gasiti si altceva, scrieti-mi, vom publica si vor sti si alti parinti !

Dupa cele relatate mai sus putem generaliza urmoarele:

 

In formulele de lapte pentru copii se utilizeaza preponderent citeva uleiuri sau combinatii dintre acestea (in cazul cind desigur, producatorul are obraz si declara corect ingredinetele utilizate), deci sa le studiem proprietatile si sa analizam impreuna cit de adecvata si naturala este utilizarea lor in formulele de lapte pentru copilasii nostri…

Dupa aceasta vom putea lua mai usor decizia ce sa alegem pentru copil, o formula cu ulei de palmier si rapita sau o alta combinatie, ascunsa sub sintagma – uleiuri vegetale.

Unul din uleiurile care stau pe primul loc in lista de uleiuri vegetale utilizate in laptele praf este:

3) Uleiul de cocos
4) Uleiul de soia
5) Uleiul de floarea soarelui

 

 

VA URMA !!!

2 Replies to “Uleiurile vegetale din formula de lapte”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*