Home » Alimentația copiilor » Alimentatia artificiala » Uleiul de palmier in mincarea copiilor

ulei de palmier

Uleiul de palmier are o reputatie controversata.
Daca alta data se considera ca fiind bun, atunci la momentul actual gasim tot mai multe surse, care il descriu mai degraba drept un ulei tehnic care nu prea are ce caut la noi la bucatarie, nemaivorbind de formulele de lapte pentru copii.

 

 

Iata in citeva rinduri   citeva din proprietatile uleiului de palmier:

1) Rezistenta benefica (Uleiul de palmier se degradeaza abia la 240oC) – fapt care il face comod pentru prajit.

2) Sursa majora de vitamina E,  catotonoizi, pigmenti rosu-portocaliu cu proprietati antioxidante. Procesul de rafinare determina o scadere semnificativa a respectivilor compusi.

3) Uleiul de palmier are multi acizi grasi saturati, care duc la cresterea colesterolului din sange.  PEntru acest efect este responsabil, in particular, acidul palmitic (  44%  din toata masa )  considerat producator de aterone, adica, lipidele ce se fixeaza pe peretii interiori ai vaselor sangvine, obturandu-le. Astfel, uleiul de palmier poate provoca ateroscleroză şi bolile de inimă.

4) Exista suspiciuni ca uleiul de palmier este o substanţă cancerigenă, care consumata constant poate provoca creşterea tumorilor canceroase.

5) E ieftin.

Uleiul de palmier este inclus in mincarea pentru copii drept sursa de acid palmintic. Doar ca aici apare o problema, datorita  faptului ca acest ulei se topeste la 40C, organismul copilului nu-l poate asimila si nu poate extrage din el substantele nutritive necesare.

Reiesind din aceasta urmeaza se ne gindim, daca sunt atit de bune si sanatoase pentru copii, formulele care contin ulei de palmier ?

 

In plus, utilizarea acestui ulei in formulele de lapte praf poate influienta negativ procesul de mineralizare a oaselor.

Producatorii motiveaza prezenta uleiului de palmier in hrana pentru copii datorita acidului palmintic, care se contine si in laptele matern, doar ca structura moleculei acidului palmintic din laptele matern este diferita de cea din uleiul de palmier. Si nimerind in intestinul micutului molecula de acid palmitic se leaga cu calciu si formeaza sapontii insolubile care determina consitpatii, colici si probleme cu burtica.

Uleiul de palmier poate induce si alte neplaceri, cum ar fi blocarea absorbtiei de calciu, fapt care in timp poate cauza un deficit al acestui mineral pretios.

De aici vrei nu vrei, apare intrebarea, de ce un produs atit de controversat cum este uleiul de palier este folosit in mincarea pentru copii ?

Probabil e o chestie  de pret cit si termenul de valabilitate. Uleiul de palmier are un termen de valabilitate mai mare decit alte uleiuri.
Prezenta uleiului de palmier in mincarea pentru copii, pentru mine, ar fi un motiv de refuz de a procura produsul (din motivele scrise mai sus).
Eu as pleda pentru produsele fara ulei de palmier.

Sintagma – ulei vegetal – la fel, ma pune in garda, producatorul ascunde ingredientele incluse in reteta. Sub numele de ulei vegetal se poate ascunde orice: ulei de palmier, rapita, cocos  sau …..?

Din pacate pe piata la moment e foarte greu de gasit o formula de lapte fara ulei de palmier. El este prezent practic in toate, sau producatorul nu mentioneaza de care ulei foloseste.

Unica formula pe care am gasit-o eu, e Similac, daca mai gasiti si altele scrieti-mi, vor afla si alti parinti.

Si totusi, ce atitudine aveti Voi vis-a-vis de prezenta acestui ulei in formulele de lapte pentru copii ? Ce ati alege ?

Uleiurile vegetale din formula de lapte

Chec cu mere

Papanasi cu branza

Obezitatea la copii

Greutatea fetițelor, 0 – 10 ani

Greutatea băieților, 0-10 ani

 

One Reply to “Uleiul de palmier in mincarea copiilor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*