Vaccinarea – cum reducem riscurile
Tema vaccinarii copiilor reprezinta, la moment, un subiect arzator de dezbatere. Problema data a devenit dureroasa din momentul cind tot mai multi parinti au remarcat modificari nedorite in ceea ce priveste santatea odorasului, dupa vaccinare. Totodata riscul bolilor persita, de aici si divirgentele…
Aici nu voi realiza polemici, daca e bine de vaccinat sau nu, aici vreau sa expun citeva observatii, care ar putea fi de folos parintilor care au decis sa vaccineze copilul.
Daca ati decis sa vaccinati copilul, atunci e vital sa tineti cont de urmatoarele momente:
1) Copilul trebuie sa fie perfect sanatos. Dar daca aveti careva dubii, mai bine aminati vaccinarea pina nu clarificati toate detaliile.
Desigur, aminarea vaccinarii presupune din partea parintilor asumarea responsabilitatii. Adica, daca am decis sa aminam vaccina DTP (difterie, tetanos, tusa convulsiva), normal ca nu ne vom plimbla cu copilul in spatii inchise aglomerate (magazine, terene de joaca inchise, etc), unde riscul de a inhata o tusa magareasca este mult mai mare decit daca piciul se plimba cu taticul la aer, pina mama face cumparaturi.
2) Copilul trebuie sa fie bine, bine hidratat.
Retineti, medicamentele reprezinte niste substante xenobiotice.
(Xenobiotic (din gr. xenos, “străin”) este orice compus chimic care se găsește în organism, dar care nu este produs de către acesta. Astfel de compuși chimici pot fi: Medicamentele; Substanțele chimice industriale;Pesticidele ;Poluanții produși prin piroliză din alimente preparate;Alcaloizii;Toxinele produse de mucegaiuri – sursa: De la Wikipedia, enciclopedia liberă.)
Vaccinul, oricare nu ar fi el, contine urme de antibiotic, conservanti, stimuleti ai reactiei imunitare, bucati de virusi, bacterii, sau chiar microorganisme vii.
Toate aceste “bunatati” sint introduse copilului direct in singe, pentru a genera o reactie imunitara.
Pentru a avea parte de cit mai putine reactii adverse, este necesar, ca toate aceste substante sa fie eliminate din organism cit mai repede. Pentru ca substantele toxice din vaccin sa contacteze cit mai putin timp cu tesuturile corpului.
Pentru a realiza acest fapt, organismul are nevoie de lichide in abundenta si de resurse proprii pentru metabolizarea lor (enzime).
Parintii sunt obligati sa asigure copilul cu partea intii – adica lichide. Anume din acest motiv, medicii adesea nu recomanda vaccinarea atunci cind afara e foarte cald (risc de deshidratare)
Substantele toxice din vaccin mai greu se elimina din organism, din cauza lipsei de lichide, fapt care creste semnificativ riscul reactiilor adverse. Adica acel conservant toxic, in loc sa fie neutralizat timp de 24 ore, el va sta in contact cu sistemul nervos al copilului 48 ore – respectiv riscul de leziune e mai mare. In plus vreau sa remarc, ca nu am vazut in nici un prospect al vaccinului in cit timp concret se elimina din organism substantele auxiliare ale vaccinului. Cifrele de sus, reprezinta doar un exemplu. Pe cind in prospecte farmacocinetica nu e descrisa. La acea rubrica sta remarca: “Nu este cazul”. Faptul acesta m-a pus in garda, dar despre asta mai tirziu…).
Cit despre partea a doua, necesara pentru metabolizarea xenobioticelor, adica despre enzimele necesare – organismul le produce singur.
Aici as vrea sa atentionez doua momente:
1) Uneori, copii, din nascare le lipsesc anumite enzime necesare pentru metabolizarea xenobiotecelor. Sau, este prezenta o insuficienta a unei anumite enzime (insuficienta la fel e conditionata genetic) .
Aceasta reprezinta o particularitate a organismului, se intilneste rar si cu cit mai devreme e depistata cu atit mai bine pentru copil.
2) Copilul e sanatos, doar ca are nevoie de hrana echilibrata pentru a avea “material de constructie” pentru enzime.
De aici reiese urmatoarea cerinta:
3) Copilul trebuie sa fie hranit.
Desigur e clar ca malnutritia, la orice virsta, nu aduce beneficii sanatatii organismului in crestere. Detalii: Alăptarea și sindromul copilului “cuminte”
Vreau sa ma opresc la un caz mai particular, care la moment se considera “fiziologic“. Este vorba de foamea “fiziologica a noi-nascutilor”. Atunci, cind bebelusii dupa nastere din cele mai diverse motive sufera foame si deshidratare.
Despre impactul negativ al acestei practici a scris I.A Arsavschi, detalii : Alaptarea imediat dupa nastere. Impactul negativ al alaptatului intirziat.
Mai mult: Imaturitatea fiziologica la nou nascuti. Metode de compensare, Imaturitatea fiziologica – sursa tuturor relelor
Acum, sa ne imaginam ce ravagii fac substantele toxice din vaccin, intr-un organism mic, deshidrat si flamind. Un organism care datorita faptului ca nu are lichide si hrana nu are “arme” de a lupta contra substantelor straine intruse. Organismul are nevoie de hrana pentru a avea din ce “fabrica” enzime, fermentii necesari, etc, pentru eliminarea substantelor toxice din vaccin.
Dar in situatia cind nou-nascutul flamind e vaccinat – corpul din motivul insuficientei de apa si hrana nu poate metaboliza si inlatura otrava, care circulind prin organism intoxifica treptat tesuturile.
Astfel si diverse reactii adverse nu se lasa mult de asteptat. 🙁
Reactiile adverse sunt urmate de alte tratament medicamentos, iar copilul sanatos tun la nastere se cufunda in lumea preparatelor medicale.
Astfel, pentru a evita intoxicarea cu substantele vaccinului, urmariti ca copilul sa aiba lichide suficiente pentru a scoate rapid din organism toxinele, cit si hrana ca sa aiba din ce construi propriile enzime.
Numai asa se va minimiza riscul reactiilor adverse generate de vaccin, dar din pacate, nu de a le elimina complet.
4) Alergie sau reactie de aparare a organismului ?
Aceasta ultima problema gaseste la diferti medici, diferite abordari.
Unii spun ca inainte de vaccinare e necesar de a administra preparate antialergice, altii spun ca nu e cazul.
De unde vine aceasta divirgenta ?
Pentru inceput as vrea sa definim doua notiuni:
Alergia- este o reacție anormală, disproporționată, exagerată și excesivă a sistemului imunitar al unui organism, față de antigeneexogene care sunt bine tolerate de subiecții normali. (De la Wikipedia, enciclopedia liberă)
Vaccin – preparat biologic din microbi sau toxine atenuate, care este inoculat în organism în scopul obținerii imunității. (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane)
Din definitiile de mai sus, vedem clar ca alergia reprezinta o reactie imunitara nedorita, atunci cind sistemul imunitar ataca proteine care in realitate nu dauneaza organismului.
Totodata, vaccinul este conceput anume pentru a trezi o reactie imunitara de aparare. Vaccinul este catalogat de organism ca fiind periculos (ca e vorba de o infectie), datorita componentei sale (parti de microbi sau chiar microbi vii, toxine, urme de antibiotice) si e normal ca el sa atace partile sale componente pentru a le neutraliza si a forma imunitatea dorita.
Din cele expuse, reiese ca reactiile organismului la vaccin nu au nimic de a face cu alergia, ci sunt niste reactii normale de aparare fata de intrusi (parti de germeni patogeni, bacterii vii, virusi vii, toxine, secretii, etc.) care se manifesta diferit de la individ la individ.
Iar administrarea antihistaminicelor nu face decit sa innabuse acel “clopotel” numit histamina – clopotel care suna si da semnal in tot organismul ca este un intrus ce trebuie neutralizat.
Desigur, sunt cazuri exceptionale, cind organismul reactioneaza mult prea vitejeste si produce antihistamina in exces (antihistamina e o substanta toxica) intoxicind organismul, atunci medicul decide ce preparate antihistaminice trebuie de administrat, ce picuratori si tot medicul decide strategia de ajutor pentru copil.
Totusi orice intrebare, temere, propunere TREBUIE de discutata cu medicul, numai asa vom obtine cele mai bune rezultate.
Va doresc sanatate !
Citeste:
Remedii homeopatice – 7 motive CONTRA
Stafilococul auriu și rezistența la diferiți factori
Pompa de sani electrica Philips Avent sau dubla Medela, ce aleg ?
One Reply to “Vaccinarea – cum reducem riscurile”