Imaturitatea fiziologica – sursa tuturor relelor
Dupa criteriul maturitatii fiziologice noi-nascutii poti fi impartit in trei grupe.
1) Copii nascuti la termen si fiziologic maturi, care NU au suferit actiuni nocive din partea mamei pe perioada dezvoltarii intrauterine, sarina a decurs normal. Caracteristicele fiziologice ale acestor nou-nascuti corespund cu virsta lor calendaristica.
2) Copii fiziologic imaturi, nascuti inainte de termen, sau nascuti la termen dar cu greutatea mai mica de 2.5 kg, sau chiar cu greutate normala 3-4 kg. Caracteristicile fiziologice ale acestor copii, de regula NU nu corespund cu virsta calendaristica, deoarece sarcina a decurs cu abateri de la norma (patologii); Acesti copii au fost supusi diferitor factori nefavorabili in timpul dezvoltarii intrauterine.
3) Copii fiziologic imaturi, nascuti inainte de termen, adica noi nascuti prematuri in adevaratul sens al cuvintului. Caracteristicile fiziologice ale acestor copii corespund perioadei de dezvoltare intrauterina pe parcursul careia a avut loc nasterea prematura. PIna la momentul nasterii prematurii sarcina si repectiv dezvoltarea intrauterina a fatului a decurs normal.
Astfel, imaturitatea fiziologica la bebelusi poate fi :
1) Innascuta (debilitas vitae congenita);
2) Dobindita;
In articolele precedente (vezi : Ce este maturitatea fiziologica la nou nascuti, Nou nascutul – diagnostica maturitatii sale fiziologice) sunt descrise cele mai importane (dar nu toate) particularitati fiziologice ale nou nascutului. Inca din aniii 60, diagnostica nou nascutilor a inceput sa se faca dupa metoda propusa de medicului american Apgar.Scorul Apgar consta in aprecierea starii bebelusului, la nastere, conform unei grile de 10 baluri.
Despre scorul Apgar , citeste aici: Scorul Apgar
O atentie deosebita Apgar acorda diagnosticii nou-nascutului in primele 5 min dupa nastere. Aceasta metoda de diagnostic, din pacate are un neajuns foarte mare: lipseste analiza mecanismelor fiziologice ale simptomelor, care au derpt scop diagnostica diferitor particularitati ale imaturitatii fiziologice. Aceasta metoda NU prezinta o analiza a insusi conceptului de “norma” pentru nou-nascut.
Pe linga toate acestea, metoda americană se bazează pe o apreciere subiectivă a ceea ce ar trebui să fie considerat “bun”.
In plus, evaluarea nou-nascutilor in asa mod, adesea duce la supraestimari, in mod constient sau inconstient, a starii de sanatate a nou-nascutului. Acest lucru se poate face din cele mai diverse motive: “in tara noastra se nasc cei mai buni copii, la medicul dat se nasc numai copii sanatosi, materninatatea noastra e cea mai buna sau si mai simplu, nu vrem probleme in plus…..”
Si in cele din urma, aprecierea nou-nasctului cu un bal sau altul nu permite de a face o concluzie : ce masuri CONCRETE trebuie realizate pentru a compensa insuficienta de “bine”.
In asa fel, metoda propusa de Apgar, are doar valoare de inregistrare si in nici intrun fel nu contribuie de a inlatura imaturitatea fiziologica.In general, conceptul de maturitate fiziologica/ imaturitate fiziologica in lucrarile doamnei Apgar, lipseste.
Pentru a lecui in mod efectiv nou-nascutul este neaparat de a cunoaste particularitatile sale fiziologice si criteriile, fiziologic argumentate, care reflecta performanta de recuperare a nou-nascutului.
Se considera ca problema de sanatate numarul unu, in lume, sunt bolile cardiovasculare si cancerul. Dupa parerea lui Arsavaschi, aceasta nu este asa.
Problema numarul unu este imaturitatea fiziologica la noi-nascuti, care reprezinta in sine cauza primara pentru multe alte patologii ulterioare (chiar si la virsta maturitatii) inclusiv cauza numarul unu in probleme cardiovasculare si cancer.
La moment sunt cunoscuti 800 de substante cancerigene. Poate fi consiferat ca cresterea numarului de imbolnaviri de cancer se datoreaza faptului ca cunoastem mai multe substante cancerigene ? Nu. Tot mai multe cazuri de cancer sunt din cauza ca creste numarul de nou-nascuti fiziologic imaturi. Anume rezistenta imunobiologica slaba a copiilor fiziologic imaturi (daca aceasta imaturitate fiziologica nu a fost compensata) duce la dezvoltarea diferitor boli, printre care si cancerul .
Simptomele de baza ale imaturitatii fiziologice sunt:
1) Hipotonia (scaderea tonusului muscular) are drept consecinta lipsa sau diminuarea reflexelor descrise anterior. ;
2) Scaderea rezistetei imunobiologice. Anume de aici vine si multitudinea de stari patologice. Copii nu sunt rezistenti la diversi factori nefavorabili ai mediului, in consecinta apar diferite boli, infectii…
Mai in detaliu cititi aici: Simptomele imaturitatii fiziologice la nou nascut
In ultimii ani, numarul de copii imatur fiziologic creste la 80 % si aceasta cifra are tendinta de crestere. In continuare imaturitatea fiziologica necompensata la timp, poate avea ecouri atit in dezvoltarea fizica cit si cea psihica a individului.
Tot mai multi copii se nasc fiziologic imaturi, (iar cei ce se nasc fara caracteristici ale imaturitatii fiziologice, datorita ingrijirii incorecte le dobindesc in scurt timp) .
Principalul e ca imaturitatea fiziologica poate fi compensata, in marea lor majoritate, cu conditia ca problema sa fie diagnosticata corect si la timp.
Diagnostica timpurie permite de a inlatura imaturitatea fiziologica care este “furnizorul” de baza a mortii infantile.
Selectia naturala demult nu mai afecteaza omul. Medicamentele moderne, in particular antibioticele, permit de cele mai multe ori de a salva viata copilului. Dar pentru aceasta micutul plateste scump – scaderea rezistentei imunobiologice ce adesea implica revenirea bolii si sensibilizarea organismului fata de altele noi.
Indicatorii imaturitatii fiziologice innascute sunt practic aceeasi ca si cei ai imaturitatii fiziologice dobindinte in maternitate, doar ca sunt mai expresivi.
1) Astfel, noi-nascutii imaturi fiziologic, de regula, nu pot sa treaca imediat la respiratia independenta, din cauza hipotonusului muscular.
2) Reflexele despre care am vorbit (detalii vezi aici: Nou nascutul – diagnostica maturitatii sale fiziologice) sint slabite sau lipsesc. In special se manifesta slab reflexul calciului (reflexul lui Arsavschi). Dar de fiecare data cind copilul este imbracat/ dezbract incercati sa treziti acest reflex.
3) Nu se manifesta vasodilatarea, din acest motiv pielea este relativ palida si nu roza.
4) Frecventa batailor inimii poate cadea chiar la 70-80batai/min.
5) Tensiunea arteriala cade, pentru valoarea maxima la 50-60- mmHg.
6) In cazurile mai grave temperatura corpului scade chiar la 32 C.
7) In serul sanguin lipseste lizozimul (antibioticul natural specific corpului uman), chiar dupa ce bebelusul a papat colostru. Nivelul de lizozim in colostrul mamei a carei sarcina a decurs normall e mult mai ridicat decit la mama a carei sarcina a decurs cu patologii.
8) Daca mama a avut toxicoza in timpul sarcinii, in laptele sau matur, e scazuta cantitatea de proteine (caseina).
9) Noi-nascutii imaturi fiziologic, adesea fac sepsis sau pneumonii.
IN continuare informatia prezentata poate este putin c-am veche, dar, cred ca are volaore si la momentul actual.
Astfel, I.A. Arsavschi, scrie:
In instructiile ministerului sanatatii din fosta URSS de ingrijire a copiilor fiziologic imaturi se recomanda ca acesti bebelusi sa fie hraniti dupa 3 zile de la nastere cu lapte adaptat sau in cel mai bun caz cu lapte donor, pina ce mama va putea alapta.
La acesti copii, de regula, se instaleaza o acidoza profunda. Daca acest copil va supravietui, atunci alterarea acidotica a creerului il poate transforma intr-un individ cu capacitati mintale reduse.
Pina nu demult, copiilor care nu erau capabili sa suga laptele mater l-i se administrau atibiotice in “scopul profilaxiei infectiilor”, dar aceasta excludea, din start, posibilitatea de a forma propria imunitate fata de diversi agenti patogeni.
In cele din urma, bebelusii carora l-i se administra streptomicină, in foarte multe cazuri, isi pierdeau auzul.
Bebelusi fiziologic imaturi, de cele mai multe ori sunt copiii nascuti prematuri sau copii nascuti la 38- 40 saptamini dar cu masa mai mica de 2.5 kg. In principiu, timp de citeva luni ei ar putea recupera si sa-i ajunga pe bebelusii fiziologic maturi. Majoritatea dintre ei, la nastere, au tonusul muscular ridicat, toate reflexele sunt prezente si se manifesta foarte bine reflexul de supt si refelxul calciului (reflexul lui Arsavschi).
Pentru acesti bebelusi, in primul rind, trebuie de asigurat conditiile ingienice necesare fiecarui copil in parte. Iar pentru a realiza aceasta sunt necesare cunostite detaliate in fiziologia fiecarui copilas.
In maternitati, in primul rind, se tinde pentru a compensa pieredrile de caldura, astfel, bebelusii sunt bine incaliziti prin diverse metode. Sub plapumioara lor temperatura ajunde pina la 40 C, in asa fel cedarea caldurii de catre corpul copilului este exclusa. Drept consecinta are loc relaxarea muschilor scheletici, respiratia devine mai accelerata si neperiodica. Ritumul batailor inimii se incetineste brusc si consumul de oxigen scade.
Chiar in cazurile in care periodicitatea respiratiei se mentinea – activitatea motrica nu avea loc sau se realiza foarte slab. In asa conditii activitatea muschilor scheletici se pierde, iar cresterea si dezvoltarea copilului practic se opreste, chiar daca bebelusul este hranit prin sonda.
Oprirea cresterii si dezvoltarii micutului are loc nu din motivul deficitului de hrana, dar din motivul incetarii activitatii musculare scheletice.
(Experientele lui I.A. Arsavschi facute pe soareci, au demonstat clar acest lucru. Astfel, soarecii care primeau suficienta mincare, dar l-i se administrau medicamente care sa blocheze activitatea muschilor scheletici ramineau evident in crestere si dezvoltare comparativ cu cei care primeau si hrana si aveau posibilitatea sa se miste)
Astfel de copii I.A. Arsavschi a supravecheat in maternitatea Nr . 13 din Moscova, iar peste jumatate de luna, ei erau transferati in spitalul pentru copii Nr 10. Acolo ei deja nu mai erau permanent incalziti, din acest motiv, functia motorica treptat se restabilea, iar la virsta de 1 an, atingeau greutatea normala pentru un nou-nascut 3-3.5 kg, insa indicatorii imautritatii fiziologice pronuntate se mentineau.
La momentul actual, copiii nascuti prematur sunt intretinuti in incubatoare, la temperaturi de 36-37 C si umeditate 90- 95%. Astfel, cedarea de caldura, transpiratia, evaporarea, la fel, este exclusa. Drept consecinta, iarasi, se blocheaza posibilitatea de manifestare a activitatii muschilor scheletici.
Pentru ingrijirea bebelusilor nascuti prematuri, adesea se recomanda terapie intesiva: glucoza 10% intravenos, prednizolon, hidrocortizon, dopamina, norepinefrina, digoxină, fenobarbital (luminal), magneziu, Bendazol si multe ale medicamente.
Dar, la moment, este bine stiut faptul ca medicamentele sunt pentru organism, in special pentru organismul nou-nascut, straine – asa numitele xenobiotice.
Organismul copilului, in special al celui fiziologic imatur, dobindeste capacitatea de a le neutraliza (le neutralizeaza, metabolizeaza) prin oxidare microzomala.
Din acest motiv, in primul an de viata, trebuie de evitat utilizarea a orice medicament.
Un efect destul de daunator il are glucoza (ar parea un preparat foarte inofensiv). Totusi, adesea se administreaza glucoza intravenos, in doze mari, utilizate pentru a stimula/ mentine procesele energetice la copiii nascuti prematur si la copiii nascuti la termen, dar bolnavi.
Glucoza, patrunzind in celula organismului, in doze mari, contribuie la descompunerea ei si formarea acidului lactic. In rezultat apare o acidoza foarte pronuntata, care suprima reglarea proceselor energetice din organism si induce leziunea mitocondriilor.
Pe linga toate acestea, administrarea glucozei intravenos, in concentratii mari, suprima functia celulelor producatoare de insulina din pancreas. In asa mod, se creaza predispunerea spre diabet zaharat chiar din primele zile de viata ale copilului.
La fel, destul de daunatoare poate fi administrarea intravenoasa a hormonilor produsi de glandele suprarenale, deoarece are loc blocarea functiilor celulelor cortexului suprarenal ale copilului.
La fel, contraindicate sunt preparatele pentru inima, deoarece la aceasta virsta lipseste reglarea vagala a activitatii cardiace. Acelasi lucru se poate de spus si despre multe alte medicamente utilizate in terapia nou-nascutilor fiziologic imaturi.
Pentru bebelusii fiziologic imaturi, preparatele medicamentoase doar agraveaza si aprofundeaza starea de imatuitate fiziologica, iar pentru bebelusii nascuti fiziologic maturi, medicamentele induc copilul spre starea de imaturitate fiziologica.
Una din cele mai mari probleme ale omenirii este faptul ca copilul a fost rupt de la sinul mamei. Dupa cum a mai fost spus, copilul, imediat dupa nastere trebuie sa fie alaptat, sau hranit (daca alaptarea nu este posbila), detalii vezi : Alaptarea imediat dupa nastere. Impactul negativ al alaptatului intirziat.
Anume alaptarea imediat dupa nastere reprezinta starea normala si fiziologica a lucrurilor, dar civilizatia a transformat din copilul de sin in copil de pat.
Inca din anul 1962 Harlou a demonstrat ca puii noi-nascuti de maimuta izolati de mama si hraniti in mod artificial manifestau ulterior diminuarea sau lipsa totala a instictelor sexuale; acesti indivizi se inmulteau cu greu.
Rezultate similare au obtinut si echipa lui I.A. Arsavschi. Iepurasii luati de la iepurioaca imediat dupa nastere, mai tirziu “nu manifestau interes” pentru indivizii de sex opus. Astfel, masculii nu puteau fi tati in adevartul sens al cuvintului, iar femelile chiar de nasteau pui nu construiau un cuib pentru ei si de cele mai multe ori, imprastiau puii pe unde se nimerea.
S-a mai vorbit anterior, ca o data ce mama isi hraneste copilul la sin, bebelusul primeste prin mecanismul de impriting (Intiparire) dragoste, bunatate, toleranta, etc.
(impriting- comportament fiziologic si psihologic preluat de la mama de catre copil si care ulterior, la atingerea maturitatii sexuale, va repeta acest comportament ca si cum instinctiv (dupa Uhtnoski))
Dar e posibil si alt tip de intiparire, mai ales, la copiii fiziologic imaturi, din motiv ca nu pot suge la sin, sunt lipsiti de laptele matern si respectiv, adesea si de acele emotii pozitive pe care le primeste bebelusl care suge la sin.
Astfel, pe linga simptomele de infantilitate spirituala, complexe de inferioritate, acesti copiii primesc si alt set de calitati: deficit de omenie, lipsa de mila, chiar cruzime.
Fetele la o anumita virsta devin mame, dar far instinct matern si foarte des asemenea femei, nascind copilul il parasesc chiar in maternitate.
Sa consideram aceste femei ca fiind rele, nedemne si fara morala nu ar fi chiar corect. Ele trebuie sa trezeasca mila, deoarece biologia organismului lor a fost supus unei actiuni destructive inca din perioada de nou-nascut.
Cel mai rau este faptul ca copiii acestor femei, la ridul lor, nu vor putea fi niste parinti in adevaratul sens al cuvintului. Baietii nu vor fi tati si soti adevarati din motivul racelii si slabiciunii sexuale. Dupa parerea lui I.A. Arsavschi aceasta este una din motivele de baza ale multitudinii de divorturi. Iar fetitele atingind virsta de 4-5 ani nu se vor juca cu papusile, sa le pui la sin sa le hraneasca.
Una din cele mai mari pericole ale omenirii este aparitia premiselor pentru pierderea instictului de procreare si grija de urmasi. (Este clar acest lucru, mii de divorturi, mii de copiii abandonati, mii de oameni singuri si…. mii de homosexuali in intreaga lume)
Totusi, compensarea imaturitatii fiziologice si solutionarea problemelor morale legate de aceasta totusi e posibila. In urmatorul articol vom vorbi despre aceasta.
Inapoi la: Imaturitatea fiziologica la nou nascuti. Metode de compensare
One Reply to “Imaturitatea fiziologica – sursa tuturor relelor”