sputa sCantitatea

Daca scuipati putin si se elimina putina sputa, atunci aceasta reprezinta o reactie de aparare a organimsului. Dar daca cantitatea e mare , atunci e vorba de o patologie.

In bronsita cronica sputa se elimina in cantitate de pina la 250 ml timp de 24 ore.

In caz de bronsiectazie sau abces pulmonar  – sputa e abundenta, purulenta, cu miros, pina la 500 ml timp de 24 ore.

 

Manifestari

Tusa de dimineata este caracteristica in primul rind pentru fumatori cu bronsita cronica. Noaptea, sputa se acumuleaza, iar dupa trezire cind omul se ridica si isi schimba pozitia, are loc tusa.

Tusa cu sputa, din timpul zilei, la adolescenti, poate vorbi despre prezenta unei sinusite si nu a unei bronsite. Dar, aceasta medicul va determina, cu siguranta.

In dependenta de pozitia corpului bolnavului, sputa se poate elibera mai suor sau mai greu. Astfel pozitia in care sputa se elimina cel mai bine permite de a  determina unde este localizat focarul de inflamatie.  Astfel dupa cum urmeaza:

In caz de bronsiectazie pe stinga – sputa se va elimina mai usor daca bolnavul va sta pe dreapta si invers.

In caz de bronsiectazie localizata in partea anterioara a plaminilor – sputa se va elimina mai usor in pozitie culcat pe spate. Daca in partea posterioara atunci – pe burta.

 

Culoarea si consitenta sputei

 

Sputa transparenta – normal;

sputa

 

Sputa mucoasa – tulbure, opaca –  are loc proces inflamatoriu; Sputa mucoasa e  viscoasa, fara elementele celulare. Apare in multe boli acute și cronice ale tractului respirator superior și inferior.

 

 

sputa - копия

 

Sputa purulenta – contine puroi. Culoarea e verde sau galbena.  De cele mai multe ori se intilneste sputa sero – purulenta.

 

 

 

sputa - копия (2)

 

Sputa cu singe – hemoragii la nivelul plaminilor (sputa e pur sanguinolenta), sau muco-purulenta cu fire de singe se intilneste in cazul bronsiectaziilor, pneumoniilor, cancerului, tuberculozei. E un simptom care solicita de urgenta interventie medicala.

 

 

Sputa ruginie – daca singele eliminat se retine in canalele respiratorii, atunci hemoglobina se transforma in hemosiderină si culoarea sputei devine ruginie.

Singele din sputa, chiar si in cantitati mici reprezinta un motiv serios de a va adresa urgent la medic.

Spută seroasă –  lichida, incolora, cu bule de aer. Se elimina cind are loc un edem pulmonar.

 

spta oranj

 

Sputa de culoare oranj viu – reflectă reacția eozinofilică și marturiseste despre prezenta unei alergii.

 

 

 

Sputa perlata – contine  incluziuni rotunjite opalescente formate din celule atipice și detritus. Aa tip de sputa apare in cancerul bronhiilor.

Daca lasam sputa sa se sedimenteze atunci putem obtine:  

1) Primul strat – seros cu spuma;

2) Al doilea strat – transpartent, fara culoare;

3) Al treilea strat de culoare verde -sur murdar, cu puroi si tesuturi necrotizate.

Asa tablou apare in caz de gangrena pulmonara.

Sputa cu spiralele lui Kurshman – prezinta niste filamente mici, dense complicate albicioase. – in caz de bronsita sau bronsita asmatica.

Sputa cu granule de “linte” – ghemultele mici verzi-galbui, dense, formate din fribre elastice si cristale de colesterol.  – Tuberculoza.

Dopuri Dietrich – sunt similare cu “boabele de linte” în ceea ce priveste aspectul și compoziția, dar nu conțin în ele  bacterii de tuberculoză și la strivire emana un miros fetid. Apar  în procesele purulente ale sistemului bronho-pulmonar.

 

Mirosul sputei

Sputa de cele mai multe ori e fara de miros. Aparitia unui miros fetid denota fie  degradarea țesutului (gangrenă, cancer) sau  descompunerea proteinelor din sputa care s-a retinut in cavitati (abces, bronsiectazii).

 

Reactia sputei

Sputa de regula are un ph alcalin. Ea devine acida atunci cind are loc descompunerea ei (sta blocata in cavintati mult timp) si atunci cind se amesteca cu suc gastric (fapt care permite de a diferentia tusa cu singe de voma cu singe).

Mai mult:

Vaccinarea – cum reducem riscurile

Febra la copil – lucruri interzise !

Simptomele deshidratării la copil

Paracetamol

Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

One Reply to “Sputa – analiza”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*