Remedii homeopatice – 7 motive CONTRA
In acest articol, vreau sa vorbesc despre experienta proprie obtinuta privitor la administrarea medicamentelor homeopatice.
Voi vorbi numai despre acele preparate medicamentoase, pe care le-am incercat. Voi relata, efectul, voi analiza componenta si desigur concluzia proprie.
Conform dictionarului explicativ homeopatie este:
HOMEOPATÍE, homeopatii, s. f. Sistem terapeutic care consta in administrarea în doze foarte mici a substanțelor care, in cantități mari, ar putea provoca unui om sănătos o afecțiune analoagă cu aceea care este combatută.
Homeopatia, este o formă a medicinei alternative, in care medicii tratează pacienții cu preparate foarte diluate despre care se crede că provocă oameniilor sănătoși simptome similare cu cele prezentate de către pacient. (definitie preluata din Wikipedia).
Ma jos vreau sa scriu citeva motive de ce, eu ca mamica, am refuzat sa administrez copilului asa preparate:
1) Nu au fost realizate studii, care sa corespunda normelor stiintifice standart, privitor la eficienta lor.
Studiile care -au facut de cele mai multe ori incalca careva principii.
2) La majoritatea dintre ele, daca deschidem propectul lipseste farmacocinetica. (FARMACOCINÉTIC, -Ă ramură a farmacologiei care studiază fenomenele ce intervin în procesele de absorbție, distribuție, transformare și eliminare a medicamentelor din organism. – Dictionarul Explicativ al Limbii Romane ).
Eu nu as administra copilului niste substante care nu stiu cum interactioneaza cu organismul si nu stiu cum sunt eliminate si nu stiu cum trateaza.
In orice alt medicament este scris timpul de injumatatire a substantei active, unde se metabolizeaza, cum stimuleaza sau inhiba careva procese, ce structuri sunt implicate… dar la preparatele homeopatice nu este nimic din toate astea descris, totul se petrece in mod secret 🙂 .
3) Nu sunt descrise careva efecte adverse.
Faptul ca efectele adverse nu sunt descrise aceasta nu inseamna ca ele lipsesc. Aceasta vorbeste despre un singur fapt – daca apare efect advers, sunt vinovati toti si mama, si medicul, si virsul, si bacteriile, si natura, si pisica, si ciinele, etc….. NUMAI nu medicamentul in cauza. Asta se numeste “a arunca piatra in gradina altuia.”
4) Efectele adverse daca apar, de exempu, pete pe corp, sunt calificate de medicul homeopat ca o reactie pozitiva a organismului de curatare.
Aici chiar e interesant.
Multe procese in organism pot fi calificate ca fiind “de curatare” (greata, voma, urinarea, transpiratia, tusa – curata bronhiile, eliminarile nazale – curata nasul, fagocitarea celulelor imbolnavite, neutralizarea histaminei………etc….etc…) si la diferite niveluri ele au toate legatura unele cu altele.
Imi este interesant, cum medicina homeopatica determina, de exemplu in cazul unei eruptii cutanate, rezultate dupa administrarea unui preparat homeopatic, daca este implicat sistemul imunitar in aceasta reactie sau nu ? Daca e vorba de o alergie neta sau de o pseudoalergie care vizual se manifesta la fel ? Mai ales, ca in prospectul medicamentului nu se vorbeste absolut nimic despre ce este reactie normala si ce este anormal.
Adesea medicilor chiar si cu analize le este dificil de a trasa granitele, deoarece sunt implicati multi factori, iar organismul copilului e inedit de felul sau.
Dar aici, medicul homeopat “la ochi” – a vazut eruptia – se expune categoric: E reactie pozitiva de curatare a organismului.
Organismul are mecanisme, bine puse la punct, de curatare si protectie.
Administrind un oarecare medicament (fie homeopat, fie alopat ) organismul incerca sa le neutralizeze cit mai rapid.
Asa chiar daca homeopatia are pretentia ca e inofensiva, organismul oricum reactioneaza la aceste preparate ca la xenobiotice si el incerca sa se protejeaze, metabolizindu-le.
Aceasta reactie este comuna pentru toate preparatele medicamentoase. Asa ca afirmatia ca daca copilul s-a umplut de bube dupa un preparat homeopatic este o reactie pozitiva reprezinta doar o chestie de credinta si nimic mai mult.
5) Medicamentele homeopatice sunt inofensive sau inutile
Aceasta convingere isi are radacinele intr-un adevar vechi:
Ceea ce e bun pentru organismul nostru – e bun si pentru bacterii, iar ceea ce e daunator pentru ele – e daunator si pentru noi.
Astfel, daca vrem sa daunam infectiei – vom lua medicamente care vrei nu vrei, mai mult sau mai putin, aduc un careva prejudiciu si organismului.
Dar daca medicamentul pretinde ca e 100 % inofensiv – atunci cum vom distruge infectia ? Desigur putem zice, ca organismul se va descurca singurel. Dar daca nu ?
Ne alegem cu o amigdalita cronica ? Dar in cazul pneumoniilor bacteriene ?
6) NU este demonstrat ca preparatele homeopatice ajuta intr-adevar.
In cazul unei viroze nu este asa strasnic. Dar in cazul unei infectii bacteriene ce ia amploare, riscam cu viata copilului si cu cit mai mic e piciu, cu atit riscul e mai mare.
In plus, chiar nu inteleg, cum particica ceea de musetel, de marime nano, va ajuta copilul, daca un ceai din aceeasi planta ajuta nesemnificativ.
Sau cum a spus medicul la care am fost (citez):”particica e foarte mica, acolo e doar partea sa energetica” 🙂
Sincer, e un mister pentru mine, cum producatorii au diferentiat partea energetica de cea fizica….. si inca toate aceste particule “nano-energetice”, trebuie sa se pastreze in alcool etilic si polisorbat. 🙂
Iar in prospect scrie (guna oral spray) ca medicamentul normalizeaza microflora cavitatii bucale.
De cind alcoolul etilic si polisorbatul normalizeaza microflora ?
Faptul ca ele constituie niste antiseptice care distrug tot – cred, aceasta e si substanta activa, anume aceste componente si distrug microfolora atit patogena cit si cea normala.
Iar particulele “nano-energetice” reprezinta o fantoma in care trebuie sa credem. 🙂
(In alt articol, voi descrie mai in detaliu un rind de medicamente homeopatice)
7) Din pacate stiu un caz concret, cind din cauza ca copilul nu a primit ajutor adecvat (mamica trata piciul cu preparate homeopatice), iepurasul a decedat. (Ma gindeam sa nu scriu despre asta, dar poate situatia data ar face ca parintii sa ia atitudinde serioasa fata de niste medicamente in propesctul carora scrie ca trateaza tot si toate, fara efecte adverse, dar fara sa descrie concret cum are loc procesul de insanatosire si cum este implicat medicamentul concret in acest mecanism complex).
Desigur, imi dau seama, ca vor fi multe pareri contra la cele expuse mai sus. Dar acestea sunt observatiile mele proprii. In orice caz, orice medicament trebuie administrat numai cu acordul medicului.
Daca aveti alta experienta scrieti. Impreuna vom gasi adevarul 🙂
Citeste mai mult:
Stafilococul auriu și rezistența la diferiți factori
Combaterea febrei în mod medicamentos
Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?
One Reply to “Remedii homeopatice – 7 motive CONTRA”