În această parte a jurnalului meu, voi scrie despre situațiile de urgență pe care le-am avut, sper să nu aveți nevoie vreodată de această informație, dar totuși, cu copii trebuie să fii pregătit pentru multe…

Pediatru la care mergeam de obicei era în concediu, am venit de la mare și copilul avea gîtul roșu, temperatură (de la temperatura îl durea și burtica), și am mers la alt medic (după recomandarea unei prietene), șefa secției de reanimare pentru copii nou născuți de la CMC. Ne-a primit, s-a uitat la copil, depuneri pe amigdale nu erau, doar gîtul inflamat și roșu (era o viroză), l-a ascultat și ne-a pus diagnoza:

Diagnoza – pneumonie și rotavirus ??????

Ne-a prescris neapărat antibiotic Cefamed, injecții, cu toate ca am preîntâmpinat ca copilul este alergic la amoxicilin (face parte din grupa penicilinilor). Am procurat cefamed și citesc instrucția, la contraindicații scria, ca nu se poate de administrat preparatul persoanelor care sunt alergice la grupa penicilinelor, dar ma gândesc ca am remarcat medicului de TREI ori ca suntem alergici la amoxicilin, poate aceasta este o alta categorie aparte,de antibiotic, poate eu nu știu ceva,, dar din păcate mai târziu s-a dovedit ca doamna are cunoștințe incomplete,,,

Seara am pus copilului prima (a fost și ultima) injecție, imediat, sub ochii noștri, s-a pornit o reacție alergică  nebună, pe poponeață cu fiecare secundă care trecea alergia avansa.
Eu, imediat o telefonez pe doamna și îi spun care este situația. Ii descriu  amănunți reacția și ii zic ca alergia avansează nebunește și ce e de făcut ?! La care mi se spune ca sa-i dau taveghil și mîine să o sun iar, la moment sub mînă aveam zirtec și i-am dat, imediat, zirtec, 10 picături, doza maxima pentru copil de vârsta lui.

A doua zi de dimineață, copilul și mai alergizat, faa , picioare, corp…. la ora 11.00 o telefonez și îi spun, ca de dimineață i-am dat zirtec , 5 picaturi, după care peste 2 ore i-am dat Fencarol (preparat care întotdeauna ne scotea din toate alergiile), DAR, NICI UN EFECT, alergia progresează, preparatele date nu ajută nimic. La care doamna îmi zice (atenție): așteaptă încă 6 ore și dă-i taveghil, după care mai aștepti 2 ore și mă suni. (nu știu de ce ea credea ca taveghil va fi mai eficient decât zirtec +fencarol ??? sau a fost doar vorba de orgoliu ? ), în fine, am așteptat 5  ore( nu6), i-am dat taveghil și desigur, nici un efect, ori ca am dat preparatul ori nu, copilul era deja tot roșu. Eu o telefonzez iar și îi spun ca taveghil nu are efect în situația dată (cum și era de așteptat), întreb ce e de făcut ????

Răspuns: Așteaptă până mâine ! Mâine vii la mine !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A doua zi într-un suflet, de dimineața, ne ducem la ea, ea se uita la copil și îmi zice ca are “rujeola”, duceți-vă la infecțioase urgent !!!
DAr preventiv faceți un renghen. Am facut renghen, pneumonia de care doamna ne lecuia cu cefamed, nu s-a confirmat, plămânii erau curați. De rotavirus nici vorbă, copilul avea burtica stricată de la temperatură.
ȘI în genere, rotavirsului are alta clinică, eu m-am mirat mult de așa diagnoză, dar ea a zis ca în oraș bintuie virus si probabil, statistic, ne-a pus și nouă diagnoza.
Si nu știu cum antibioticul trebuia sa distrugă presupusul rotavirus ? Pentru mine a rămas o taină ? De cînd antibioticul este eficient contra virușilor ?

Într-un suflet ne ducem la infecțioase, acolo ne-au văzut și ne-au zis,,,URGENT la alergologie, NU e nici o “rujeola”, e alergie gravă.

Noi fuga înpoi la CMC, copilul era într-o stare groaznica….

Fugim în secția alergologie, unde ne-au primit de urgență cu cuvintele : Sper să nu fie prea târziu pentru bebe ……

Ne-au internat în secția de reanimare cu diagnoza de toxodermie medicamentoasă …..  Copilul era intoxicat groaznic de la alergia produsă de cefamed.  Medicii din secția reanimare mi-au zis ca în așa situații rinichii pot să nu reziste sau ficatul ,,,,și atunci ,,nu ai ce sa-i mai faci copilului, în așa cazuri medicina e neputincioasă.

Medicii de la internare și cei din reanimare, m-au întrebat, de ce nu am chemat salvarea, imediat, de ce am văzut ca copilul a dat reacție la injecție ????
LE-am spus ca am procedat după sfatul medicului, care a zis să  aștept, să aștept, să aștept, ,,,,chiar dacă preparatele, Zirtec, Fencarol și Taveghilu ei preferat nu au dat rezultat…..

Mi-au zis ca să știu pe viitor că în așa situații TREBUIE URGENT de chemat salvarea, și nu de așteptat….
Dar Doamne, un medic pediatru nu știe lucrurile acestea ??  De ce mi-a zis să aștept ?

Oare ea nu stie cum arata rujeola,dar ea a văzut copilul și nu a putut deosebi ce este , am mai fost fugăriți încă pe la infecțioase cu copil intoxicat grav, în brate ????

Și oare cînd a ales antibioticul pentru copil, de ce nu a remarcat faptul ca e alergic la amoxicilin care face parte din peniciline, dar la Cefamed în si intrucție scrie negru pe alb nu se poate de dat preparatul  la cei sensibil la grupa penicilinor ??? (Din dicuția cu ea am înțeles că administrează des acest antibiotic, la pacienți, chiar nu citește prospectele înainte de a le prescrie ???)

Medicul în cazul nostru a greșit diagnoza, (copilul nu avea nici pneumonie, nici rotavirus, era o viroză, caci nu avea depuneri pe amigdale), a greșit antibioticul (nu știe care este neamul penicilinor), iar după ce copilul a dat reacție alergică, a zis să așteptăm, pînă intoxicația a devenit gravă, ca la urmă, să ne mai zică ca are și rujeolă, care, desigur nu s-a confirmat, probabil doamna nu a fost la lecțiile unde se studia bolile copilăriei…

 

Acum sîntem bine, cu Doamne ajută am trecut peste asta, dar, ferească Dumnezeu de incompetența medicală.

Ma doare faptul, ca …copii îndură, atît de mult, din cauza neglijenței, nu m-aș fi gîndit vreodată că un medic pediatru să  nu cunoască așa lucruri elementare, nu m-am gîndit, atunci, să pun la dubii competența ei, căci dacă aș fi făcut-o cruțam copilul de multe.

PS. După ce am trecut prin tot calvaru, am deschis cartela medicală a copilului, unde era scris tratamentul și am observat că  medicul nu a pus nici ștampila nici semnătura ei  lîngă tratamentul prescris, iar noi cu copil bolnav în brațe nu am mai căutat semnături, iar medicul prescrie doar, el responsabilitate pentru ceea ce face nu vrea să-și asume….

Am scris acestea pentru ca citind, fiecare să-și facă concluziile de rigoare și măcar pe cît e posibil, să învețe din greșelile altora, nu e neapărat să călcăm personal pe greblă. 🙂

Vă doresc sănătate căci e mai scumpă decît toate! 🙂

 

 

2 Replies to “Toxicodermie la copil”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*