Home » Camera copilului » Scaune auto – branduri

Aici vom face o descriere scurta a mai multor tipuri de fotolii auto.

bebe confort iseos Bebe Confort (Franta)

Avantaje:  putem regla latimea scaunelului, pina la 10 mm (in depdenta de marimea copilului, imbracaminte). Se fixeaza in sesnul micarii automobilului  cit si contra sensului. E una dintre cele mai bune varinate pentru copiii activi. Se regleaza pozitia sezut, culcat.

Dezavantaje: Costul mare. Materialul husei nu e chiar cel mai placut. Lipseste pernuta pentru cap.

Bebe Confort Iseos Safe Side TT (In particular)

Avantaje:Sistem interesant de reglare a unghiului ridicare-sculare cit si reglarea latimii. Note bune la test crash. E usoara, cintareste 8.9 kg

Dezavantaje:Copilul sta sus – de aici se actualizeaza problema ca copilul sta cu picioarele in scaunul din fata. (in schimb copilul vede bine pe geam :))

Spatele scaunelului e jos, copilul repede creste din asa scaunel. Lipseste pernuta pentru cap.

Locul pentru sezut e prea lung, copilul mai are mult de crescut pina ce piciorusele vor putea sa se indoaie din genunchi pentru ca sa nu se sprigine in scaunul din fata.

Materialul de protectie de la centuri poate sa irite pielea copilului, pare a fi prea dur.

IN momentul loviturii (Crash test), scaunelul parca “s-a desfacut” , din contul deformarii elastice proprii, astfel micsorind presiunea exercitata de lovitura asupra copilului.

Rezultatul a fost minunat, anume la acest scaunel s-a constat cea mai mica  incarcatura  asupra cosului pieptului manechenului.

La fel, incarcaturile au fost nu prea mari si la nivelul centurilor de siguranta. Pe linga toate acestea, forta exercitata asupra gitului la fel se micsoreaza.

Cei drept, trebuie de remarcat faptul, ca manechenul a ajuns cu picioarele in scaunul  din fata, datorita ca lunecat c-am mult inainte.

 

Bebecar 889 Plus

bebecarPortugalia, grupa 0+, 415x430x705 mm, masa 8,5 kg

Avantaje:

Posibilitatea de a schimba pozitia  sezut-culcat. Este dotata cu pernuta pentru cap, care il poti scoate la necesitate, capota care protejeaza de vint, soare, sac pentru protectia picioruselor de frig.

Dezavantaje:

Nivel scazut de siguranta.

 

Ortopezilor le-a placut forma si adincimea scaunelului, dar profilul spatelui fotoliului s-a dovedit a fi nu cel mai reusit.

Instrumente pentru fixarea centurii automobilului lipsesc. Anume din acest motiv, in momentul impactului BEBECAR 889, a inceput a luneca de-a lungul centurii si s-a deplat atit inainte incit practic a atins spatele banchetei din fata.

Pentru copil aceasta reprezinta un risc serios de a trauma piciorusele. Pe linga aceasta, din cauza supraincarcaturii, “coconul” intern, a fost zmuls din paltforma sa si in mod spontan s-a lasat pe spate. Minerul destinat pentru transportul scaunelului a zburat de la locul sau si a lovit manechenul la ceafa.

britaxBritax Super-Cruiser (Marea Britanie)


Ortopezii au apreciat aceast scaunel nu prea mult. Nu le-a placut lipsa posibilitatii de a regla unghiul spatelui (culcat-sezut) si profilul neoptimal al spetezei.

Forma pernutei pentru cap e buna, in schimb e prea subtire si copilul sta, practic pe o suprafata tare.

Carcasa e facuta din penoplast…., cei drept a rezistat loviturii.

Centura de siguranta fixeaza atit  scaunelul auto cit si copilul. IN momentul ciocnirii acest sistem de protectie a reusit sa tina manechenul la locul sau. Dar traumatologii au spus, ca o oprire prea brusca a corpului induce o aplecare sporita a capului, ceea ce poate provoca traume grave ale vertebrelor de la nivelul gitului.

Cam Ciao Plus

fotoliu auto camItalia, grupa  0+

Marimi 430x575x630 mm. Masa 4 kg.

Avantaje:

Scaunelul nu este scump. Este relativ usoara – 4 kg.

Dezavantaje:

Este un scaunel care lasa de dorit din punctul de vedere al sigurantei.  Sistemul de centuri de siguranta nu este nici pe departe perfect, chiar sunt nuante care te pun in garda. El nu fixeaza scaunelul bine in masina.

In plus, partile laterale imi par c-am mici, protectia capului copilasului in caz de lovitura laterala este mica.

Fotoliul auto NU e dotat cu fixatori pentru centura automobilului care fixeaza scaunelul. Din acest motiv, nimic nu va incurca centurii sa lunece… ceea ce poate duce la consecinte grave in caz de accident.  Doar in primul moment dupa lovitura, fotoliul auto, dupa inertie se va misca inainte, iar dat fiind faptul ca centura nu tine destul de strins scaunelul la loc, acesta va ajunge in scaunul din fata…

Sistemul de centuri destinat pentru copil, iarasi are neajunsuri. Sistemul e  format din 3 centuri, care se unesc chiar la un lacat mic ce se afla chiar intre picioarele copilului. Lacatul e prea mic si in caz de frinare brusca – el se infige in copil. Deci, protectia organelor genitale a copilului in caz de accident, acest scaunel nu numai ca nu asigura, ci chiar el poate fi factor traumant …..

Testele crash, confirma cele spuse de mai sus.

Chicco (Italia).

Centuri 3- , 5 – , se regleaza dupa virsta copilului.

Carcasa e rezistenta. Sistemele de fixare sunt simple, dar sigure. Forma scaunelului e anatomica. Corespundere optimala cu virsta copilului.

Unele modele, conform testelor ADAC, au primit note bune, altele – mai putin (cum ar fi CHICCO Key 2-3 Ultrafix (15-36 kg) nota 2 (in scala de la 1 la 5)).

chicco fotoliuChicco Shuttle


Fotoliul Автокресло Chicco Shuttle se instaleaza pe o carcasa din fier si poate fi reglat unghiul culcat-sculat.

Ortopezii au apreciat pozitiv  forma scaunelului, spatele sau, pernuta pentru cap si sustinerea laterala.  La fel, un plus este treapta care sustine piciorele copilului, astfel, in drum lung piciorusele nu vor obosi.

Dar in timpul loviturii, scaunelul italian a dat-o in bara. Cadrele lente au aratat ca din cauza ca scaunelul a zburat mult inainte, manechenul mai intii s-a lovit cu talpile de bancheta din fata, iar cu aceasta lovitura a fost consumata o mare parte din energia cinetica, dupa care manechenul brusc, a aplecat capul – miscare periculoasa pentru vertebrele cervicale.

Toate acestea sunt periculoase prin faptul ca pot determina traume ale picioarelor si gitului.

Maxi Cosi Priori (Olanda).

maxi cosi fotoliuE un scaunel calitativ, pentru diferiti copii.

Avantaje: E sigura, gama de culori variata, clema dubla.

Dezavataje: E scumpa.

IN general, ortopezilor le-a placut constructia fotoliului. Are pernute bune pentru sezut cit si partile laterale sunt bine facute, centurile sunt moi.

In schimb nu are pernuta pentru cap.

In momentul impactului, centura externa (a automobilului) “a inhatat” scaunelul – iar consolele care au fixat strins centura, au initiat o reactie rapida a cartusului.

Scaunelul s-a deplasat inainte cu partea superioara, fapt care scade riscul traumelor gitului – manechenul a aplecat capul nu prea brusc.

 

Mothercarе   Challenger

MOTHERCARE CHALLENGERFranta, frupa 0+, marimi 430x555x615 mm, greutate 4,5 kg.

Avantaje: Este un fotoliu relativ usor. Se fixeaza bine in automobil, in caz de neceistate va retine scaunelul la locul sau.

Dezavantaje:

Centurile de siguranta nu au pernute moi, pot sa irite pielea copilului. In plus, scaunelul e prea ingust, fapt care, dupa parerea medicilor, poate sa strice tinuta copilului.

Alt dezavantaj mare e ca lacata pentru centuri nu are nici o pernuta de protectie. Ea sta libera intre picioarele copilului. In caz de impact, zona genitala, va fi la sigur, traumata.

In timpul loviturii, scaunelul nu s-a deplasat mult, dar din motiv ca oprirea a fost prea brusca, incarcatura asupra vertebrelor cervicale e prea mare – fapt care ca duce in mod inveitabil la  traume serioase la nivelul gitului.

 

 

Mothercarе Columbia (Franta )


mothercare columbia
Mothercarе Columbia este un scaunel destinat pentru un sebment mai mare de virsta.

Astfel, pentru copii de la 3-7 ani, fotoliul este utlizat cu speteaza (anume asa a fost testata). Dupa 7 ani, speteaza inalta a scaunelului se demonteaza si copilul sta numai pe pernuta, fixat cu centura pentru maturi.

Ortopezilor nu le-a placut speteaza forma ei si lipsa posibilitatii de a regla unghiul culcat-sezut, dar au laudat pernuta pentru cap.

In timpul testului, dupa lovitura, scaunelul s-a dovedit a de nu trainic.  Speteaza prin care sunt trecute centurile de siguranta nu a putu mentine partea de jos a fotoliului. Indoindu-se impreuna cu partea superioara a scaunelului, pernuta impreuna cu manechenul s-au deplasat inainte si papusa s-a lovit puternic cu picioarele de bancheta din fata.

Rezultatul e urit, pe linga traume ale picioarelor, are loc o supraincarcare a capului si  indoirea periculoasa a  gitului.

 

Play Universal

play universalSpania, grupa 0

Marimi 490x575x750 mm, masa 7 kg.

Avantaje:

Fotoliul pare destul de confortabil.  Partile laterale sunt solide. Pernuta pentru cap – confortabila.

Sub picioarele copilului este o pernuta care le sustine. Carcasa e din metal, se regleaza unghiul culcat-sezut. Centuriel de siguranta au forma si textura (sunt moi) reusita.

Siguranta asigura, pretul nu e exorbitant.

Dezavantaje:

Fotoliul este masiv si greu. Pe de alta parte partile late din parti ale scaunelului vor proteja bine capusorul copilului.  Dar nu orice copil va sta cuminte in asa “zale” :).  Daca copilasul e linistit s-ar putea sa mearga, daca nu mai cautati.
In timpul loviturii, scaunelul s-a comportat frumos. Centurile au fixat manechenul, iar faptul ca nu erau prea intinse, a  permis papusii sa se deplaseze putin inainte, astfel micsorind incarcatura asupra gitului.
Pernuta moale a micsorat puterea loviturii la nivelul capului si spatelui.

Dar din pacate sistemul de fixare a fotoliului in automobil a dat gres (fixarea cu centura pentru maturi). Manechenul s-a izbit, cu forta, cu picioarele in bancheta din fata. Ceea ce poate duce, in caz de accidente, la traume serioase ale picioruselor.

Recaro Start (Germania)

recaroAcest fotoliu a dezamagit ortopezii. Pernuta pentru sezut nu e adaptata deloc pentru poponeata copilasului. Sustinerea laterala a capului lipseste. Schimbarea unghiului sezut-culcat este mic.

In calitate de plusuri sunt urmatoarele fapte: Se regleaza inaltimea spetezei fotoliului, se regleaza “urechile” laterale, cetura poate fi fixata bine la nivelul umerilor la copil.

In timpul loviturii,
incarcatura e foarte mare la nivelul pieptului. Scaunelul practic se lasa pe copil. In schimb asupra capului si gitului incaractura nu e prea mare. Iar dupa lovitura fotoliul moale a prmit capul manechinului inapoi. Pe linga aceasta, acesta este unicul scaunel, la care manechenul nu a ajuns cu picioarele in bancheta din fata. Adica traumele picioarelor sunt excluse.

 

Iata si citeva modele in particular :

Romer King (Germania)

Unghiul e prea ridicat, copilul poate obosi repede. Pozitia sezut- culcat practic nu se diferentiaza.  Scaunelul nu e potrivit pentru un copil activ.

Romer King TS Plus

 romerAvantaje: Conform rezulatelor  General German automobile acest scaunel auto s-a dovedit a fi mai bun decit  Bebe Confort Iseos Safe Side TT.

Se regleaza inaltimea pernutei pentru cap (7 pozitii). Aceasta permite de a regla inaltimea centurilor.

Spatele scaunului este inalt, astfel, capul copilului inca multa vreme nu va trece de inaltimea scaunelului.

Locul pentru sezut e scurt, astfel, piciorusele copilului se indoaie si nu se sprigina in scaunul din fata.

Scaunelul este dotat cu :

– Captuseala speciala pentru umeri, care reduce incarcatura din zona git-cap.

– Canale de ventilare din zona spatelui pentru a forma un microclimat confortabil.

– 3 unghiuri de reglare a unghiului trunchiului: sezut, semiculcat, culcat.

– Scaunele au 3 tipuri de huse + husa de vara.

Dezavataje :

E un scaunel greu – 10.4 kg.

Nu are un miner comod pentru a fi transportat.

Lacatul pentru centuri este lat.

romer duo

Romer duo plus (Germania)

Este un scaunel sigur (testele ADAC).  Confortabil. Se fixeaza usor.

Un neajuns ar fi faptul ca pozitia sezut -culcat nu se diferentiaza prea mult. Dar aceasta reprezinta si un criteriu de siguranta.

 

 

 

 

 Maxi Cosi Plus/ Maxi – Cosi City

maxi cosiOlanda, grupul  0 ( natere –  10/ 13 kg,  0 – 9/ 12 luni ).

Marimi  / 65x43x30 mm. greutate: 2,5/ 3 kg

Avantaje:

Are pernuta pentru cap, care sustine capusorul copilului, mai ales ca bebelusul inca nu e in stare sa faca acest lucru singur, asa ca un ajutor suplimentar va fi la tanc.

Scaunelul are si un loc predestinat obiectelor de prima necesitate (sticlute, jucarie, un scutec….)

Este un scaunel multifunctional, care se poate transforma in leagan, in scaunel chiar si intr-o “geanta” pentur transportat bebelusi. 🙂

Scaunelul poate fi fixat si la carucior.

Dezavataje :

  Nu s-au depistat, modelul prevede practic tot ce este necesar petnru a calatori cu micutul in comfort si siguranta.

 

rokaROCK-A-TOT/ROCK-A-TOT DELUXE

Marea Britanie, grupa 0+ (0 – 13 kg, 0- 15 luni)

Avantaje:

Multifunctionala, ideala pentru cei mai mici calatori. Permite de a transporta copilul, comod atit manual cit si in automobil. Poate fi utliat ca leganel pentru pici.

Dezavataje : E scump.

 

 

ROCK-A-TOT/ROCK-A-TOT VIVIDO

Marea britanie, grupa  0+

Multifunctionala, poate fi folosit ca leagan. E dotat cu pernuta pentru cap cit si pernute pentru centuri – pentru a asigura maxim confort.

Poate fi utilizata si in automobilele ce au centuri scurte.

          ROCK-A-TOT/ROCK-A-TOT BRITAX

britax-rockMarea britanie, grupa  0+

Potrivita pentru copiilor chiar de la nastere. Se instaleaza contra sensului miscarii, nu se instaleaza pe locul dotat cu airbag. Poate fi utilizat pentru transportul copilului ca “gentuta”.

Poate fi utilizata si in automobilele ce au centuri scurte.

 

Bertoni bumper

bumperCind cautam sa alegem un scaunel pentru copilas, ma gindeam sa aleg ceva de genul cu bamper. Imi parea comod si copilul nu se simte strimtorat. Imi doream un brand recunoscut, testat. Dar nu imi era clar, de ce asa model, am vazut numai la bertoni si inca la o firma chinezeasca (nici nu-mi amintesc acum numele), de ce firmele cu renume nu produc modele cu bumper.

Dupa ce am analizat multa informatie, am conchis cu tristete, ca rolul bumperului nu este chiar cel mai bun… In caz de lovitura, bumperul mai mult traumeaza copilul decit il protejeaza. Acesta e motivul de ce firmele ce au un nume nu produc asa ceva.

Daca se ne uitam mai atent la scaunel, vedem ca pe linga nevoia de bumper, scaunelul are partile laterale c-am mici, adica capul copilului nu e bine protejat.Tesatura e foarte ieftina. Pernuta pentru poponeata practic lipseste, este tare. As zice ca siguranta acestui fotoliu lasa de dorit.

Asa ca am renuntat la ideia de bumper si am procurat Romer duo plus. Piciul e multumit. Cind va creste mai mare, deja voi cauta altceva si atunci, desigur voi reveni cu un nou articol :).

Sper ca informatia data sa va fie de folos si drum bun tuturor 🙂 !

 

Mai mult:

Fotolii auto pentru copii

Scaun auto, cum alegem

One Reply to “Scaune auto – branduri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*