Probiotice sau prebiotice
Aceasta tema este mult disputata. In unele surse gasim ca preparatele pro/prebiotice sunt indispensabile, in altele ca sunt inutile sau chiar nocive.
Totusi ce sa faca o mamica care se confrunta cu “problema burticii la bebelus ” ?
Pentru inceput doua definitii:
Probiotice – microorganisme, care fiind consumate de om ii pot fi utile pentru sanatate. De cele mai multe ori in calitate de probiotice sunt bacteriile, dar pot fi si alte microorganisme, de exemplu ciupercile.
Prebiotice – sunt substante care nu sunt digerate de catre sistemul digestiv al omului si respectiv nu se asimileaza in sectoarele superioare ale tractului gastro-intestinal. Prebioticele sunt hrana pentru microflora “buna”, adica ele reprezinta niste substante care stimuleaza acvititatea vitala a florei intestinale.
In continuare vreau sa relatez pe scurt experienta proprie privitor la aplicarea acestor preparate, vreau sa redau observatiile si rezultatele tratamentelor cu implicarea probioticelor si prebioticelor.
Sper ca informatia data sa fie utila si altor mamici 🙂
La scurt timp dupa nasterea copilului m-am ciocnit cu asa fenomen, cum ar fi scaun lichid si copil iritat. Am apelat la medic, iar in urma consultatie s-a decis de a face doua analize: coprograma (despre ea voi vorbi in al articol) analiza maselor fecale la dimicorbism intestinal.
Astfel, la un copil de 3 saptamini am primit urmatorul rezultat, vezi imaginea intii.
Pediatrul mi-a spus, ca e vorba de disbioza si nu de dimicrobism intestinal. Ca la virsta de 3 saptamini e normal sa fie asa analize, care nu corespund suta la suta cu standartul. Copilul era hranit la sin.
In cele din urma n-i s-a prescris probiotice (vreo 2 preparate) pe care urma sa le urmam in continuu timp de 1 luna, dupa care sa vedem rezultatul.
Zis si facut. Peste o luna de “tratament al burticii” cu probiotice (se administrau bifidobacterii si lactobacterii) am repetat analiza. Iata rezultatele. (vezi imaginea de mai jos )
Daca sa stai si sa analizezi rezultatele se evidentiaza un lucru:
Rezultatele analizei de la 2 luni sunt mai rele decit cele dela 3 saptamini. Si toate acestea pe fon continuu de administrare a probioticelor.
Nu-mi puteam explica, de fapt nici medicul nu mi-a dat un raspuns, de ce asa ? De ce un copil hranit la sin, care nu a primit antibiotice, care primeste in continuu probiotice care ar trebui sa regleze flora intestinala are rezultate care arata ca flora intestinala normala a copilului este in scadere. Si mai repet o data – pe fon de administrare a probioticelor -care pretind ca au rol de reglare a florei si nu de suprimare.
Atunci de unde asa rezultat ?
Medicul a decis sa mai administram inca probiotice, le incercasem deja mai pe toate (linex, bifiform, bifidumbacterin, etc. )
Asa a mai durat o vreme (+ 2 luni), bacterii, bacterii bacterii.
Imi era straniu de ce in intestinul copilasului meu, bacteriile nu vor nicicum sa-si gaseasca echilibrul, care e problema, parca facem totul corect, urmam indicatiile medicului, in propectele frumos scrie, ca administrarea probioticelor regleaza flora, de ce la noi nu merge ? Unde e secretul.
Si parca treaca mearga faptul ca cifrele noastre nu corespundeau cu cele standarte, dar mi-a atras atentia asa un punct din analiza despre Enterococi. In formular, (punctul 9) se vede clar ca flora normala contina c-am aceeasi cantitate de enterococi ca si bifidobacterii. Adica au si ei rolul lor acolo. Dar la noi titrul era zero.
De ce ?
Mergem la gastrolog, unul spune ca nu avem nevoie de flora saprofita si Dumnezeu cu ea, altul zice ca e un specific al copilului meu, ca iata alte bacterii au crescut, da enterococii nu vor si gata, ce mister…….
Mai jos, prezint alta analiza, facuta, pe fon de doze continue de probiotice. Se vede ca bifido si lacto- bacteriile parca s-au normalizat, dar enterococii nagitosi nu vor si gata sa traisca linga bebeul meu.
Im mers la alt gastrolog, sa-i dea Dumnezeu sanatate. I-am prezentat toate analizele. Si ea mi-a spus asa un lucru:
Incetam orice probiotic, vom administra un prebiotic timp de 1 luna.
Am mers si pe aceasta cale. In rezultat, flora s-a normalizat cit de cit siiiiiiiiiiiiiiiiiii
au crescut singurei mult asteptatii enterococi.
Iar acum vreau sa explic ce s-a intimplat, de ce pe fon de probiotice scadea flora copilului, de ce prebioticele ne-au ajutat.
LA nastere copilul are intestinul steril.
Imediat ce el vine in lumea noastra, prin gura, in intestin, patrund bacterii, care se vor inmulti si vor forma flora normala, naturala a copilului.
Acest proces dureaza si pina la echilibrarea completa a microflorei intestinale mamicile se pot confrunta cu diferite momente ne placute: balonari, dureri de burtica, scaune lichide,etc.
In momentul in care noi am decis, sa ajutam copilul administrindu-i probiotice, care nu sunt altceva decit niste organisme straine, noi am inceput (fara sa stim) o campanie de suprimare a florei naturale.
Adica, in momentul in care copilul inca nu si-a stabilizat flora, noi in mod artifical administram bacterii, ele vor ocupa spatiul vital pe care trebuia sa-l ocupe flora naturala a copilului.
Anume prin aceasta se explica rezultatele mai rele ale analizei dupa administrarea probioticelor.
IN loc flora copilului sa se inmulteasca, locul era ocupat de flora sintetica. Care apropo, un moment important: NU are capacitate de inmultire in intestin. Organismele probiotice pe care le procuram din farmacii sunt genetic modificate, ele nu traiesc in intestin mai mult de 2 saptamini. Ele nu au capacitatea de a se multiplica.
Si atunci cind medici administreaza IN CONTINUU probiotice, sub lozinca “las, ca rau nu-i va face”, in timp indelungat, flora naturala a unui copil mic, nu reuseste sa se dezvolte, deoarece e suprimata de flora straina. In prospectele probioticelor scrie asa : “Probioticele reprezinta un concurent natural al multor bacterii patogene, ca le suprima prin faptul ca le ocupa habitatul de viata” Dar oare acest efect nu are loc si fata de microflora naturala ??????
Din propria experienta pot sa zic ca DA. Si analizele confirma acest fapt.
Dupa parerea mea, probioticele are sens de administrat numai pe o perioada scurta si in anumite cazuri, de exemplu dupa administrarea antibioticelor se poate de utilizat aceste microorganisme ca ele sa-si faca putin treaba (sa tine putin locul sa nu vina stafilococii si candida la putere) pina ce flora normal isi vine in forma, asta ar fi in jur de 5-10 zile, maxim, 2 saptamini. Dar nicidecum luni de-a rindul (asa cum ne prescria medicul).
Deci, sa nu ne abatem.
Flora intestinala a copilului s-a normalizat din momentul cind am incetat de a mai administra probiotice. Adica cele pe care le-a baut, au murit timp de 2 saptamini, iar flora normala a avut spatiu pentru a se dezvolta. IN plus, hrana speciala pe care ne-a prescris-o medicul ((prebioticele)- intetionat nu scriu denumirea preparatului, pentru fiecare medicul va decide), a contribuit la dezvoltarea florei naturale, prin urmare, au aparut si enterococii, lipsa carora nu era un specific al copilului ci un semnal, ca terapia aplicata de medic, nu este corecta.
Prin urmare daca ne dorim ca flora copilului sa se echilibreze cit mai rapid, nu e nevoie, chiar as zice e o nebunie curata sa administrezi luni de zile probiotice, mai bine asigurati flora cu hrana sanatoasa, iar pentru un bebe si bacteriutele din intestin cel bun lucru este laptele matern :). Daca se doreste ceva suplimentar, colaborati cu medicul.
Vreau sa remarc, ca indiferent de cele expuse mai sus, pentru fiecare problema a copilului TREBUIE de consultat medicul.
Va doresc sanatate multa multa 🙂 !
Citeste mai mult:
Copilului nu-i ajunge lapte, simptome
Alăptarea și sindromul copilului “cuminte”
E suficient de gras laptele meu ?
Laptele matern și sănătatea copilului
De la naştere ce trebuie să primească bebelusul? Prebiotice sau probiotice? La ce concluzie aţi ajuns dvs? Şi cât timp?
Iar cu prebiotice câte cure se pot face pe an?
Vă mulţumesc.
1) Daca copilul de la nastere este hranit la san, atunci nu e necesar de administrat pro/prebiotice. (parerea mea)
Daca apar careva indicatii medicale in aceasta directie, atunci desigur strategia de tratament trebuie discutata, in detaliu, cu medicul, deoarece fiecare situatie si fiecare copil e individual si nu ar fi corect din partea mea sa dau recomandari generale. Eu doar relatez propria experienta, care ar putea fi de ajutor si altora :)….
2) Parerea mea e ca, chiar daca apare necesitatea de a administra probiotice (dupa antibiotice) atunci tratamentul nu va depasi 14 zile maxim.
Nu stiu daca ar fi motivata admistrarea prebioticelor la un copil alimentat la piept… Deoarece laptele contine prebiotice.
Daca e vorba de alimentatia artificiala – desigur trebuie de discutat cu medicul. Deoarece unele prebiotice nu sunt indicate pentru noi-nascuti . Care sincer nu stiu 🙁 …. nu sunt medic.
3) Noi am facut o singura cura cu prebiotic si asta a fost suficient, dar copilul era deja marisor (avea 9-10 luni). Ps. Copilul era hranit cu lapte adaptat.
Va doresc sanatate 🙂 !