Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Alăptarea și kilogramele în plus

 

Multe mămici care alăptează își fac griji pentru kilogramele în plus, pe care le-au obținut în timpul sarcinii. Dorința de a reveni la greutatea inițială este naturală.Îți dorești să-ți revii cît mai repede și să te poți bucura de frumusețea și suplețea de odinioară a  corpului tău.

Cum să procedăm corect ? Astel, încît să fim frumoase și totodată copilașul să primească setul de elementele necesar pentru creștere și dezvoltare ?

În primul rînd reținem următorul fapt: Vom mînca atîta cît să fie suficient pentru organismul propriu cît și pentru bebeluș.  

Adevărul este că  copilașul nu va fi obijduit, chiar dacă mama nu va consuma multă hrană 🙂 , deoarece: dacă  copilul, prin lapte,  nu va primi  componetele necesare din hrana mamei – atunci el le va primi din rezervele organismului matern, în detrimentul mamei desigur.

Astfel,  copilul care este hrănit la sîn primește toate elementele necesare pentru creștere, iar sursa lor, poate fi hrana mamei, sau dacă aceasta nu se alimentează echilibrat, atunci organismul va lua din propriile rezerve, chiar dacă aceasta este în defavoarea sa – corpul mamei oricum va produce lapte de primă calitate pentru  odoraș.

Adesea, mamele țin dietă strictă, deoarece copilul este alergic. Nu vă faceți griji, organismul femeii are rezerve pentru a asigura cu lapte de primă calitate copilul timp de 6 luni, cu condiția, desigur, că în timpul gravidității a avut posibiliate să facă aceste depozitări.

De regulă, în timpul alăptării,  femeia slăbește, deoarece pentru producerea laptelui organismul arde multe  grăsimi. Acest mecanism este vechi de cînd lumea. Nu zadarnic,  femeile au așa numitele “zone problematice”- șolduri, coapse, talie.

Depozitarea grăsmilor în aceste zone nu  este deloc întîmplătoare. Rădăcinile acestui fenomen ajung departe în trecut, cînd omul trăia în peșteri, ascunzîndu-se de frig sub crengile tufelor dese.  Astfel, în perioada cînd era cald și oamenii aveau hrană din belșug, femeile acumulau grăsimi care se cimentau pe așa zisele “zone problematice”. Cînd venea frigul, hrană era foarte puțină, anume aceste grăsimi salvau bebelușii de moartea provocată de foame, deoarece corpul matern avea din ce să producă lapte.

Astfel, corpul își făcea rezervele necesare pentru a asigura supraviețuirea urmașilor. Anume așa, omenirea și-a construit drumul în viitor.  Deci e normal ca în timpul sarcinii organismul viitoarei mămici să-și facă rezerve ce vor fi utilizate în timpul alăptării. Astfel, organismul femeii urmează calea bătătorită a evoluției și a experenței necesare pentru supraviețuire.

Aș vrea să remarc faptul că în timpul alăptării să nu exagerați cu ritmul de slăbire. Deoarece dacă veți slăbi mai mult de 2 kg pe lună, riscați să aveți lapte toxic pentru copil, dat fiind faptul că la arderea grăsimilor  în organism se eliberează mulți radicali liberi, care trec în lapte.

La momentul actual, societatea umană, oferă mamelor o anumită siguranță. Nu mai sîntem demult oamenii din peșteră. Prin urmare încercați să mențineți un regim echilibrat de alimentație, astfel, încît să nu provocați stres nici propriului organism, nici copilașului. Ascultați-vă propriul corp, el vă va șopti de ce are nevoie. Astfel, treptat se va echilibra și metabolismul, și fonul hormonal, și greutatea.

Nu uitați,  bebelușul are nevoie de o mamă frumoasă, dar și de o mamică liniștită și satisfăcută 🙂 …

Citește mai mult:

Copilul  întors la sîn, supertiții ? 

Ce facem dacă copilul nu vrea să ia sînul ?

Restabilirea lactației

Alăptarea după nașterea prin cezariană

Alăptarea gemenilor – poziții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*