Ce facem dacă copilul nu vrea să ia sînul ?
Dacă copilul, din careva motive, nu vrea să sugă atunci mama va stimula singură lactația. Poate copilașul are nevoie de ajutor la sîn și el va fi de acord să pape dacă va simți că acolo este lapte.
Hormonii oxitocin și prolactin se produc ca rezultat a stimulării sfîrcului și aureolei, această stimulare poate fi făcută atît prin supt cît și prin stors. Dacă în sîn practic nu este lapte, prin intermediul stoarcelor regulate, el poate să apară.
Stoarcerea sînului poate fi făcută manual sau cu ajutorul unei pompe. Storsul regulat va favoriza apariția laptelui, aproximativ peste o săptămînă, în unele cazuri, această perioadă poate fi puțin mai lungă. Pentru a restabili lactația numărul de stoarceri nu trebuie să fie mai mic de 8. Timpul de stoarcere pentru fiecare sîn, îm mediu, constituie 15-20 min. E bine să realizăm o astfel, de procedură o dată pe noapte, de dorit înspre dimineață, atunci nivelul de prolactin în sînge este cel mai ridicat .
Storsul reprezintă o alternativă dacă mama nu poate fi alături de copilul său, sau dacă bebelușul, din careva motive, nu poate suge, dar, nu va înlocui suptul dacă odorașul poate și dorește să sugă.
Niciodată nu încercați să dați sîn, unui copil care se opune , mai întîi cîștigații încrederea de a fi la sîn. dacă copilul se agită , atunci hrăniți-l așa cum s-a obișnuit, dar lipim obrazul bebelușului de sîn. La fel, vom folosi la maxim procedura de corp la corp .
Uneori, copilul poate fi interesat de sîn dacă , vom picura o picătură de amestec sau de lapte pe aureolă.
Astfel propuneți copilului sînul cînd el este relaxat și în bună dispoziție, cînd nu este foarte flămînd. dacă copilul este somnoros, acest lucru poate fi făcut prin a-l legăna puțin.
În ajutorul stimulării lactației vin unele ierburi: anason, urzica, chimen, fenhel, etc. În farmacii puteți găsi astfel de ceaiuri. În unele cazuri se aplică diferite medicamente hormonale pentru lactație, dar aici este necesară consultația medicului.
Pentru a a urmări dacă copilul primește suficientă hrană vom urmări copilul după următoarele criterii:
- Durata și frecvența hrănirilor. majoritatea copiilor au nevoie să sugă de minim 8-10 ori pe parcursul diurnei.
- Reacția copilului atunci cînd este pus la sîn. Suge activ ? Ia sînul cu plăcere ?
- Cantitatea de hrană suplimentară și în ce mod mama îl dă bebelușului. Acesta va permite de a urmări raportul dintre supliment și laptele matern.
- Copilul trebuie să urineze minim de 6 ori în diurnă, (în mediu este 12) și gros de 2 ori. Scaunul mai rar de 2 ori în diurnă este normal dacă copilul are este mai mare de 6 săptămîni.
Remarcăm faptul că consitența scaunului va fi diferită și nu va fi atît de uniformă, odată cu trecerea la laptele matern. Dacă copilul urinează mai rar de 6 ori în diurnă, atunci măriți cantitatea de supliment alimentar.
- Creșterea în masă și lungimea corpului copilului reprezintă un indicii foarte importante. Copilul trebuie cîntărit în fiecare săptămînă, pentru a vedea dacă el crește și dezvoltă normal. Greutatea bebelușului crește săptămînal aproximativ cu 110-230 gr. Dacă copilul adaugă mai puțin, atunci creșteți cantitatea de mîncare suplimentară.
Dacă nu sunteți mulțumită de faptul că ați încheiat devreme lactația, atunci puteți să vă gîndiți la reluarea ei, poate acesta este drumul pe care vreți să-l urmați ?