Laptele de mamă toxic ?
Din păcate, odată cu creșterea gradului de tehnologizare industrială şi agrară crește și nivelul de poluare a mediului. Toate acestea au un impact direct asupra sănătății mamei. Influența este atît de izbitoare, încît, în ultima vreme, din diferite surse, aflăm, tot mai des, că în lume sunt bebeluși care suferă din cauza laptelui matern- lapte care este toxic.
Cum poate fi așa ceva ? Care sunt cauzele ? Cum să ne protejăm, astfel încît să asigurăm bebelușului nostru lăptic de calitate ?
Producerea laptelui reprezintă un proces complex care antrenează în desfășurarea sa întregul organism matern . Iar dacă organismul mamei este intoxicat cu careva substanțe, ele trec ușor în lapte. (detalii : Producerea laptelui matern)
Mama riscă, să aibă lapte toxic dacă:
1) Consumă alimente și apă contaminate (pește, ouă, lapte…) cu diferite substanțe toxice, care au capacitatea de a se depozita în țesuturi : mercur, pesticide, erbicide, plumb …
2) Mama consumă alcool.
Alcoolul este o substanță toxică, narcotică. Din stomac, intestin, ajunge în sînge. Din sînge pătrunde în țesuturi unde se depozitează, în special în organele de importanță vitală – sistemul nervos central, ficat, inimă, etc. unde se menține timp de 2 – 15 zile. Astfel, tot în acest răstimp, toxina se elimină cu laptele, care otrăvește copilul.
Alcoolul este o toxină, care provoacă din partea organismului o reacție de protecție: vomă, greață, amețeală, dureri de cap, etc. Dar dacă omul consumă alcool în repetate rînduri, reacția de protecție a organismului scade și în locul ei apare euforia, senzația pentru care mulți oameni consumă alcool.
Dispariția efectelor inițiale de protecție (voma, greața, etc.) a organismului NU denotă faptul că alcoolul produce mai puțină daună organismului ci mărturisește despre faptul că corpul uman își pierde, treptat, capacitatea de a opune rezistență toxinei. (autor: Victor Zepca)
3) Mama fumează .
Toți știu că fumul de țigară conține o mare varietate de substanțe dăunătoare : oxid de carbon, acid cianhidric, amoniac, formaldehidă, poloniu, plimb, bismut, benzipiren (cancerigenă).
Toate aceste substanțe trec prin lapte, la copil și desigur îi aduc daune mult mai mari sănătății lui fragede.
Astfel, dacă vă pasă de copil mai mult decît de propria persoană atunci ori lăsați fumatul, ori alăptatul.
Dar din păcate, văd pe stradă tot mai multe gravide cu țigara în mînă. În parcul din spitale, am văzut mame cu copiii hrănind la sîn și cu țigara în mînă. Zilnic, întîlnesc mame care ies la plimbare cu copilașii și aceștia se joacă înconjurați de un nor de fum, căci mama (sau tata) fumează, astfel, părinții îi privează de aer curat și de sănătate.
4) Mama se droghează.
Substanțele narcotice trec de la mamă la copil prin lapte, afectînd toate sistemele copilului, crescînd, astfel, riscul bolilor ale sistemului nervos, cardiovasculare, ale sitemului endocrin, digestiv, etc…
5) Mama se află într-o zonă poluată și inhalează substanțe toxice prin aer.
E vorba de zonele puternic industrializate, locurile unde s-au folosit intens și fără măsură pesticidele , erbicidele , nitrați, etc. , ca rezultat, aerul și apele sunt poluate pentru mulți ani înainte.
6) Mama slăbește mai mult de 2 kg pe lună.
Multe mămici, după naștere, își doresc cît mai repede sa-și revină, dar aveți grijă, dacă veți slăbi prea repede, la arderea grăsimilor, în organism, apare o cantitate mare de radicali liberi, care trec în lapte. Astfel, încercați să mențineți un ritm de slăbire nu prea vertiginos, pentru a nu dăuna sănătății bebelușului.
7) Tehnica de pregătire a bucatelor este incorectă și nesănătoasă.
Pentru o mamă care alăptează, regimul alimentar și produsele pe care le consumă trebuie să fie pregătite corect. Mîncarea să nu fie arsă, răjită, căci la supraîncălzirea cărnii apar, substanțe toxice și cancerogene. Din aceleași motive, carnea gătită la foc deschis nu se recomandă, mai ales că aici se adaugă și produsele de ardere a lemnului, cărbunelui, etc.
8 ) Atenție la produsele cosmetice pe are le folosim.
Produsele cosmetice, trebuie alese cu vigilență, unele componente nu par a fi deloc inofensive, chiar dacă reclama ne spune inversul.
9) Mama bea medicamente.
Înainte de a primi orice medicament, consultați mai întîi medicul, pentru a vă asigura că nu veți dăuna copilului.
10 ) Atenție la plantele medicinale .
Ceaiurile, tincturile, etc. din plante medicinale reprezintă tot un medicament care ar putea trece în lapte și dăuna copilului. Plantele conțin substanțe active ce influențează direct în desfășurarea a careva procese din organismul uman și administrarea lor adecvată este principială , în caz contrar riscați să dăunați sănătății.
Astfel, înainte de a vă lecui după rețetele bunicilor, consultați mai întîi medicul.
11) Atenție la cafea și ciocolată.
Aceste produse influențează sistemul nervos al copilului. Micuțul devine mai agitat. Pentru un organism micuț care este în creștere și care abia începe să se adapteze la lumea înconjurătoare, astfel de stimulente reprezintă un factor de risc, mai bine renunțați la ele.
Efectele laptelui toxic asupra copilului sunt cele mai diverse : afectarea metabolismului la copil, afectarea enzimelor din corp, retardare mintală, infertilitate, insuficiență de fermenți, etc. chiar și moartea.
Prin urmare, dacă mama își dorește un copil sănătos, ea trebuie să aibă grijă și de sănătatea sa, numai așa va asigura bebelușului cel mai bun lăptic din lume.
Mdaaaa, undeva citisem ca dacă mama lasă fumatul, atunci provoaca soc pentru organismul copilului și mai bine să fumeze in continuare. Cred ca ideea asta au promovat-o producatorii de tigari. Ceea ce am citi aici este mai credibil.
Buna ziua. Sunt curioasa sa stiu niste surse de referinta pentru acest articol. O bibliografie eventual. E semnat de cineva articolul? Tradus? Multumesc anticipat.