Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Mama are temperatură, putem hrăni la sîn ?

Alăptarea este un proces care poate dura destul de mult timp, 1-2 ani , uneori chiar și mai mult.

E foarte bine dacă, mama pentru toată perioada este sănătoasă, dar ce facem dacă ne îmbolnăvim ? Dacă se ridică temperatura ? Trebuie de alăptat sau suspendăm temporar hrănitul la sîn?

În orice situație, din start, mama trebuie să se adreseze la medic, pentru că sunt boli, cînd alăptatul nu este  de dorit.
Să nu uităm și de faptul că medicamentele pe care le primim trec în lapte și aici prudența nu strică deloc. Mai bine vizitați de 2 ori medicul decît să intoxicați copilul.

Dar înainte e a lua decizia de a suspenda lactația, asigurați-vă că este necesar.

De exemplu, hrănim sau nu cu lapte copilul dacă avem temperatură.

Dacă boala e provocată de o infecție virală, atunci neapărat mențineți lactația.

Odată ce mama se confruntă cu o infecție, organismul ei, va produce, anticorpi și interferon care va lupta cu agenții patogeni. Aceste componente, trec, în mod obligatoriu, în lapte, astfel natural, asigurați protecție copilului. Dacă veți lipsi bebelușul de lapte matern, atunci îl lipsiți și de scutul contra microbilor.  Chiar dacă mama va sta izolat în altă cameră, virușii, se deplasează și se înmulțesc repede, astfel, ei vor fi prezenți în aerul din toată casa (apartament).
Astfel, izolarea  mamei, în altă încăpere nu va slava bebelușul de un eventual atac viral. Dar numai prin lapte veți asigura copilului o imunitate pasivă și chiar de copilul se molipsește, boala se va desfășura după un scenariu mai  cruțător.

Desigur, nimeni nu anulează procedurile de sanare a mediului, atunci cînd cineva este bolnav în casă:

– Aerisire regulata (de dorit prin curent);

– Dezinfectarea suprafețelor și colectarea prafului;

– Menținerea aerului la temperatura cuprinsă între 18-22 grade C și umiditatea 50-70% ;

– Cînd contactați cu copilul purtați mască;

– Puneți ceapa tăiată mărunțel, prin cameră (pe noi ne ajuta, atunci cînd soțul răcea, astfel, reușeam și copilașul nu se molipsea).   Ceapa trebuie schimbată la fiecare 2 ore.

– Aveți grijă ca mucoasele copilașului să nu se usuce. Mucoasele din nas, guriță sunt acoperite cu mucozități care conțin prostoglandine – substanțe care protejează copilul de agenți patogeni. Dacă ele se usucă (în cameră e prea cald și uscat) microbii vor trece ușor la copil.
Pentru a nu permite acest lucru mențineți clima în cameră în limitele indicate mai sus și puteți să picurați bebelușului soluții destinate igienei nasului și guriței (Marimer, Salin, etc. )

– Cînd eram însărcinată medicul mi-a dar așa un sfat: Ungeți năsucul cu ulei, astfel virușii nu se vor fixa pe membranele culelor nazale. Poate fi folosit  uleiul de floarea soarelui. Sincer, am încercat această metodă pentru mine, m-a ajutat, la bebeluș m-am limitat cu soluții saline.

Dar, din păcate, temperatura poate să apară la mamă de la alte probleme, mai grave, care necesită internare și antibiotice.
În astfel de situații lactația trebuie întreruptă.
La revenirea acasă puteți să reluați lactația, copilul va fi numai bucuros.

Alteori, motivul temperaturii este blocarea canalelor lactofore.

Laptele se produce, dar nu poate să iasă, în rezultat sînul se mărește, devine tare și dureros la atingere. Pielea se poate înroși, la locul unde are loc blocajul. Temperatura reprezintă un semnal, că în acest loc este o inflamație.

Tratamentul constă în eliberarea sînului de lapte fie prin stoarcere fie prin faptul că copilului i se propune sînul afectat.
Nu e nici o problemă dacă copilul va bea laptele din acest sîn, el nu este dăunător, atîta timp cît blocarea canalelor lactofore nu s-a transformat în mastită.  În acest caz situația se schimbă.

Dacă mama se confruntă cu mastită, neapărat consultați medicul care va indica tratamentul corect.
Laptele trebuie stors, acest lapte nu este bun pentru bebeluș.

Pentru a combate febra beți cît mai multe lichide,  puteți folosi paracetamol sau ibuprofen, alte preparate, cum ar fi aspirina sunt contraindicate în  timpul lactației.

Astfel, dacă să hrănim, sau nu la sîn cînd avem temperatură depinde stric de situația survenită, dar pentru orice eventualitate, pentru a nu face rău copilului sau propriei sănătăți consultați mai bine un specialist.
Vă doresc sănătate și cît mai multe bucurii !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*