Pompe pentru sani
Laptele matern reprezintă cea mai bună hrană pentru bebeluș. E minunat, dacă mama alăptează copilul, dar sunt situații cînd hrănitul la sîn nu este posibil, dar, mămica vrea să hrănească copilașul cu lapte.
Tipuri de pompe
Alegerea unei pompe reprezintă un proces, foarte individual. Astfel, pompa care ia plăcut prietenei poate să nu vă fie pe plac. Aceste diferențe apar, în primul rînd pentru că fiecare mamă este unică. La momentul actual, pentru a fi cît mai aproape de necesitățile mamelor moderne, producătorii propun diferite modele de pompe, care diferă după regimul de lucru, preț și calitate.
În continuare vom prezenta ce categorii de storcătoare poate folosi o mămică care are nevoie de a pompa laptele.
1) Pompa de tip seringă
Am folosit așa ceva, pentru prima oară, în maternitate, nu cred că aș putea folosi acest tip mult timp. După prima folosire mi-am traumat sfîrcurile, poate, nu l-am utilizat corect . În plus, productivitatea nu este prea mare. Pompele de tip seringă nu stimulează sînii să producă lapte și sînt cam incomode.
Poate acest tip de pompă are plusurile sale, dar mie personal, nu mi s-a potrivit.
Plusuri: Acest tip de pompe sînt cele mai ieftine. Cred că acesta este și unicul plus.
Minusuri: Pompa nu are un recipient pentru colectarea laptelui, din acest motiv este necesar, des de a turna laptele în alt vas. Nu sînt comode în exploatare, fiind folosite des, provoacă crăparea sfîrcurilor. Acest tip de pompe pot fi folosite ocazional și nu le-aș recomanda pentru utilizare regulată.
La a 5-a zi de la nașterea bebelușului meu am încercat acest tip de pompă (nici nu-mi amintesc marca). Soțul a cumpărat-o pe fugă, căci aveam nevoie de urgență să storc pieptul. În primul rînd, mă dureau foarte tare sfîrcurile în timpul pompării și cred că materialul din care era confecționată para, nu era chiar bun, căci laptele stors avea un miros străin de cauciuc. Am renunțat la această pompă și am încercat alt tip (Avent, tip manual).
Acest tip de pompe sînt mai performante decît cele cu pară și tip seringă.
Plusuri: Stimulează pieptul, prin imitarea suptului sugarului și stimulează eliberarea hormonului oxitocin, responsabil de lactație (datorită ritmicității pompării. ) Astfel, are loc eliberarea laptelui, în mod firesc. Unele modele au pîlnii speciale sub formă de petale, care permit masarea sînului și face storsul mai confortabil (așa și este, am încercat personal).
Acest tip de pompe, sunt liniștite, eficiente (timp de 10 min pot stoarce 200 ml lapte și chiar mai mult), imită suptul bebelușului, mama poate să regleze, ușor, intensitatea pompării.
Pompele manuale pot fi ușor descompletate și sterilizate.
Minusuri: Mîinile sunt ocupate și solicită efort din partea mamei. Sînt, relativ, mai scumpe decît cele cu pară și tip seringă.
Cele mai cunoscute: AVENT ISIS, Chicco и Medela.
Eu personal am încercat Avent. După ce am început a stoarce laptele cu acest tip de pompă, am uitat ce înseamnă sfîrcuri dureroase și blocarea canalelor lactofore. Datorită faptului că pompa stimula bine sînul, nu am avut probleme cu cantitatea de lapte, bebelușul păpa pe săturate.
Ce m-a făcut să renunț la acest tip de pompă e faptul că storsul manual, la fiecare 3 ore, este obositor, totuși, mai ales noaptea. Dat fiind faptul că odorul meu era leneș și nu a supt singur la sîn, am fost nevoită să mă gîndesc la o strategie eficientă și mai puțin obositoare, de pompare a laptelui.
Din acest motiv, după 2 luni de utilizare a pompei Avent, am trecut la o pompă electrică.
Pompele electrice sînt mai scumpe decît cele manuale. Dar, dacă planificați să stoarceți laptele un timp mai îndelungat, aceste cheltuieli sînt întemeiate, căci copilul are nevoie și de mîncare (lapte), dar și de o mamă odihnită. Unele modele sînt duble, ceea ce economisește și mai mult puterile mamei. Pompele electrice, imită suptul copilului (astfel previne traumelor ) și nu solicită careva efort fizic din partea femeii.
Plusuri: Comode, eficiente, stimulează sînii, mama se poate odihni în timpul pompării laptelui.
Minusuri: Sînt scumpe, sînt gălăgioase, lucrează de la o sursă electrică – nu este mobil, dar unele modele permit să puneți baterii, astfel, îl puteți lua în călătorie.
Eu am utilizat Medela, pompa dublă. Anume acest tip mi-a permis să hrănesc copilul cu lapte timp de 7 luni de zile. Mă salva enorm în timpul nopții, includeam pompa, care făcea tot lucru, iar eu închideam ochii și dormitam, ziua în timpul pompării citeam cărți, util și informativ :-D.
După fiecare pompare, sterilizam pompa (fără partea electrică desigur). Pomparea dura în total, 11- 15 min. (pentru ambii sîni), periodicitatea era din 3 în 3 ore.
Eficiența și rapiditatea unei pompe duble a fost pentru mine un factor decisiv pentru a o procura.
E minunat, dacă mama poate alăpta copilul, dar uneori, nu reușește acest lucru și totuși îți dorești ca bebelușul tău să primească cea mai bună hrană – laptele matern. Anume în aceste situații pompele electrice constituie adevărați aliați.
Aceste modele sînt utilizate, de cele mai multe ori, în maternități, spitale. Pompa este mai sofisticată și costă mai scump.
Cînd e necesar să stoarcem laptele:
– Dacă mama și copilul nu sînt împreună din careva motive, dar mama vrea să păstreze lactația, pentru ca să-și hrănească, mai tîrziu, bebelușul;
– Copilul nu apucă sfîrcul, sau este prea slab ca să sugă singur- mama stoarce laptele și hrănește piciu cu biberonul;
– Mama bea medicamente, puternice, care sunt dăunătoare sănătății bebelușului;
– Blocarea canalelor lactofore;
– Alte.
Cum stoarcem laptele cu pompa, recomandări generale
1) Sterilizați detaliile pompei înainte și după fiecare stoarcere.
2) Pieptul și mîinile trebuie să fie curate.
3) Sfîrcul trebuie plasat la mijlocul pîlniei storcătorului, în caz contrar riscați să- l traumatizați.
4) Fixați intensitatea minimă de stoarcere la care laptele curge. Dacă va fi prea intens, puteți trauma sînul, în plus procesul de pompare a laptelui nu trebuie să fie dureros.
5) Pomparea unui sîn durează, în mediu, 10-15 min, pînă la golirea completă.
6) Pentru păstrarea laptelui , utilizați vase specializate, vezi: Păstrarea laptelui matern.
Citește mai mult:
Pompa de sani electrica Philips Avent sau dubla Medela, ce aleg ?
Cum pompăm manual laptele matern
Pomparea laptelui matern cînd este necesar ?
EU tot folosesc Avent, dar sper că în curind alăptarea se va armoniza si nu va mai fin nevoie de sesiunile de stoarcere.
Prietena mea utliziează chiccco și este, la fel, multumita. Cred că alegerea pompei, intr-adevăr este un proces individual.